Nici la munte nu mai poți fugi de caniculă. La cota 2.000, pe Transfăgărășan, termometrele au urcat peste 30 de grade: "E enorm"

Vineri, 21 Iunie 2024, ora 21:40
1790 citiri
Nici la munte nu mai poți fugi de caniculă. La cota 2.000, pe Transfăgărășan, termometrele au urcat peste 30 de grade: "E enorm"
Cabana Salvamont Cota 2000 Transfăgărășan FOTO Michal Cihlář

Canicula din ultimele zile s-a manifestat la fel de intens și pe crestele munților, iar cei care au crezut că găsesc răcoare sub brazii seculari au realizat că s-au înșelat amarnic.

La cota 2.000, pe Transfăgărășan, termometrele au arătat vineri la prânz, 21 iunie, o temperatură de peste 30 de grade Celsius. O valoare "enormă", spun salvamontiștii.

"La Cota 2000, la refugiul nostru, erau 31 de grade Celsius, la prânz. Ceea ce înseamnă enorm", a declarat Ion Sănduloiu de la Salvamont Argeș pentru dcnews.ro.

Cât privește variațiile de temperatură de la zi la noapte, în contextul perioadei caniculare, cu avertizări de Cod portocaliu, specialistul a afirmat că temperatura mai scade spre seară, "noaptea este OK, dimineața este răcoare, cam 10-12 grade Celsius spre dimineață, dar se încălzește imediat".

Din cauza fenomenului de inversiune termică, la Cota 2000 din Bucegi s-au înregistrat în sezonul rece temperaturi neobișnuit de ridicate. De exemplu, în decembrie 2023 au fost zile în care termometrele au atins valori mai ridicate în vârful muntelui decât în București.

Cum putem să ne apărăm de caniculă. Medic: „Nu contează câtă apă bei, ci cât de repede bei”
Cum putem să ne apărăm de caniculă. Medic: „Nu contează câtă apă bei, ci cât de repede bei”
România se află în continuare sub Cod roșu și portocaliu de caniculă, iar temperaturile pot ajunge chiar și la 41 de grade Celsius în anumite regiuni ale țării. Căldura extremă poate...
Codul roșu de caniculă a fost extins. Care sunt județele unde temperaturile ajung la 42 de grade
Codul roșu de caniculă a fost extins. Care sunt județele unde temperaturile ajung la 42 de grade
Zona aflată sub avertizare cod roşu de caniculă se extinde luni, 15 iulie, şi marţi, 16 iulie, temperaturile urmând să ajungă la 42 de grade. Medicii recomandă populaţiei să evite...
#meteo, #canicula, #munte, #temperaturi ridicate, #Transfagarasan, #cota 2000 , #meteo
  1. Imagini cu săpăturile de la Spitalul Regional de Urgență din Iași. Se lucrează și pe timp de noapte. Când va începe efectiv construcția unității medicale VIDEO
  2. Imagini cu bomba devastatoare de 3 tone a Rusiei: Șiretlicul avioanelor de a scăpa de inamic VIDEO
  3. Oligarhii şi Kremlinul au bătut palma şi i-au găsit un contracandidat Maiei Sandu. "Moscova îşi doreşte ca hoţii să revină la putere"
  4. Un mort şi şase răniţi la Paris după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele. Șoferul a fugit de la locul faptei și e căutat de polițiști VIDEO FOTO
  5. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  6. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  7. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  8. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  9. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  10. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"