Alertă a medicilor privind ceva găsit în aer. Este peste tot, ajunge în creier și în alte organe, risc de cancer

Vineri, 19 Aprilie 2024, ora 02:21
5619 citiri
Alertă a medicilor privind ceva găsit în aer. Este peste tot, ajunge în creier și în alte organe, risc de cancer
Microplasticele au fost găsite peste tot în aer și mediu FOTO: Interesting Engineering

Două studii efectuate de către oamenii de știință de la Universitățile din New Mexico și Shanghai și publicate în luna aprilie 2024 în Environmental Health Perspectives și Journal of Hazardous Materials anunță o alertă privind pericolele legate de sănătate. Medicii au descoperit că microplasticele există peste tot în aer, dar și în apa și în alimentele pe care le consumăm.

Aceste particule minuscule pot ajunge în organele interne ale oamenilor, în creier, ficat, rinichi sau vezica biliară, unde pot produce daune uriașe și crește riscul de cancer, potrivit Daily Mail.

Experții avertizează că microplastele nu vor dispărea, ci doar se vor descompune și vor deveni mai mici. Microplasticele sunt peste tot: aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și alimentele pe care le consumăm.

Singurul domeniu din Rusia neatins de sancțiuni: De necrezut, creștere de 200% la exporturile unui produs vital în Vest

Acum se dovedește că aceste particule minuscule se pot infiltra chiar în creier și în alte organe, potrivit unor noi studii.

Într-unul dintre studii, oamenii de știință care au hrănit cu microplastice șoareci, altfel sănătoși, au descoperit că substanțele ajung în ficatul, rinichii și creierul animalelor, unde pot provoca daune nespuse. Animalele au fost expuse pentru un timp relativ scurt, de patru până la opt săptămâni.

Celălalt studiu a arătat că microplasticele se găsesc în vezica biliară a oamenilor, unde păreau să contribuie la formarea calculilor biliari, care pot duce la pancreatită și risc crescut de cancer pancreatic. Studiile sunt semnificative, deoarece arată cât de repede pot microplasticele să-și facă drum din alimente în mai multe organe din corp.

Calculii biliari sunt semnificativi deoarece tinerii aveau mai multe microplastice decât persoanele în vârstă, ceea ce sugerează că expunerea la microplastice are un efect mai grav asupra persoanelor care sunt expuse la acestea de la o vârstă mai fragedă.

Unii oameni își atacă zilnic un organ, fără să știe: Mortalitatea a crescut cu 400%, existând 2 cauze

Oamenii de știință încă studiază toate modalitățile în care microplasticele ne pot afecta sănătatea, dar par să crească inflamația, care poate provoca multe efecte negative în aval, inclusiv riscuri crescute de cancer și chiar demență.

Tinerii mai afectați de infiltrarea microplasticelor în corp

„Acești șoareci au fost expuși timp de patru săptămâni”, a spus Eliseo Castillo, profesor asociat de gastroenterologie și hepatologie la Universitatea din New Mexico, Statele Unite, care a condus studiul care a găsit microplastice în creier, publicat în revista Environmental Health Perspectives din 10 aprilie 2024.

Microplasticele provin din bucăți mai mari de deșeuri de plastic care se descompun în fragmente. Au fost găsite pe plaje, în Antarctica și în vârfurile munților din China. Cu alte cuvinte, sunt peste tot.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Shanghai, China a prelevat pentru prima dată calculi biliari de la 16 persoane (opt bărbați și opt femei) după ce li s-au îndepărtat chirurgical.

Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură

„Prezența microplasticelor în calculii biliari ai tuturor pacienților a fost confirmată”, a scris echipa care a publicat studiul în Journal of Hazardous Materials din 5 aprilie 2024.

În mod surprinzător, ei au găsit niveluri mult mai mari de microplastice în vezica biliară a pacienților care au sub 50 de ani, „indicând faptul că pacienții mai tineri pot fi mai afectați de poluarea cu microplastice”.

Pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la microplasticele din corpul nostru și din mediu, 175 de țări membre ONU au convenit să elaboreze un plan în acest an pentru a pune capăt poluării cu plastic - un tratat global privind plasticul.

Quarterly Report - Editia 4

Burduja, ironic la adresa lui Nicușor Dan: "Bilanţul dânsului este, în termeni matematici, zero"
Burduja, ironic la adresa lui Nicușor Dan: "Bilanţul dânsului este, în termeni matematici, zero"
Bilanţul real al mandatului actualului edil, Nicuşor Dan, este egal cu zero, a declarat luni, 20 mai, într-o conferinţă de presă, candidatul PNL pentru funcţia de primar general al...
Cum au cheltuit banii partidele în primele zile de campanie. Candidații care au deschis larg „buzunarele”
Cum au cheltuit banii partidele în primele zile de campanie. Candidații care au deschis larg „buzunarele”
Reprezentanţii Expert Forum au analizat datele legate de finanţarea campaniei electorale, publicate de către AEP, pe 16 mai. Astfel, pentru alegerile europarlamentare au fost înregistrate...
#microplastice, #plastice, #pericol sanatate, #plastic mancare hrana, #plastic efecte organism, #plastic alimente, #plastic poluare aer apa mancare , #stiri externe