Bucurestenii vor avea metrou pana in Pajura, anul viitor

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 11:34
2570 citiri
Bucurestenii vor avea metrou pana in Pajura, anul viitor
Foto: Arhiva

Dupa 22 de ani de lucrari, reteaua subterana a metroului bucurestean va mai avea doua statii: Pajura si Parc Bazilescu.

Lucrarile de constructie a Magistralei 4 a metroului, care pleaca de la Gara de Nord si acum se opreste la 1 Mai, vor fi finalizate anul viitor pana la statia Parc Bazilescu.

"La jumatatea lui 2010, vor fi puse in functiune inca doua statii de metrou: Pajura si Parc Bazilescu", a declarat pentru Gandul directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste.

Potrivit programului lucrarilor, urmeaza sa fie organizate licitatiile pentru sine si pentru instalatiile de alimentare cu energie electrica. Pana la sfarsitul lunii in curs vor fi organizate si celelalte licitatii necesare, pentru instalatiile de monitorizare a traficului, de comunicatii si pentru finisaje si iluminat.

Toate aceste lucrari vor costa 175 milioane de lei (41,6 milioane de euro), bani care sunt asigurati atat de la bugetul statului, cat si dintr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii (BEI).

Urmeaza Otopeni

La sfarsitul lui 2010 urmeaza sa fie demarate si lucrarile la viitoarea legatura subterana dintre Bucuresti si Aeroportul Otopeni. Tronsonul va fi facut cu un imprumut de 320 de milioane de euro de la Guvernul Japoniei. Udriste a mai precizat, pentru sursa citata, ca ar prefera ca magistrala sa plece de la statia 1 Mai, si nu de la Piata Victoriei. Astfel, costurile totale, estimate acum la 1,2 miliarde de euro, ar mai putea scadea.

De asemenea, s-ar putea ca, intr-o prima faza, statiile sa fie mai rare, urmand ca celelalte sa fie construite ulterior. Imprumutul acordat de japonezi are o perioada de rambursare de 25 de ani, cu 7 ani termen de gratie si o dobanda de 1,7% pe an. Termenul de finalizare este de sapte ani, ceea ce inseamna ca metroul din Otopeni ar putea fi gata cel mai devreme in 2019.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#metrou Pajura, #linii noi metrou Bucuresti, #metrou Otopeni , #stiri Metro