Un fenomen cu totul neobișnuit s-a petrecut în timpul zilei deasupra Noii Zeelande, o explozie uriașă care a luminat cerul, cu o putere de 1.800 de tone TNT, declanșând și un boom sonor semnificativ. Martorii, care au văzut meteoritul arzând în atmosfera Pământului, l-a descris ca ”o minge de foc gigantică strălucitoare”.
În general, meteoriții lovesc Noua Zeelandă de 3 sau 4 ori pe an, dar corpul spațial ce a explodat săptămâna trecută a fost unul ieșit din comun, deoarece el fost observat în timpul zilei și nu noaptea, potrivit Conversation.
Meteoritul a avut puterea de 1.800 de tone TNT și a fost înregistrat de către sateliții americani de observații. El a declanșat un boom sonor impresionant în toate părțile sudice ale Insulei Nordului din Noua Zeelandă.
Mingea de foc a fost cauzată cel mai probabil de un meteorit care a avut câțiva metri în lățime și care a traversat atmosfera cu o viteză mare, apreciază astronomii. El s-a încadrat în procentul de 20% al corpurilor venite din spațiu și care lovesc Pământul, dar care au o forță mai mare de 1.000 de tone TNT.
Explozia meteoritului a produs o undă de șoc suficient de puternică pentru a captată de GeoNet, o rețea de seismografe de cutremure. În plus, strălucirea sa a fost captată de sateliții globali care urmăresc fulgerele.
Martori oculari au descris meteoritul ca ”o minge de foc uriașă portocalie strălucitoare” și ca un fulger care a lăsat ”o dâră de fum, ce a rămas multe minute în jur”.
În general, Pământul este lovit de meteoriți care vin în special din Centura de asteroizi. Aceștia variază de la cei mai mici, vizibili doar la microscop până la cei gigantici, cur ar fi meteoritul de aproximativ 10 kilometri în lățime care a declanșat dispariția dinozaurilor, din urmă cu 65 de milioane de ani.