Europenii folosesc din ce in ce mai mult transportul public. Romanii sunt in top

Marti, 19 August 2014, ora 08:26
2444 citiri
Europenii folosesc din ce in ce mai mult transportul public. Romanii sunt in top

Gradul de frecventare a transportului public urban in tarile Uniunii Europene (UE) a crescut cu 8% intre 2000 si 2012, an in care au fost efectuate 49,5 miliarde de calatorii cu autobuzul, tramvaiul sau metroul, conform unui studiu al Asociatiei internationale a transportului public (UITP) dat publicitatii luni.

Daca sunt adaugate si trenurile pentru deplasarea la periferia oraselor, in total au fost efectuate 56,8 miliarde de calatorii in 2012 in cele 28 de state ale UE, ceea ce inseamna o medie de 182 de milioane de deplasari zilnice, se mentioneaza in studiu.

"Dinamica de crestere care a aparut la inceputul deceniului - si care a fost afectata de criza din 2009 - a fost sustinuta de evolutii mai structurale si releva schimbari emergente in modelele de mobilitate", precizeaza studiul UITP.

Practic, "intre 2000 si 2009, cresterea constanta a numarului de calatorii a fost conforma cu cresterea echivalenta a numarului de locuitori in zone urbane in UE, ceea ce sugereaza ca cresterea a fost cauzata in principal de dinamica populatiei urbane", noteaza studiul.

In aceasta perioada, numai anul 2009, momentul de varf al crizei economice, a cunoscut o scadere a numarului de calatorii, de 1,7%.

Daca cresterea medie in utilizarea transportului public a fost de 8% intre 2000 si 2002, cea mai mare crestere a avut-o Belgia (114%), urmata de Luxemburg (+50%), in timp ce in Franta aceasta a fost de 29%.

Austria, Suedia, Marea Britanie si Germania au inregistrat si ele o crestere a numarului de calatorii efectuate intre 2000 si 2012. In schimb, Slovenia, Estonia, Ungaria si Polonia au inregistrat scaderi de 10% sau mai mari.

Studiul UITP mai noteaza ca "sase dintre cele opt tari in care utilizarea transportului public pe cap de locuitor in zona urbana a fost cea mai ridicata in 2012 - cu peste 150 de calatorii de persoana - s-au alaturat UE dupa 2000: Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia si Romania".

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...