Michael Jackson, marirea si decaderea unui megastar

Sambata, 27 Iunie 2009, ora 08:05
18936 citiri
Michael Jackson, marirea si decaderea unui megastar

"A trait ca un rege, dar a murit inglodat in datorii", rezuma AP destinul tragic al celui care a fost Michael Jackson.

Presa din lumea intreaga, indiferent de orientare, de regimul politic din tara de origine, de religia predominanta, de situatia economica, a asezat pe prima pagina stirea mortii Regelui Pop. Cantaretul a fost in Romania de doua ori - pe 1 octombrie 1992 si pe 14 septembrie 1996.

"Stresul revenirii l-a ucis", anunta presa australiana (news.com.au), idee vehiculata si in cea britanica (The Telegraph). Nici presa rusa (Pravda) nu l-a uitat, la fel ca si cea chineza (Xinhua) sau cea indiana (Hindustan Times).

Doborat de emotia revenirii

Majoritatea publicatiilor sunt de parere ca emotiile revenirii - apropiatul turneu al lui Michael, programat sa inceapa la 13 iulie - l-au coplesit in asa masura incat artistul a exagerat cu calmantele, fapt ce, in cele din urma, l-a ucis. Familia spune, de altfel, ca starea sanatatii sale era nu tocmai buna de cateva luni, el aflandu-se deja sub lupa unei armate de medici.

Michael Jackson a murit, lumea intreaga este in soc

Abuzul de medicamente - posibila cauza a mortii lui Michael Jackson

Cu toate acestea, doctorul care l-a vizitat pe Michael cu cateva ore inainte de a muri nu a considerat ca starea de sanatate a artisului ar fi problematica. In luna martie, Michael Jackson a fost examinat timp de patru ore si jumatate de diferiti specialisti.

Michael a murit dupa o injectie cu Demerol, calmant asemanator morfinei

In cele din urma a murit, in urma unui atac cardiac. Medicii au incercat sa-l resusciteze in van, mai mult de o ora. Mii de fani, parinti si copii, s-au adunat in fata UCLA Medical Center, spitalul unde Michael Jackson si-a dat ultima suflare.

Dupa o cariera de 40 de ani, Regele Pop, in varsta de 50 de ani, s-a stins, dar fenomenul Michael va continua inca mult timp de acum inainte, dupa cum anunta presa din intreaga lume.

Cum se naste un rege

Nascut la 29 august 1958 in Gary, Indiana, Michael, al saptelea din noua copii, si-a inceput cariera de la 10 ani, cu grupul Jackson 5, din care mai faceau parte Jackie, Tito, Jermaine si Marlon, patru frati mai mari ai lui Michael.

Potrivit artistului, succesul de pe scena era umbrit, in viata privata, de abuzurile comise de tatal sau asupra sa. De altfel, Michael a vorbit despre aceste pasaje mai putin fericite din viata sa dupa 1990, in doua interviuri acordate presei americane.

Primul lui album solo, "Got To Be There", a aparut in 1972 la Motown Records si s-a vandut in peste un milion de exemplare. Cel mai important succes al carierei sale si, implicit, titulatura de rege al muzicii pop, i-au fost aduse, insa, zece ani mai tarziu de discul "Thriller", produs de Sony Music si vandut in peste 50 de milioane de copii, record mondial absolut.

Succes dupa succes

Albumul a fost lider in topul Bilboard timp de 37 de saptamani, iar in 1983 Michael Jackson a castigat nu mai putin de opt premii Grammy, o alta cifra record in istoria muzicii.

Videoclipurile pieselor de pe album, in special cel al melodiei care a dat titlul discului, au revolutionat industria promovarii muzicii prin produse vizuale, in primul rand datorita coregrafiei, considerata un adevarat miracol in acei ani. Chiar si in tari in care muzica de peste Ocean patrundea greu, Michael Jackson era adulat.

Succesul albumului "Thriller" s-a transmis mai departe. Urmatorul disc al lui Michael Jackson, "Bad", care a fost lansat in 1987, s-a vandut in peste 25 de milioane de exemplare. Noul album i-a adus artistului si un nou record, acela de a avea cinci hit-uri consecutive pe locul I in topul Bilboard.

Odata cu "Bad", fanii au remarcat prima schimbare importanta de look a artistului, care isi albise tenul, renuntand la culoarea naturala.

Anul 1991 a adus un nou album, "Dangerous", care s-a vandut, si el, ca painea calda in toata lumea si a reconfirmat, prin videoclipurile sale, prototipul de artist complet al lui Jackson.

In 1993, regele muzicii pop a stabilit un nou record, de aceasta data in afara scenei: interviul acordat realizatoarei TV Oprah Winfrey, transmis in direct de la resedinta artistului din California, a atras o audienta de 100 de milioane de telespectatori si o noua certitudine: dupa Elvis Presley si The Beatles, Michael Jackson avea "monopolul" popularitatii mondiale.

Inceputul dezastrului

La jumatatea anilor '90, cariera lui Michael Jackson trecea in plan secund, in favoarea subiectelor fierbinti din viata privata. Dupa un mariaj de nici doi ani cu fata lui Elvis Presley, Lisa Marie, artistul s-a casatorit, la sfarsitul anului 1996, cu anonima Debbie Rowe, asistenta dermatologului sau.

Mariajul cu Rowe i-a implinit visul de a deveni tata, prin inseminarea artificiala a partenerei, insa statutul de sot nu a durat decat pana in 1999. Cele doua casnicii au fost precedate de primul scandal in care Jackson a fost acuzat ca a molestat sexual un baiat de 13 ani, cunoscut ca simplu prieten al artistului, care l-a acuzat ca l-a atins in locuri intime.

In cele din urma, scandalul a fost aplanat dupa ce Michael a bagat mana in buzunar, oferind baiatului 23,3 milioane de dolari, o suma care nu i-a afectat decat in mica masura o avere estimata pe atunci la 600 de milioane de dolari.

In 2003, Michael Jackson s-a confruntat cu o acuzatie similara, venita chiar in ziua lansarii albumului "Number Ones".

Primul mare concert din Romania, sustinut de Michael

Insa aceste acuzatii nu au schimbat aproape deloc felul in care starul era perceput de fani. Acestia, si mai ales fanele, continuau sa tipe, sa lesine, sa faca orice pentru a ajunge mai aproape de artistul lor favorit. Cea mai buna si apropiata dovada au fost concertele de la Bucuresti, din 1 octombrie 1992 si 14 septembrie 1996.

Artistul a avut de-a face cu un public mai mult decat entuaziast, care pentru prima oara privea in fata maretia vestului. Multi dintre cei care au avut norocul sa fredoneze alaturi de Michael hiturile gloriei sale spun ca pana in prezent niciun concert al vreunui artist strain de prestigiu nu le-a egalat pe cele sustinute de Regele Pop.

Fanii lui Michael Jackson se aduna in fata ambasadei SUA din Bucuresti

Decaderea unui rege

Sfarsitul anilor '90 l-a scos pe Michael Jackson din prim-planul muzicii mondiale si a deschis drumul declinului si din punct de vedere financiar. Relevant este exemplul furnizat de publicatia Female First, care relata ca, din pricina datoriilor, artistul a fost obligat sa vanda ferma Neverland, celebra sa resedinta din California.

Cu datorii de peste 24 de milioane de dolari, regele muzicii pop era, in 2008, pe punctul de a ramane si fara jumatate din catalogul Beatles, pe care il castigase la licitatie, in 1985, contra sumei de 47,5 milioane de dolari.

La astea s-a adaugat, tot anul trecut, un nou scandal, iscat dupa ce artistul a fost dat in judecata de fiul regelui din Bahrain, care l-a acuzat ca l-ar fi escrocat cu peste sapte milioane de dolari, prin nerespectarea angajamentului de a realiza doua albume, o autobiografie si un concert.

Sanatate subrezita

In timp ce Jackson-mania cucerea lumea intreaga, iar melodia "Billie Jean" era fredonata de la Tokyo pana la Paris, fizicul cantaretului se transforma treptat: pielea ii devenea din ce in ce mai alba, iar nasul din ce in ce mai mic.

Michael Jackson a negat insa ca a recurs la chirurgie estetica, in afara a doua operatii de rinoplastie, explicand albirea pielii printr-o boala, vitiligo.

De aici si pana la a nu mai iesi in soare fara o umbrela si a purta adeseori o masca pe nas si gura, n-a mai fost decat un pas. Machiajul gros se facea remarcat in toate fotografiile si aparitiile publice ale artistului.

Obsesiile sale pentru igiena i-au atras porecla de "extraterestru", iar unii spuneau ca doarme intr-o camera de oxigen.

Cu masca sau fara masca, alb sau negru, Michael era in continuare iubit. Chiar si anii de pauza, in care Michael era pomenit doar in cadrul unor stiri de presa ce faceau referire exclusiv la viata sa in afara scenei - artistul nemaiplecand in vreun turneu din 1997 - fanii continuau sa-i asculte muzica, sperand intr-o apropiata revenire. Iar acest lucru ar fi putut sa se intample daca trupul lui Michael nu ar fi cedat.

Michael Jackson lasa in urma datorii de sute de milioane de dolari (Video)

Nu multi artisti au reusit sa vanda pana acum 40.000 de bilete intr-o ora, conform CNN. Peste un milion de oameni urmau sa fie martorii retragerii sale spectaculoase din showbiz. Din pacate, retragerea artistului s-a produs fara voia acestuia, inainte ca el sa paseasca pe scena pentru a spune fanilor "adio".

Regele si Printesa

Michael Jackson lasa in urma, pe langa o mostenire muzicala greu, daca nu imposibil de egalat, trei copii: Prince Michael I, Paris Michael si Prince Michael II, cunoscut de public de la inaltimea celui de-al patrulea etaj al unui hotel, gest care i-a adus artistului nenumarate critici.

Felul in care Michael Jackson a plecat din aceasta lume este comparat de Reuters cu cel in care si-a gasit sfarsitul Printesa Diana, in 1997.

Reactii la moartea lui Michael Jackson (Video)

"Michael Jackson a facut lumea sa accepte o persoana de culoare cu mult inainte ca Tiger Woods, Oprah Winfrey sau Barack Obama sa o faca", a declarat vineri reverendul Al Sharpton, unul dintre oamenii de culoare care ii vor purta vesnic recunostinta acestei personalitati capabila sa faca in asa fel incat culoarea sa nu mai fie importanta.

Internetul a fost blocat de moartea lui Michael Jackson

Din pacate, singurul care pare sa nu fi priceput asta este insusi Michael Jackson. Un om care a reusit sa intruchipeze poate, din pacate, cel mai bine maretia, apogeul si caderea in abis. Asta in ciuda albumului de studio lansat in 2001, in care se autoproclama "Invincible" (invincibil).

Recunostere

Semn ca n-a facut umbra pamantului degeaba, cum ar spune rautaciosii, Michael isi arata valoarea si dupa moarte. La cateva ore dupa ce medicii i-au completat fisa de deces, piesele artistului monopolizau primele 15 locuri ale topului de vanzari online pe site-ul amazon.com, relateaza Reuters. Si isteria cu siguranta va continua.

Ultima fotografie cu Michael Jackson in viata

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Michael Jackson moarte, #Michael Jackson megastar , #stiri Michael Jackson