ONU: Ambele părţi beligerante în Ucraina au încălcat normele internaţionale

Marti, 05 Iulie 2022, ora 20:41
5854 citiri
ONU: Ambele părţi beligerante în Ucraina au încălcat normele internaţionale

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat marţi, 5 iulie, că ambele părţi din conflictul din Ucraina au încălcat normele internaţionale aplicabile în timp de război, deşi forţele ruse au făcut acest lucru la o scară mult mai gravă, potrivit EFE.

'Cu toate că ar trebui să avem încă acces la teritoriile ocupate de forţele ruse, am documentat că ambele părţi au comis încălcări ale normelor internaţionale în domeniul drepturilor omului şi ale legislaţiei internaţionale umanitare', a spus ea în prezentarea unui nou raport al biroului său despre situaţia din Ucraina.

'Chiar dacă la o scară mult mai mică, pare de asemenea probabil ca forţele ucrainene să nu fi respectat pe deplin' aceste norme în teritoriile din estul ţării, pe care Rusia vrea să le plaseze sub controlul său total şi unde şi-a concentrat în prezent capacitatea militară, a afirmat Michelle Bachelet.

Serviciile secrete ucrainene şi poliţia naţională ar fi arestat aproximativ 1.000 de persoane suspectate că sprijină forţele ruse şi miliţiile acestora, a menţionat totodată Înaltul Comisar al ONU.

'Ne preocupă faptul că aceste arestări nu sunt efectuate în conformitate cu obligaţiile Ucrainei. De asemenea, am documentat 12 cazuri de dispariţii forţate comise de către forţele de securitate ucrainene', a adăugat ea.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a documentat 4.889 de decese de civili, inclusiv 335 de copii, dar subliniază că cifrele reale ar putea fi considerabil mai mari.

Cele mai multe decese au survenit în urma atacurilor cu artileria grea asupra zonelor populate, se menţionează în raport.

'În pofida faptului că numărul victimelor civile cauzate de utilizarea acestor arme este incontestabil, forţele armate ruse au continuat să opereze în acelaşi mod, cu consecinţe previzibile asupra populaţiei civile şi a infrastructurii acesteia', şi-a exprimat regretul Bachelet.

Între altele, biroul său a verificat 28 de cazuri de violenţe sexuale legate de conflict, inclusiv cazuri de viol, viol în grup, tortură şi nuditate publică forţată.

Majoritatea cazurilor au fost comise în zone controlate de forţele armate ruse, dar au existat informaţii şi despre cazuri comise în zone aflate sub controlul guvernului ucrainean, a declarat Michelle Bachelet, citată de EFE.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...