Avertisment Microsoft: A fost detectat un atac cibernetic distructiv asupra rețelelor de computere din Ucraina

Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 14:07
3586 citiri
Avertisment Microsoft: A fost detectat un atac cibernetic distructiv asupra rețelelor de computere din Ucraina

Microsoft a avertizat că a detectat o formă extrem de distructivă de malware în zeci de rețele de computere guvernamentale și private din Ucraina, care părea să aștepte să fie declanșat de un autor necunoscut.

Mai multe site-uri guvernamentale ucrainene au fost vineri ţinta unui atac cibernetic, în contextul unor tensiuni între Kiev şi Moscova, acuzată de pregătirea unei invazii a Ucrainei.

”Programul informatic de tip malware, care seamănă unui program de tip ransomware, dar care nu are un mecanism de recuperare a răscumpărării, vizează să distrugă şi să facă inoperabile site-urile vizate şi nu să recupereze o răscumpărare”, a anunţat duminică, într-o postare pe blog, gigantul informatic american.

Potrivit Microsoft, atacul a vizat organisme în mai mare măsură decât se credea.

”Noi am găsit acest malware pe zeci de sisteme care aparţin Guvernului, dar şi ale unor ONG-uri şi organizaţii de informaţii tehnologice, toate cu sediul în Ucraina”, precizează compania americană.

”În acest stadiu, nu putem spune care este ciclul operaţional al acestui atac şi nici câte alte ale organizaţii pot fi victime”, avertizează Microsoft.

Microsoft a anunţat că nu a putut identifica originea acestor atacuri.

Ucraina şi Occidentul văd în spatele acestui atac mâna Moscovei, iar unii consideră că ar fi vorba despre un atac premergător unui atac militar pe teren.

Ucraina a anunţat vineri că deţine ”indicii preliminare” care arată o posibilă implicare a serviciilor secrete ruse.

Kremlinul a respins imediat aceste acuzaţii.

Acest atac cibernetic intervine în contextul în care tensiunile sunt puternice între Ucraina şi Rusia, pe care Kievul o acuză de comasarea a zeci de mii de militari la frontiera sa în pregătirea unei eventuale invazii.

Ucraina a anunţat ulterior că deţine ”probe” ale implicării Rusiei în acest atac cibernetic de amploare.

”Până acum, toate probele arată că Rusia se află în spatele atacului”, a anunţat într-un comunicat Ministerul ucrainean al Transformării Digitale.

Atacul a avut loc în noaptea de joi spre vineri şi a vizat site-uri ale mai multor ministere ucrainene, care au fost inaccesibile timp de mai multe ore.

Acest sabotaj, a acuzat ministerul, este ”o manifestare a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei din 2014”, când Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, urmată de izbucnirea unui război între forţe ale Kievului şi separatişti proruşi în estul ţării.

Obiectivul este ”nu doar intimidarea societăţii”, ci şi ”destabilizarea situaţiei în Ucraina” şi ”subminarea încrederii ucrainenilor în putere”, prin ”informaţii false despre vulnerabilitatea structurilor informatice ale statului” şi ”scurgerea de date personale ale ucrainenilor”, acuză ministerul.

Experţi apreciază că o eventuală nvazie rusă a Ucrainei ar putea fi precedată de acţiuni de sabotaj informatic vizând dezorganizarea autorităţilor ucrainene.

Citeste si:
Ministrul Digitalizării din Ucraina: ”Guvernul nostru va coopera cu Microsoft în documentarea crimelor de război ale Rusiei”
Ministrul Digitalizării din Ucraina: ”Guvernul nostru va coopera cu Microsoft în documentarea crimelor de război ale Rusiei”
Ministrul Transformării Digitale din Ucraina, Mikhailo Fedorov, a declarat că Guvernul de la Kiev va coopera cu Microsoft în documentarea crimelor de război ale Rusiei. ”Guvernul nostru va...
Comisia Europeană: Cum se confiscă banii oligarhilor ruşi?
Comisia Europeană: Cum se confiscă banii oligarhilor ruşi?
Comisia Europeană propune reguli noi pentru confiscarea averilor dobândite ilegal. În vizor sunt luaţi şi oligarhii lui Putin aflaţi pe lista de sancţiuni a UE. Dar aplicarea lor va fi...