Ce se intampla dupa un traumatism cranian grav, cum a suferit Michael Schumacher

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 16:45
31441 citiri
Ce se intampla dupa un traumatism cranian grav, cum a suferit Michael Schumacher
Foto: Le Point

Campionul mondial de Formula 1 Michael Schumacher este intr-o stare critica, luptandu-se pentru viata sa. Traumatismul cranian de care sufera atrage dupa sine sechele uneori definitive.

Cotidianul francez Le Point prezinta consecintele unui astfel de traumatism.

In cazul de fata este vorba despre un traumatism cranian care a provocat un edem cerebral difuz, potrivit medicilor de la CHU Grenoble, spitalul unde i se acorda ingrijiri campionului german.

Medicii refuza sa spuna ce i s-ar putea intampla acestuia in viitorul apropiat. Au si motive sa fie rezervati in declaratii.

Traumatismele craniene constituie prima cauza de mortalitate la persoanele de 15-25 de ani, precum si principala cauza de handicap sever inaintea implinirii varstei de 45 de ani.

Dar, atentie, exista si forme moderate fara consecinte privind viitorul celor care au cazut victime unui astfel de traumatism.

In general, medicii claseaza in trei mari categorii traumatismele craniene:

- Traumatismele usoare, fara pierderea cunostintei;

- Traumatismele medii, care atrag dupa sine o pierdere a cunostintei initiala, de mai multe minute, si care pot fi insotite de o fractura a craniului;

- Traumatismele grave, cu coma si eventuala fractura a craniului. Ei bine, campionul german se afla in aceasta situatie.

O "simpla" comotie poate provoca un edem, deoarece creierul a lovit foarte rigida cutie craniana in momentul socului. Durata pierderii cunostintei este variabila, in functie de violenta impactului si de leziunile tesutului cerebral.

Cel mai adesea, pacientul este mentinut in coma artificiala, de maniera tranzitorie. Deseori, edemul este mai grav si poate atrage dupa sine o coma, mai mult sau mai putin de durata. Aceste leziuni nu sunt intotdeauna vizibile, in ciuda tehnicilor actuale de imagistica medicala.

Scanerul poate dezvalui o eventuala fractura craniana, precum si o contuzie cerebrala, care asociaza o acumulare de sange provocata de o hemoragie cu formarea unui edem post-traumatic. El arata existenta unei sangerari, localizarea sa si efectele asupra creierului. Acest examen medical i-a fost facut lui Schumacher inca de la internare si a scos la iveala "hematoame intracraniene". Operatia chirurgicala la care a fost supus a avut ca scop reducerea acestora, dar nu a impiedicat aparitia "unui edem cerebral difuz", au precizat medicii sai.

Contuzia cerebrala este evident mai grava, pentru ca hematomul care este provocat de sangerare si edemul, care comprima creierul, sunt la originea unei hipertensiuni intracraniene, care se manifera prin dureri violente de cap, voma si anomalii pe fundul ochiului.

Pentru a evita ca encefalul sa sufere foarte mult si pentru ca leziunile sa devina ireparabile, este urgent sa se elimine aceasta compresie, ceea ce incearca acum medicii de la spitalul din Grenoble cu pacientul Schumacher.

Potrivit procedurilor international acceptate, chirurgii sunt deseori obligati sa deschida cutia craniana, sa dreneze hematomul, daca acesta este accesibil.

Hematomul extradural este principala cauza de mortalitate a victimelor unor traumatisme craniene (deseori din cauza lipsei unui diagnostic si de tratament primit la timp). Prognosticul depinde, de asemenea, in mare parte de varsta pacientului.

Michael Schumacher beneficiaza de toate examenele medicale necesare si este relativ tanar (44 de ani), are si o conditie fizica exceptionala. Dar, din pacate, acest tip de accident lasa deseori sechele.

Din acest motiv dupa astfel de recuperari de pe urma traumatismului urmeaza o lunga perioada de reeducare, care implica atat tulburari motorii si/sau senzitive, cat si functiile cognitive (capacitatea de a intelege si de a executa). Uneori, dupa primii doi ani de la traumatism apare epilepsia. Vertijul, precum si tulburarile fizice sunt deseori semne ale sechelelor unui traumatism cerebral. Pe scurt, este extrem de rar sa se iasa fara sechele dintr-un traumatism cranian sever.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#accident schi Michael Schumacher, #Michael Schumacher traumatism cerebral , #accident
Comentarii
Poza Hahn
Hahn
rank 5
putere sa mai cistige inca o data...
Poza copilul
copilul
rank 1
ma oftic teribil,pentru patania Baiatului asta,plin de viata !