Corpul nostru este plin de bacterii, virusuri şi fungi. Cum ne afectează durata de viață

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 18:01
1857 citiri
Corpul nostru este plin de bacterii, virusuri şi fungi. Cum ne afectează durata de viață
Cercetătorii din Australia au descoperit o metodă revoluționară de depistare a infecțiilor FOTO / ABC Net

Corpul uman este plin de bacterii, virusuri şi fungi (ciuperci). Aceste microorganisme vii sunt cunoscute colectiv sub numele de microbiom. Microbiomul intestinal este considerat un adevărat „organ” al corpului uman, deoarece îndeplineşte funcţii esenţiale pentru sănătatea generală a organismului.

Un grup de cercetători chinezi sugerează acum, după rezultatele unui studiu recent, că microbiomul intestinal este un factor important în determinarea vârstei organismului uman şi dezvăluie impactul său potenţial asupra reglării îmbătrânirii metabolice.

Înţelegerea asociaţiilor dintre microbiomul intestinal, metabolism şi îmbătrânire este crucială pentru adaptarea intervenţiilor menite să promoveze o longevitate sănătoasă, notează autorii unui articol de cercetare recent publicat în revista Nature Medicine.

Cercetătorii de la Spitalul Ruijin afiliat la Şcoala de Medicină a Universităţii Jiao Tong din Shanghai şi BGI Research au realizat un studiu la care au participat 10.207 persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 93 de ani.

Folosind 21 de parametri metabolici, aceştia au clasificat aceste persoane în cinci grupuri, denumite grupuri de multimorbiditate metabolică, care reprezintă diferite subfenotipuri metabolice.

În comparaţie cu grupul clasificat ca fiind metabolic sănătos, alte două cohorte, clasificate ca „mixt legat de obezitate” şi „hiperglicemie” au prezentat un risc crescut de boli cardiovasculare la 11,1 ani cu 75% şi, respectiv, 117%.

Aceste asocieri au fost reproduse într-o a doua cohortă de 9.061 de persoane cu o urmărire de 10 ani.

Printr-o analiză aprofundată a datelor metagenomice fecale a 4.491 de persoane selectate aleatoriu, cercetătorii au descoperit asocieri între compoziţia microbiană intestinală cu grupurile cu multimorbiditate metabolică, cât şi cu vârsta.

În rândul persoanelor în vârstă de 60 de ani sau mai mult, riscul crescut de boli cardiovasculare asociat cu cohorta „mixtă legat de obezitate” sau cu cea de „hiperglicemie” a fost exacerbat la persoanele cu o vârstă microbiană intestinală ridicată, dar diminuat la persoanele cu o vârstă microbiană intestinală scăzută, independent de factori precum vârsta, sexul, stilul de viaţă şi dieta.

Acest model, în care vârsta microbiană intestinală mai tânără pare să contracareze riscul de boli cardiovasculare atribuibil disfuncţiei metabolice, implică un rol modulator al vârstei microbiene intestinale în sănătatea cardiovasculară pentru persoanele în vârstă nesănătoase din punct de vedere metabolic, susţin cercetătorii.

Rezultatele au sugerat că vârsta microbiană intestinală ca biomarker ar putea fi un predictor promiţător al riscului de boli cardiovasculare.

Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seară, 24 iulie, că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre o eventuală nominalizare a acestuia într-un post de comisar european. În...
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Întrebat miercuri seară, 24 iulie, dacă ar putea fi primul preşedinte al social-democraţilor care nu va candida la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a afirmat, că "orice este...
#microbiom varsta, #microbiom bacterii , #stiri sanatate
  1. Vaccinul împotriva HIV a fost în sfârșit descoperit. Două injecții pe an oferă o protecție de 100% STUDIU
  2. Ora la care nu este deloc indicat să mănânci pepene roșu. Avertismentul specialiștilor
  3. Peștele care îți scade colesterolul și te ferește de infarct! Este cel mai sănătos dintre toți!
  4. Emoționant: Ce face Leonard Doroftei de fiecare dată, cu lacrimi în ochi, atunci când vine în România. Boxerul s-a mutat în Canada, „gonit" de politicieni VIDEO
  5. Cum poți slăbi foarte ușor vara. Alimentul care te poate ajuta să ai o siluetă de vis la plajă
  6. Supărarea unui român care a plătit 2.000 de euro la all-inclusive: ”Niște ciuperci de paie uscate, practic sunt degeaba”
  7. Cum și-a ratat vacanța o româncă care a plătit cazarea la un hotel inexistent. Poliția a deschis o anchetă
  8. O incredibilă imagine cu o galaxie, surprinsă de un fotograf român. Sistemul solar se află la milioane de ani lumină
  9. Surpriza de care a avut parte un român într-o vacanță „all inclusive” în Turcia. Cât l-a costat experiența de lux
  10. Plângere penală pe numele Laurei Lavric după un scandal la o nuntă. Cântăreața și-ar fi lovit un coleg de breaslă