Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine a pictat desenele fabuloase apărute peste noapte la metrou: "Perioada pe care o traversăm ne-a marcat comportamentul"

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 17:21
20043 citiri
Cine a pictat desenele fabuloase apărute peste noapte la metrou: "Perioada pe care o traversăm ne-a marcat comportamentul"
Unul dintre desenele de la metrou FOTO Facebook/ Vitalie Cojocari

Mai multe desene murale au apărut în subteranul metroului bucureștean și au fost pictate pe parcursul câtorva nopți.

Este munca gratuită și voluntară a unor artiști care vor să aducă niște culoare în viața călătorilor.

Jurnalistul Vitalie Cojocari a aflat care este semnificația desenelor, după cum a scris într-o postare pe pagina sa de pe Facebook:

"În metrou au apărut noi desene pe pereți! Ce reprezintă?

Aceste desene murale pe care le veți observa în Metroul Bucureștean au fost pictate câteva nopți la rând în subteranul Bucureștiului.

Am întrebat conducerea Metroului despre ele și am aflat povestea lor. Mai jos o să vedeți explicațiile, ce reprezintă. Rămâne să descoperiți voi în ce stații sunt.

Înainte de a începe, trebuie să vă spun că am întrebat care a fost costul lucrărilor?

Costurile sunt zero, mi-au spus cei din conducere. Este o muncă gratuită și voluntară a unor artiști care vor să-i scoată pe cetățeni din griul cotidian prin culoare, dar și prin câteva mesaje importante.

Lucrarea în care vedeți doi oameni cu telefoanele în mâini se numește:

”Online & offline”, de Andreea TOMA - ATOMA.

”Am ajuns să ne contopim cu tehnologia, uitând cum e sa ne conectam cu noi înșine, dar și cu natura. Perioada pe care o traversăm ne-a marcat comportamentul”, mi-au explicat reprezentanții Metrorex. Astfel că lucrarea ne propune o introspecție asupra modului ”in care putem sa ne deconectam din sfera tehnologiei și să ne (re) conectam cu noi și cu natura”.

Amprenta sub formă de chip uman se numește “DUO”, de Andrei Felea.

”Ne aflăm într-o perioadă dificilă, în continuă schimbare, iar tehnologia este tot mai avansată. Vine în ajutorul nostru, făcându-ne viața mai ușoară. Cea mai mare problemă adusă omenirii de către tehnologie este faptul că aceasta a ajuns să nu mai fie o opțiune, ci o obligație”, spun oficialii Metrorex.

Pe de altă parte, nu putem scăpa de interacțiunile cu lumea digitală, iar ”omul își lasă atât amprenta socială, cât și pe cea fizică peste tot în jurul său”.

Peretele pe care vedem niște desene schematice, ca niște panouri de Ikea se numește "Doorway”, de Ionela Mihaela Drăghici.

Este vorba de o poartă către altă dimensiune pentru fiecare privitor. ”Artistul invită publicul să privească şi să se lase purtat de traseul creat de ritmul dintre linii şi pete, goluri şi plinuri. Parţialitatea intervenţiei pe peretele peronului are scopul de a păstra echilibrul între partea istorică a locului şi creaţia artistică, care vine să întregească şi nu să distrugă spaţiul dat.”

Iar cele două picturi cu scările pe care vedem niște siluete umane urcând ori coborând se numesc: ”Albastru” și “Where’s the?”, de Alexa Lincu.

Este vorba de ”confuzia individului plasat într-un mediu citadin, în relație cu spațiul în care aceasta sunt plasate, respectiv stația de metrou, ansamblul de scări devenind simbol al labirintului unei vieți agitate, haotice.”

Se mai lucrează la o lucrare care încă nu este gata. Ne este greu să înțelegem ce reprezintă. Vedem doar două siluete care par să urce pe o scară rulantă.

Știm sigur numele:”IMERSIV”, de Dumitrița Răzlog.

Și mai știm ce ne spune Metrorex despre lucrare: ”încearcă să transforme spațiul, făcându-l transparent, prin aducerea exteriorului în interior. Imaginea poate fi citită ca o metaforă a experienței pandemice prin care trecem aproape inert, așa cum urcăm scările rulante. Motivul timpului în care rămânem pasivi a fost ales tocmai pentru a sublinia senzația de permanență a crizei. Prin multiplele avataruri și faze, deși posibil de străbătut, pandemia ne obligă la o tranziție repetitivă.”

Proiectul este un parteneriat cultural între Metrorex și Asociația VAR Cultural. Cea din urmă s-a ocupat de relația cu artiștii selectați să-și expună ideile pe pereții Metroului", a scris Vitalie Cojocari.

Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
Două noi linii de metrou în București: transport rapid inclusiv în cele mai puțin dezvoltate cartiere din Capitală
Două noi linii de metrou în București: transport rapid inclusiv în cele mai puțin dezvoltate cartiere din Capitală
Transportul este suprasolicitat în București nu doar la suprafață, ci și în subteran. Nu de puține ori, imagini cu îmbulzelile de la metroul din Capitală au ajuns virale pe internet....
#metrou, #desene, #artisti, #semnificatie , #metrou