Marea amenintare pentru Windows si Microsoft, pe segmentul laptopurilor

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 17:04
4137 citiri
Marea amenintare pentru Windows si Microsoft, pe segmentul laptopurilor
Foto: tech news

Majoritatea producatorilor de top care au in dotare Wintel (procesor Intel si sistem de operare Windows) au scos pe piata si asa-numitele chromebook, laptopuri care ruleaza sistemul de operare Chrome OS al Google.

La CES 2014, care se desfasoara in Las Vegas, un alt cunoscut producator din domeniu, Toshiba, a lansat un chromebook propriu, alaturandu-se unor companii precum Dell, Acer, HP, Samsung, Lenovo.

Asus va lansa in acest an doua chromebook-uri, cu diagonale de 11,6 respectiv 13,3 inchi, avand preturi cuprinse intre 199-329 dolari. In acest mod, toti marii producatori de top vor avea produse care ruleaza atat Windows cat si Chrome OS.

Datorita pretului mic al chromebook-urilor, se asteapta ca modelele dotate cu Windows sa scada in vanzari. Majoritatea chromebook-urilor se vand la preturi sub 500 dolari, exceptie facand modelul scos de Google, Chromebook Pixel, care costa 1.300 dolari.

Conform datelor companiei de cerecetare Forrester, in jur de 25% dintre managerii IT planuiesc sa cumpere chromebook-uri pentru firmele lor, in acest an.

In 2013 au fost vandute 2,5 milioane de chromebook-uri, ceea ce inseamna aproximativ 1% din piata totala a PC-urilor. O cota destul de buna, daca tinem cont de lansarea relativ recenta a acestui model pe piata.

Chromebook arata ca un laptop obisnuit, insa are o memorie interna mult mai mica, sistemul de operare bazandu-se pe browserul Chrome si avand nevoie de resurse de sistem minimale. Totodata, toate aplicatiile sunt accesate din cloud, insa, daca chromebook-ul nu este conectat la internet, devine neutilizabil.

#chromebook laptop, #preturi laptop, #Dell HP Asus Lenovo Toshiba Google, #Chromebook Pixel Google, #ces 2014 las vegas , #Google