Metro investeste in strainatate profitul obtinut in Romania

Marti, 29 Iulie 2008, ora 08:41
2104 citiri
Metro investeste in strainatate profitul obtinut in Romania

Grupul german Metro AG a gasit o cale prin care transfera direct in strainatate profiturile obtinute in Romania. Cifra de afaceri a Metro a depasit 1,5 miliarde de euro anul trecut, in timp ce profitul net inregistrat la Ministerul Finantelor a fost de doar 66,2 milioane de euro.

Grupul german Metro AG detine 85% din Metro Cash & Carry, iar restul actiunilor apartine omului de afaceri Ion Tiriac.

"Avem planuri de expansiune pentru Metro Cash & Carry pentru 2008. Sunt zone pe care nu le acoperim inca si cautam oportunitati pentru extinderea retelei pe piata romaneasca", declara recent Frans Muller, CEO al Metro Cash & Carry, citat de Jurnalul National.

Acesta estima ca investitiile intr-o noua unitate Metro Cash & Carry se vor ridica la 15-20 milioane de euro, suma care include terenul, echipamentele si lucrarile de infrastructura din jurul magazinului. Cel mai nou magazin Metro Cash & Carry a fost deschis in toamna anului 2005, in Baneasa, in Capitala.

Recent, Metro anunta ca fluctuatiile cursului de schimb leu/euro au determinat cresterea costurilor de finantare ale grupului in Romania cu 4 milioane de euro in primul trimestru al acestui an fata de aceeasi perioada din 2007.

Nu doar fluctuatiile de curs sunt responsabile pentru profitul modest raportat la o cifra de afaceri de peste 1,5 miliarde de euro. Circa 30 de milioane de euro din profitul inregistrat anul trecut a fost transferat in conturile Metro AG sub forma de "know how fee", scrie Jurnalul National.

La 12 ani dupa ce Metro a intrat pe piata romaneasca, actionarul german a decis ca este momentul sa se recompenseze pentru afacerea facuta in Romania si sa perceapa o taxa pentru cunostintele pe baza carora a dezvoltat afacerea din tara noastra.

Operatiunea ar trebui sa intre in atentia Ministerului Finantelor si a Autoritatii Nationale pentru Administrare Fiscala, deoarece Metro nu actioneaza in regim de franciza in Romania. Deoarece aceste sume au fost inregistrate in contabilitate drept cheltuieli, statul roman nu a obtinut nici un ban din taxarea si impozitarea lor, iar banii au fost transferati direct in Comunitatea Europeana.

Reprezentantii ANAF sustin ca nu au suficiente date pentru a se putea pronunta asupra legalitatii transferului banilor. Potrivit ANAF, doar o inspectie fiscala poate stabili cu exactitate legalitatea operatiunilor desfasurate.

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#Metro, #profit, #Romania, #ANAF Ion Tiriac, #investitie , #Romania