Metoda surprinzător de simplă pentru a elimina microplasticele din apa potabilă

Vineri, 29 Noiembrie 2024, ora 05:00
7116 citiri
Metoda surprinzător de simplă pentru a elimina microplasticele din apa potabilă
Apă de la robinet FOTO Pixabay

Fragmentele minuscule de microplastice pătrund în cantități alarmante în corpul nostru, în principal prin alimente și băuturi.

O echipă de cercetători de la Universitatea Medicală din Guangzhou și Universitatea Jinan, din China, a descoperit o metodă simplă și eficientă pentru a elimina microplasticele din apă. Testele au fost efectuate atât pe apă săracă în calcar, cât și pe apă de la robinet, bogată în minerale (apă dură).

„Nano/microplasticele (NMP) din apa de la robinet care scapă de sistemele centralizate de tratare a apei sunt o preocupare globală tot mai mare, deoarece reprezintă un risc potențial pentru sănătatea umană prin consumul de apă”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

În experiment, cercetătorii au adăugat microplastice și nanoplastice în apă, apoi au fiert lichidul și au filtrat depunerile rezultate.

Rezultate promițătoare

În unele cazuri, până la 90% din NMP-uri au fost eliminate prin fierbere și filtrare, deși eficiența a variat în funcție de tipul de apă. Beneficiul principal al metodei este accesibilitatea – majoritatea oamenilor pot face acest lucru folosind doar echipamentele din bucătărie.

„Această strategie simplă de fierbere a apei poate 'decontamina' apa de la robinet de NMP-uri și are potențialul de a reduce inofensiv consumul uman de NMP-uri prin apă potabilă,” scrie echipa de cercetători.

Rolul calcarului

Un procent mai mare de microplastice a fost eliminat din probele de apă dură, care formează în mod natural depuneri de calcar (carbonat de calciu) atunci când este încălzită. Substanța cretoasă, adesea observată în interiorul fierbătoarelor de bucătărie, se depune pe suprafața plasticului pe măsură ce temperatura modifică soluția de calciu, capturând fragmentele de plastic într-o crustă.

Chiar și în apa săracă în calcar, unde mai puțin calciu este dizolvat, aproximativ un sfert din NMP-uri au fost eliminate. Bucățile de plastic încrustate în calcar pot fi apoi îndepărtate printr-un filtru simplu, cum ar fi o sită de inox folosită pentru ceai, susțin cercetătorii.

O practică tradițională cu beneficii globale

Studii anterioare au identificat fragmente de polistiren, polietilenă, polipropilenă și tereftalat de polietilenă în apa potabilă de la robinet, consumate zilnic în cantități variabile. Pentru a testa metoda la extrem, cercetătorii au adăugat chiar mai multe particule de nanoplastice, care au fost reduse eficient prin fierbere, scrie sciencealert.com.

„Consumul de apă fiartă reprezintă, aparent, o strategie viabilă pe termen lung pentru reducerea expunerii globale la NMP-uri,” scriu cercetătorii. Totuși, aceștia subliniază că fierberea apei este adesea considerată o practică tradițională, comună doar în anumite regiuni.

Impactul microplasticelor asupra sănătății

Deși nu este încă pe deplin clar cât de dăunătoare sunt aceste materiale plastice pentru organism, ele sunt asociate deja cu modificări ale microbiomului intestinal și cu rezistența la antibiotice.

Echipa de cercetători speră ca fierberea apei să devină o practică mai folosită, având în vedere răspândirea globală a plasticelor. În plus, aceștia își propun să efectueze mai multe studii pentru a înțelege modul în care această metodă simplă poate contracara efectele alarmante ale microplasticelor asupra sănătății umane.

„Rezultatele noastre au confirmat o strategie extrem de fezabilă pentru reducerea expunerii umane la NMP-uri și au stabilit baza pentru investigații suplimentare, folosind un număr mult mai mare de probe,” conchid autorii studiului.

Gabriela Ruse, eliminată dramatic la turneul din Franța. Câți bani a câștigat românca
Gabriela Ruse, eliminată dramatic la turneul din Franța. Câți bani a câștigat românca
Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a fost învinsă de americanca Varvara Lepchenko, cu 7-6 (8/6), 7-6 (7/5), miercuri seara, în optimile de finală ale turneului WTA 125 de la Angers...
Au apărut imagini de la o întâlnirea a lui Călin Georgescu cu Horațiu Potra. Candidatul la prezidențiale susținea că nu-l cunoaște pe liderul mercenar FOTO
Au apărut imagini de la o întâlnirea a lui Călin Georgescu cu Horațiu Potra. Candidatul la prezidențiale susținea că nu-l cunoaște pe liderul mercenar FOTO
Mai multe fotografii în care apar Călin Georgescu, Horațiu Potra și Eugen Sechila au fost distribuite luni, 9 decembrie, pe un canal al rețelei Telegram. Unele dintre imagini par a fi de la...
#microplastice, #apa potabila, #eliminare, #metoda , #stiri sanatate
  1. Cum să previi creșterea colesterolului în timpul sărbătorilor: ”Totul se adună!”
  2. O "minge de foc" a creat spectacol pe cerul Tuzlei. Explicații pentru lumina misterioasă fotografiată de localnici
  3. Pastilele banale luate de milioane de oameni care ar putea declanșa depresia
  4. Care sunt cele mai mari regrete ale părinților care au crescut adulți de succes: „De ce nu i-am lăsat să se descurce mai mult singuri?”
  5. Preot exorcist, despre cele mai șocante cazuri pe care le-a experimentat. „A aterizat la trei metri după ce a făcut o rotație completă în aer"
  6. Beneficiile mandarinelor pentru sănătate. De ce trebuie să le consumi zilnic în sezonul rece
  7. Șoriciul, între delicatesă, beneficii pentru sănătate și risc de îmbolnăvire. Cât să consumi pentru a nu deveni un pericol pentru organism
  8. Încă un succes în afaceri pentru Mircea Dinescu. Poetul a semnat un contract major
  9. Rapperul Jay-Z, acuzat că a violat o fată de 13 ani împreună cu P. Diddy
  10. Program special de sărbători la București Mall și Plaza România