Amenda fara precedent: Microsoft trebuie sa dea UE peste 500 de milioane de euro

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 16:07
2077 citiri
Amenda fara precedent: Microsoft trebuie sa dea UE peste 500 de milioane de euro
Foto: Arhiva

Microsoft a fost amendata cu 561 de milioane de euro pentru incalcarea prevederilor antitrust din Uniunea Europeana.

In sistemul de operare Windows, compania americana nu a oferit utilizatorilor o gama mai larga de browsere pentru Internet, promovand tot programul propriu, Internet Explorer, relateaza BBC News.

In martie 2010, Microsoft introdusese o fereastra de tip "pop-up" care aparea pe ecran si permitea utilizatorilor sa-si selecteze browserul implicit, dupa o investigatie derulata de autoritatile europene.

Insa, in urma unei actualizari a Windows 7, in februarie 2011, aceasta optiune a disparut. Oficialii Microsoft au insistat ca era vorba de o "eroare tehnica".

Insa comisarul european pe probleme de concurenta, Joaquin Almunia, a declarat ca situatia este fara precedent si ca vrea sa impiedice alte companii sa nu-si respecte astfel de intelegeri.

In teorie, autoritatile europene ar fi putut sa aplice o amenda reprezentand 10 la suta din venitul global al companiei americane, care ar fi ajuns la 7,4 miliarde de dolari, pe baza raportului financiar pentru 2012.

Cazul dateaza inca din 2007, cand Opera, un producator de browsere web norvegian, s-a plans de faptul ca Microsoft inabusea concurenta pe piata PC-urilor, stabilind drept program implicit Internet Explorer.

La acea data, oficialii companiei americane au sustinut ca acest lucru ajuta utilizatorii, insa, ulterior, a fost de acord sa ofere utilizatorilor optiunea alegerii browserului.

Amenda reprezinta o penalizare fara precedent, pentru nerespectarea voluntara a unui pact cu autoritatile de reglementare antitrust. Anul trecut, Microsoft a admis ca nu a respectat intelegerea cu Bruxelles-ul si a promis sa ofere clientilor care cumpara PC-uri posibilitatea de a-si alege browser-ul de Internet, fara sa mai impuna folosirea propriului soft, Internet Explorer (IE).

Microsoft a platit deja amenzi in valoare de aproximativ 1,6 miliarde de euro din cauza incalcarii prevederilor antitrust din Uniunea Europeana, in ultimul deceniu.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#amenda antitrust Microsoft, #Microsoft incalcare reglementari antitrust , #Internet Explorer