Michael Jackson, un personaj tragic

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 12:18
14801 citiri
Michael Jackson, un personaj tragic

Michael Jackson a trait, a murit si a fost inmormantat ca un produs, ceea ce-l transforma intr-un personaj de un tulburator tragism. Tragism care, in ultima instanta, il reumanizeaza. Ce amara ironie!

Funeraliile planetare ale marelui cantaret, prezentate drept omagiu si prilej de mare recunostinta, au fost, de fapt, prilejul unei noi vampirizari a celebritatii acestuia.

Televiziuni ipocrite de pe intreg mapamondul (cele romanesti nu puteau face exceptie) s-au aruncat asupra evenimentului precum hienele lihnite. Dincolo de elogii si omagii, se vedeau ochii sticlind la vederea cifrelor de audienta.

Audienta provocata, la randul ei, nu de piosenie sau compasiune, ci de curiozitate si apetit pentru senzational.

Drama unui om s-a transformat intr-o mina de aur pentru alti oameni, iar inmormantarea lui Michael Jackson n-a facut decat sa inchida cercul, pentru ca drama acestui om a inceput tocmai atunci cand s-a dovedit o mina de aur.

Un copil strivit

Privind imaginile din copilarie ale lui Michael Jackson, vedem chipul unui pusti perfect normal, cu trasaturile firesti ale unui negru, cu ochii stralucitori si curiosi ai oricarui baietel.

Peste numai cativa ani, acest copil perfect normal avea sa devina un mutant: nici alb, nici negru, nici copil, nici adult, nici femeie, nici barbat, suspectat de grave deviante sexuale, dependent de medicamente, inadaptat, asocial.

Unde s-a produs oare ruptura? Potrivit propriilor relatari, copilul a indurat abuzuri inimaginabile, fizice, psihice, emotionale, din partea unui tata care a avut ambitia sa-l transforme intr-o masina de produs bani.

A reusit, cu pretul detracarii ireparabile a fiului. Odata pornit, bulgarele nu a facut decat sa inainteze spre toate aberatiile care i-au marcat apoi viata superstarului. Viteza acestuia a fost marita, cu siguranta, de betia unui succes fabulos pe care personalitatea amputata a lui MJ nu o putea sustine.

In numele banului, cu complicitatea unei prese devoratoare si a unei industrii a show-ului feroce , un om a fost transformat intr-o masina de succes. I-au fost amputate copilaria, personalitatea, identitatea. A devenit o creatura suspendata intre varste, sexe si rase.

Dincolo de succesul sau atat de invidiat, Michael Jackson a fost o victima. De ce nu s-a eliberat la maturitate, ba chiar a agravat situatia, veti intreba probabil?

Pentru ca marile traume ale copilariei nu se vindeca niciodata, iar mutatiile fundamentale al acelor ani sunt ireparabile, mai ales cand toti cei din jurul tau nu fac decat sa te tina prizonierul sablonului care te-a distrus.

Nici nu era complicat sa-l exploateze in continuare, cat timp MJ nu voia, obsesiv, decat sa-si recupereze copilaria pierduta, timp al traumelor in care a ramas prizonier.

A cheltuit sume fabuloase pe jucarii si antichitati, iar proprietatea sa, Neverland, poarta numele tinutului Peter Pan, baietelul fara varsta si fata moarte. Era un adult responsabil doar pe scena. In rest, incremenise, potrivit psihiatrului care l-a consultat in timpul procesului pentru pedofilie, pe la 10 ani.

Aviz amatorilor

Michael Jackson si-a facut, asadar, datoria pana la capat: a facut bani nu numai pentru el, ci si, daca nu chiar in primul rand, pentru cei care i-au vampirizat succesul si celebritatea chiar si atunci cand se afla pe marginea gropii. Cei care l-au impins spre seria de concerte pe care, in mod evident, nu le putea duce, au desavarsit opera inceputa de tatal sau.

Vampirizarea a continuat, dupa cum spuneam, si in sicriu, si va continua probabil multa vreme de acum incolo. E multa paine alba de mancat de pe urma acestui suflet chircit in numele banului. Deja vanzarile albumelor sale au atins cifre record, iar cele legate de inmormantarea sa, de la bursa neagra a biletelor pentru ceremonie, pana la cele de apa minerala, au explodat si ele.

Culmea, pentru sacalii din jurul sau, MJ este chiar mai profitabil mort decat ar fi fost in ipoteza, deloc exclusa, a ratarii seriei de concerte.

Pastrand proportiile, povestea acestui mare nefericit ar trebui sa fie tema de meditatie pentru toti cei tentati sa-si faca odraselele vedete inca din carucior, expunandu-le sacalilor din media si show-bizz, dar si mutatiilor pe care le produce succesul asupra personalitatilor inca fragile. Pretul e mult prea mare si singurul care-l plateste este chiar copilul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#inmormantare Michael Jackson, #Michael Jackson copil, #Michael Jackson , #stiri Michael Jackson