Meta vrea să ofere un abonament lunar pentru eliminarea reclamelor pe Facebook și Instagram. La ce preț va fi disponibil

Vineri, 12 Aprilie 2024, ora 20:30
2574 citiri
Meta vrea să ofere un abonament lunar pentru eliminarea reclamelor pe Facebook și Instagram. La ce preț va fi disponibil
FOTO Hepta

Meta, compania mamă a rețelelor de socializare Facebook și Instagram, a venit cu o propunere care vizează reducerea costului abonamentelor ce elimină reclamele și tracking-ul pe platformele sale pentru utilizatorii din Uniunea Europeană. Această inițiativă vine în contextul adaptării la noua legislație Digital Markets Act (DMA) adoptată recent de UE.

Potrivit unui anunț făcut de Tim Lamb, avocatul companiei, Meta ar urma să scadă prețul abonamentului care oprește profilarea și tracking-ul de la 9,99€ pe lună la 5,99€ pentru un singur cont, cu posibilitatea de a adăuga conturi suplimentare pentru 4€ fiecare. Această măsură este văzută ca o încercare de a răspunde preocupărilor privind protecția datelor personale ale utilizatorilor.

Cu toate acestea, propunerea Meta nu este lipsită de controverse. Criticii susțin că, prin această strategie, compania ar putea încerca să îi constrângă pe utilizatori să accepte tracking-ul, dacă nu sunt dispuși să plătească abonamentul, o practică ce ar putea contraveni reglementărilor GDPR.

Facebook și Instagram sunt considerate "gatekeepers"

Mai mult, atât Facebook cât și Instagram sunt considerate "gatekeepers" conform legii DMA, ceea ce înseamnă că au restricții severe privind utilizarea datelor personale ale utilizatorilor în scopuri comerciale. Aceste platforme trebuie să obțină acordul explicit al utilizatorilor pentru astfel de utilizări, consolidând astfel drepturile privind protecția datelor, scrie Tech Crunch.

Comisia Europeană analizează în prezent dacă modelul de abonament propus de Meta este în conformitate cu normele DMA, iar rezultatele acestei evaluări sunt așteptate cu interes. În paralel, conformitatea cu GDPR este investigată de Data Protection Commission din Irlanda, iar o concluzie clară va fi comunicată în timp util.

Pe fondul acestor dezbateri, organizația non-profit Noyb – European Center for Digital Rights a exprimat deja îngrijorări serioase referitoare la abordarea "contra cost" a companiei Meta, accentuând necesitatea unei analize riguroase a conformității cu legislația europeană în vigoare.

Quarterly Report - Editia 4

Uniunea Europeană, o nouă investigație asupra Facebook & Instagram pentru protecția copiilor
Uniunea Europeană, o nouă investigație asupra Facebook & Instagram pentru protecția copiilor
Uniunea Europeană a anunțat deschiderea unei noi investigații asupra Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, exprimând îngrijorări legate de protecția sănătății psihice și...
Honor prezintă inovații în inteligența artificială la VivaTech 2024. Ce pregătește gigantul tech
Honor prezintă inovații în inteligența artificială la VivaTech 2024. Ce pregătește gigantul tech
Honor a debutat la VivaTech, unul dintre cele mai mari evenimente de tehnologie și business din Europa, unde a prezentat abordarea sa asupra inteligenței artificiale la nivel de dispozitive....
#meta, #Facebook, #Instagram , #Facebook