Un recrutor al unui cartel de droguri s-a strecurat în campusul unei universități, deghizat în îngrijitor, și a identificat rapid ținta: un student în anul doi la chimie. „Am auzit lucruri bune despre tine,” i-ar fi spus recrutorul tânărului. „Decizi tu dacă te interesează.”
Într-o încercare disperată de a-și extinde imperiile de fentanil, cartelurile din Mexic nu mai recrutează doar asasini sau polițiști corupți, ci tineri promițători din universități. Studenții la chimie au devenit „cărămizile” esențiale în laboratoarele ilegale. „Avem nevoie de ei pentru a face drogul mai puternic,” spune un „bucătar” de droguri.
Miza e imensă: să creeze în laborator compușii chimici necesari pentru producerea fentanilului, fără să mai depindă de importuri din China. Dacă reușesc, spun oficialii americani, va începe o nouă fază în criza fentanylului, în care cartelurile mexicane vor controla pe deplin unul dintre cele mai periculoase droguri din lume, scrie The New York Times.
„Ne-ar transforma în regii Mexicului,” spune un student la chimie care lucrează de șase luni pentru cartelul Sinaloa.
Pentru cartel, tinerii sunt biletul către o producție mai eficientă și, mai ales, mai mortală. Cei care acceptă oferte de câteva sute de dolari sunt transportați în laboratoare clandestine, ascunse în munți. „Ai patru pași: agiți, amesteci, usuci și speli cu acetonă,” explică un bucătar experimentat rețeta pentru fentanil.
Criza globală a lanțurilor de aprovizionare din timpul pandemiei a accelerat recrutările de profesori și studenți la chimie. Documente mexicane ale serviciilor de informații, obținute de hackeri în 2020, arată cum cartelul Sinaloa căuta specialiști pentru a produce compuși chimici mai eficienți.
Deși cartierele Mexicului sunt sufocate de acest flagel, autoritățile ezită să facă mai mult. Noul președinte mexican, Claudia Sheinbaum, a cerut „colaborare internațională” pentru a opri fluxul de precursori chimici din Asia, dar presiunea internațională crește.
Între timp, recrutorii cartelului continuă să vâneze. „Îi căutăm pe cei cu capul pe umeri, care să fie dispuși să învețe,” spune unul dintre ei. Cu banii pe masă, cu promisiuni de bogății și ajutor pentru familiile lor sărace, tinerii își pun viețile pe linia de foc, căutând un viitor mai bun într-un sistem care nu le oferă altă cale.
Dar cu ce preț? Un student recrutat a mărturisit că, deși și-ar dori să găsească tratamente pentru boli precum cancerul, realitatea cruntă este că „ajută la uciderea oamenilor”. Însă, pentru cei din cele mai sărace colțuri ale Mexicului, dilema etică pălește în fața nevoii disperate de supraviețuire, notează NYT.
Oare nu au văzut la stiri, nu au auzit in ce fel sunt... Vezi tot