Cluj-Napoca va fi al doilea oraș al României cu metrou. Viceprimarul Dan Tarcea a făcut anunțul despre banii investiți în marele proiect de infrastructură.
Până în prezent, executivul de la București a plătit antreprenorului 288 de milioane de euro, prin intermediul primăriei conduse de către Emil Boc. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca a plătit 338.000 de euro.
Dan Tarcea a oferit mai multe informații pe marginea acestui subiect:
„Cum au fost folosiți acești bani? Exproprieri de 56 de milioane de euro, avans către antreprenor de 216 milioane de euro și proiecte tehnice de 14 milioane de euro.
Chiar dacă unii răspândesc zvonuri pentru a părea relevanți, bucurându-se la ideea că proiectul s-ar opri, realitatea este alta: metroul merge înainte! TMB-urile (Tunnel Borning Machine sau Cârtițele) sunt pregătite și vor ajunge la Cluj-Napoca în această tomnă pentru a începe lucrările.
Cum se finanțează metroul? Ministerul Transporturilor a semnat un act adiționat pentru finanțare prin obligațiuni verzi, în completarea fondurilor PNRR. Avem acum o sursă sigură de finanțare, atât pentru prezent, cât și pentru viitor!", a declarat viceprimarul Dan Tarcea.
La final de septembrie, Emil Boc a ținut să reacționeze criticilor, potrivit cărora banii din PNRR pentru construirea metroului din Cluj „se vor pierde".
„Ieri, am semnat împreună cu domnul ministru al transporturilor, Sorin Grindeanu, un act adițional la contractul de finanțare pentru metrou. Astfel, pe lângă finanțarea din PNRR, avem finanțarea din obligațiuni verzi. Această nouă sursă de finanțare acoperă cheltuielile prezente și viitoare. Cea din PNRR este menținută. Scrie în contract. Ea există. Pe lângă ea, avem și pentru prezent, adică contractul până în 29 decembrie 2026, finanțare. Vreau să mulțumesc public domnilor miniștri Boloș și Grindeanu, dar și domnilor Ciucă și Ciolacu. Toți au fost parte a soluției și nu a problemelor”, a declarat primarul edilul Emil Boc, în cadrul unei conferințe de presă.
Traseul metroului din Cluj va avea 21 de km, cu 19 stații subterane şi un depou suprateran. Din estimările preliminare va transporta până la 164.000 de călători pe zi în anul 2030.