Când va contraataca Ucraina: semnele clare ale unei ofensive de proporții. "Va ținti încrederea rușilor în continuarea războiului"

Miercuri, 17 August 2022, ora 11:38
9093 citiri
Când va contraataca Ucraina: semnele clare ale unei ofensive de proporții. "Va ținti încrederea rușilor în continuarea războiului"
Soldați ucraineni mobilizați în războiul contra Rusiei FOTO Twitter

Generalul în retragere australian Mick Ryan, expert în strategie militară, a analizat perspectivele unei ofensive ucrainene în sudul țării.

Ryan este un reputat specilist în tactică armată și a publicat până acum mai multe analize privitoare la evoluția războiului din Ucraina.

În cea mai recentă dintre acestea, generalul australian "pune pe masă" toate considerentele care vor fi luate în considerare pentru deciderea momentului oportun al ofensivei.

Expertul consideră că există toate semnele că Ucraina pregătește de ceva vreme atacarea armatei ruse în sudul țării.

Iată, mai jos, analiza publicată de Ryan:

"Campania de sud trebuie analizată pornind de la început – contextul este important. Rusia a făcut multe erori în acest război. A început cu o strategie proastă, elaborată în baza presupunerilor greșite.

Din aceasta au rezultat multiple deficiențe militare. Tactica și logistica proastă a Rusiei au însemnat că a irosit cantități mari de efective umane și arme în progrese nereușite asupra orașelor Kiev și Harkov. În plus, există sistemul de (re) alimentare cu probleme uriașe. Aceste două aspecte i-au limitat capacitatea ofensivă încă de atunci.

Prin urmare, pentru a face totuși progrese undeva, rușii au trebuit să-și concentreze o mare parte din capacitatea lor ofensivă (nu toate forțele lor) în est pentru a îndeplini rezultatele declarate de Putin pentru Donbas. Acest lucru i-a lăsat pe ruși vulnerabili în altă parte.

Și, de la începutul invaziei, Ucraina și-a jucat bine cartea inferioară. Este o țară mai mică ca dimensiune, populație, economie și forțe militare decât Rusia. După cum am scris anterior, în acest război Rusia are cantitatea, dar Ucraina deține creierul și inima.

În timp ce, pentru o vreme, ucrainenii au fost atrași într-o luptă de uzură în Donbas, introducerea HIMARS în ecuație le-a permis să „rupă contactul” (cu inamicul) în anumite zone și să revină la țintirea vulnerabilităților operaționale ale Rusiei în est și sud.

Și, în timp ce ucrainenii se confruntă încă cu o campanie defensivă dificilă în est, ei au reușit să desfășoare operațiuni de recucerire a teritoriului din sud, care este probabil cel mai important și decisiv teatru din război.

Așadar, suntem în punctul în care mulți așteaptă o contraofensivă ucraineană de proporții în sud. În ultimele două luni, ucrainenii au pregătit terenul pentru acest lucru, inclusiv prin bombardamente în profunzime.

Care sunt considerentele importante într-o astfel de ofensivă?

Factorul politic. Guvernul ucrainean simte probabil presiune de a întreprinde o ofensivă înainte de iarnă pentru a justifica sprijinul militar occidental. Președintele ucrainean va căuta un echilibru între revendicarea teritoriului ucrainean și păstrarea sprijinului occidental.

Acest obiectiv există "în tensiune" cu capacitatea militară (aspect normal în război). Amintiți-vă, războiul înseamnă atingerea obiectivelor politice. Și, ca remarcă, Ucraina nu își poate permite ca trupele din prima linie să rămână statice prea mult.

Proiectarea operațiunilor. Este o componentă importantă a profesionalismului militar. Printr-o bună proiectare operațională, comandanții și ofițerii din subordine își orchestrează obiective și acțiuni tactice pentru a îndeplini obiectivele strategice și politice.

Pentru Ucraina, ținta design-ului operațional va fi să obțină un rezultat în sud. Ar putea fi un obiectiv centrat pe inamic, cum ar fi „distrugerea tuturor forțelor ruse la vest de fluviul Nipru”. Alternativ, ar putea fi izolarea rușilor pentru a forța retragerea lor.

Sau ar putea fi un obiectiv geografic, centrat pe recucerirea de teritoriu sau a unor orașe. Dar ambele obiective vor include și degradarea moralului armatei ruse. Și va ținți încrederea rușilor (și a poporului lor) în continuarea acestui război.

Un aspect vital al designului unei campanii este prioritizarea alocării de resurse umane și materiale: logistică, informații, transport și colaborare între servicii. Proiectarea deci va lua în considerare câte lupte ofensive pot fi duse simultan și modul în care fiecare avans este condus.

Execuția planului la timp. În război, timpul presează în permanență. Capacitatea de "a exploata timpul" este una dintre cele mai importante considerații în planificarea și execuția campaniilor militare. Colin Gray scrie că „fiecare plan militar la fiecare nivel al războiului este guvernat de ceas”.

Ucrainenii vor calcula care este cel mai bun moment pentru a lansa o ofensivă. Aceasta este o componentă a planificării mai importantă decât consideră majoritatea. Va necesita informații excelente privind rezervele rusești, potențialul de luptă și logistica, în special în lumina întăririlor ruse recente.

Va exista o componentă politică în stabilitarea momentului oportun pentru atac. Chiar dacă armata nu este pe deplin pregătită pentru o ofensivă (ar putea fi mai multe motive pentru aceasta), imperativele politice ar putea forța momentul.

Important: deciderea momentului atacului va fi influențată de capacitatea Ucrainei de a concentra și coordona forțele necesare pentru luptă de aproape (corp la corp, război de gherilă), sprijin ingineresc, artilerie, sprijin aerian, comunicații, logistică, operațiuni psihologice, război electronic etc. Este foarte greu!

Operațiunile ofensive sunt delicate în privința informațiilor (a găsi, fixa în teren și ucide inamicul), artilerie, lovituri cu rază lungă de acțiune, blindate mobilizate și sprijin pentru mobilitate. Totul este susținut de antrenament repetat.

În sfârșit, este foarte important și sprijinul strategic. Industria ucraineană și aliații occidentali vor fi obligați să ofere arme, muniție, informații și orice alt sprijin pentru o ofensivă. Operațiunile ofensive sunt extrem de costisitoare în material militar și muniție.

Au existat multe articole speculative despre momentul în care ar putea avea loc o ofensivă ucraineană în sud. Scopul meu aici nu este acela de a discuta momentele exacte sau rezultatele anticipate, ci modul în care planificatorii campaniei din Ucraina ar putea gândi lupta care urmează", își încheie Mick Ryan analiza.

Citește și:
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a confruntat încă de la început cu scandaluri privind acuzații de plagiat, care au condus până la demisii din partea mai multor miniștri, în timp ce...
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Senatoarea Diana Şoşoacă a adus acuzații grave la adresa liderului AUR George Simion în timpul protestului de duminică, 2 octombrie, din Piața Victoriei din București. Senatoarea și-a...