Avertisment serios al medicilor. Ucid organismul, s-au descoperit peste tot, în inimă, creier și picioare

Sambata, 25 Mai 2024, ora 01:02
9095 citiri
Avertisment serios al medicilor. Ucid organismul, s-au descoperit peste tot, în inimă, creier și picioare
Microplasticele s-au descoperit în inimă, creier și picioare FOTO: Science Alert

O echipă de cercetători de la Universitatea de medicină din Shantou, care a efectuat un studiu publicat în revista eBioMedicine din luna mai 2024, a făcut o descoperire îngrijorătoare pentru sănătatea oamenilor.

Experții au constatat că s-au găsit microplastice în organismul uman peste tot, în arterele inimii și creierului și în venele picioarelor, ducând în timp la afecțiuni grave, precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Ei au dat un avertisment serios guvernaților din întreaga lume pentru a lua măsuri de stopare a poluării cu plastic din mediu, care devine o problemă foarte serioasă pentru sănătate, potrivit Science Alert.

Acum, noul studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de medicină din Shantou, China, raportează că au găsit microplastice în cheagurile de sânge îndepărtate chirurgical din arterele inimii și creierului și venele profunde ale picioarele.

Ucraina a devastat o forță strategică a Rusiei: Distrusă de o tehnologie avansată în plină noapte VIDEO

Este doar un mic studiu, pe 30 de pacienți – nu atât de mulți precum cei 257 de pacienți urmăriți timp de 34 de luni în studiul plăcii arteriale publicat în martie.

Dar, asemănător cu modul în care echipa condusă de italieni a descoperit că prezența microplasticelor în plăci crește riscul ulterior de atac de cord sau accident vascular cerebral, echipa chineză a găsit, de asemenea, o potențială asociere între nivelurile de microplastice din cheaguri de sânge și severitatea bolii.

Cei 30 de pacienți implicați în studiu au suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cheagurilor de sânge după ce au suferit un accident vascular cerebral, atac de cord sau tromboză venoasă profundă, o afecțiune în care se formează cheaguri în venele profunde, de obicei ale picioarelor sau pelvisului.

Acum e simplu să stai departe de un atac cerebral și pierderea memoriei: Metodă descoperită, o schimbare la masă

În vârstă de 65 de ani în medie, pacienții aveau diferite istorice de sănătate și stiluri de viață, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, hipertensiune arterială sau diabet. Foloseau zilnic produse din plastic și erau împărțiți aproximativ între zonele rurale și urbane.

Microplasticele de diferite forme și dimensiuni au fost detectate prin tehnici de analiză chimică în 24 din cele 30 de cheaguri de sânge studiate, la concentrații diferite.

Testele au identificat, de asemenea, aceleași tipuri de materiale plastice ca cele detectate în studiul condus de Italia asupra plăcilor arteriale: clorură de polivinil (PVC) și polietilenă (PE). Acest lucru nu este surprinzător, deoarece PVC (folosit adesea în construcții) și PE (utilizat în principal în sticle și pungi de cumpărături) sunt două dintre cele mai frecvent produse plastice.

Noul studiu a detectat, de asemenea, poliamida 66 în cheaguri, un plastic comun folosit în țesături și textile. Dintre cele 15 tipuri identificate în studiu, PE a fost cel mai comun plastic, reprezentând 54% din particulele analizate.

Crește influența lui Putin asupra unei țări NATO: Mutarea Rusiei spre Vest

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele cu niveluri mai ridicate de microplastice în cheaguri de sânge au avut, de asemenea, niveluri mai mari de D-dimer decât pacienții fără microplastice detectate.

D-dimerul este un fragment proteic eliberat atunci când cheagurile de sânge se descompun; nu este prezent în mod normal în plasma sanguină. Așadar, nivelurile ridicate de D-dimer la un test de sânge pot indica prezența cheagurilor de sânge, ceea ce îi face pe cercetători să suspecteze că microplasticele ar putea cumva să se adune în sânge pentru a înrăutăți coagularea.

”Aceste descoperiri sugerează că microplasticele pot servi ca un potențial factor de risc asociat cu sănătatea vasculară”, scrie Tingting Wang, un om de știință de la Spitalul afiliat al Colegiului Medical al Universității Shantou din China, în studiu.

„Este nevoie urgentă de cercetări viitoare cu o dimensiune mai mare a eșantionului pentru a identifica sursele de expunere și pentru a valida tendințele observate în studiu”.

Cu microplasticele detectate anterior în țesutul pulmonar uman și probele de sânge, este ușor să ne imaginăm cum aceste bucăți de plastic microscopice își fac drum din mediu în corpul nostru și cheaguri de sânge, dacă se formează - chiar dacă oamenii de știință nu pot urmări această cale, pas cu pas.

„Datorită omniprezenței microplasticelor în mediu și în produsele de zi cu zi, expunerea umană la MP este inevitabilă”, au avertizat Wang și colegii săi. „Ca atare, poluanții microplastici au stârnit îngrijorare crescândă din cauza prezenței lor pe scară largă și a potențialelor implicații asupra sănătății”.

Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand, care acuză fraude majore la alegerile din 9 iunie, candidatul PSD-PNL George Tuţă proclamându-şi victoria, are marţi o postare ironică pe Facebook la...
Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
Bătălia mare dintre cei doi candidați principali la șefia Sectorului 2 pare să se tranșeze. După ce Radu Mihaiu a cerut renumărarea voturilor în mai multe secții invocând fraude, se pare...
#microplastice, #poluare plastic, #plastic organism uman, #plastic efecte organism, #plastic mancare hrana , #stiri externe
  1. Generația „Afară cu străinii!“ din țară. De ce votează tinerii europeni extrema dreaptă
  2. Mai multe medicamente pentru durere și febră ar putea fi retrase din farmacii. Care este motivul
  3. Alexandru Cumpănașu a scăpat de un dosar penal. Instanța tocmai a pronunțat decizia
  4. Se interzice publicitatea explicită la toate țigările electronice și la pliculețe cu nicotină
  5. Țara din Uniunea Europeană care anunță că refuză să o susțină pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene
  6. Orașul mare din România unde jumătate dintre locuitori rămân fără apă potabilă pentru o zi
  7. Accident cu 5 mașini și 18 victime, dintre care zece copii, pe un drum din Constanța. A fost chemat elicopterul SMURD FOTO VIDEO
  8. Ce doi răniți din explozia de la Dedeman din Botoșani care au fost aduși la Floreasca respiră singuri. ”Au o evoluție lent favorabilă”
  9. Cod galben și portocaliu de caniculă. Valul de căldură aduce și nopți cu temperaturi sufocante. Care sunt zonele afectate
  10. Decizie în Dosarul Revoluției. „Faptele nu se prescriu”. Ce trebuie să facă procurorii