A fost desemnată firma care va face metroul din Cluj-Napoca. Constructorul a lucrat și în Dubai pentru Expo 2020

Marti, 28 Februarie 2023, ora 15:44
2842 citiri
A fost desemnată firma care va face metroul din Cluj-Napoca. Constructorul a lucrat și în Dubai pentru Expo 2020
A fost desemnat constructorul care va face metroul din Cluj-Napoca FOTO Facebook/ Emil Boc

O asociere de firme din Turcia a câștigat licitația pentru metroul din Cluj, un proiect în valoare de aproape 14 miliarde de lei.

Firma principală este Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş., asociată cu ARCADĂ COMPANY, GÜLERMAK SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, S.C. Alstom Transport S.A.

Turcii de la Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A Ş lucrează din 1958 și au mai făcut metrouri în tuneluri, căi ferate în Polonia, Suedia, Emiratele Arabe, India și Turcia. De menționat este linia de metrou din Dubai pentru Expo 2020, în valoare de 2,8 miliarde de dolari. Atâta că în Emirate metroul este suprateran, scrie stiridecluj.ro.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat în 29 decembrie că s-a semnat contractul pentru Metroul Clujului și că Guvernul garantează banii pentru această lucrare.

”Cel mai mare contract de finanțare din ultimii 30 de ani a fost semnat astăzi de Ministerul Transporturilor! Banii vor asigura construcția metroului din Cluj-Napoca!

Prin acest contract de finanțare se asigură 13,69 miliarde de lei (din care 1,48 miliarde de lei din PNRR) pentru cele două etape necesare construcției Magistralei 1 a metroului clujean.

Fondurile vor fi folosite pentru proiectarea, construcția, echiparea și punerea în funcțiune a liniei de metrou ușor în zona metropolitană Cluj-Napoca (21,03 km), a celor 19 stații și a depoului.

În prima etapă vor fi finalizate lucrările pe 9,16 km care includ secțiunea Sfânta Maria - Europa Unită (9 stații) și depoul.

Lucrările din această etapă, finanțată prin PNRR, trebuie finalizate până la sfârșitul lunii august 2026.

În cea de a doua etapă, finanțarea va asigura construcția secțiunilor Țara Moților -Sfânta Maria (7 stații) și Piața Mărăști – Muncii (3 stații) care totalizează 11,87 km”, a precizat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de aprox. 13,7 miliarde de lei. Creșterea prețurilor de pe piața materialelor de construcții a făcut ca firmele să nu fie dispuse să participe la licitația inițială, la care costurile lucrării au fost stabilite la 10 miliarde de lei. Primăria a cerut Guvernului să aprobe un cost majorat cu 35%, pentru a face acest contract atractiv.

Licitația pentru metrou a fost prelungită de câteva ori, încă din aprilie 2022. La finalul anului a fost suspendată pentru a fi majorată suma alocată pentru acest proiect, deoarece firmele nu erau interesate să participe, scrie sursa citată.

Eveniment Quarterly Report

Primul festival UNTOLD din Dubai va avea loc în perioada 15 - 18 februarie 2024. Abonamentele se pun în vânzare la 3 octombrie
Primul festival UNTOLD din Dubai va avea loc în perioada 15 - 18 februarie 2024. Abonamentele se pun în vânzare la 3 octombrie
UNTOLD îşi va face debutul în Orientul Mijlociu, la Expo City Dubai, între 15-18 februarie 2024. Prima rundă de 5.000 de abonamente pentru cele 4 zile şi 4 nopţi de festival vor fi puse în...
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
#metrou, #metrou Cluj Napoca, #Dubai, #expo 2020 dubai, #constructor, #turci , #metrou