Bursele europene au inchis pe rosu, socate de Microsoft

Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 20:37
2304 citiri
Bursele europene au inchis pe rosu, socate de Microsoft

Actiunile europene s-au ieftinit joi, pentru a patra sedinta consecutiv, ca urmare a ingrijorarii investitorilor accentuata de rezultatele financiare ale producatorului de telefoane Nokia si ale gigantului de tehnologie a informatiei Microsoft.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a inchis sedinta in scadere cu 0,8%, la 762,66 puncte, dupa ce avansase pana la 786,35 puncte. Indicele a coborat cu 8% de la inceputul anului, iar in 2008, cu 45%, relateaza Reuters.

Actiunile Nokia s-au depreciat cu 9%, dupa ce compania a afisat o scadere a profitului din trimestrul IV peste asteptarile analistilor si a avertizat ca afacerile industriei aparatelor de telefonie mobila ar putea scadea cu 10% anul acesta, deoarece cheltuielile consumatorilor au fost afectate drastic de criza economica mondiala.

Cel mai mare producator de software din lume, Microsoft, a socat investitorii anuntand ca a avut rezultate dezamagitoare in al doilea trimestru fiscal, va concedia pana la 5.000 de salariati si nu va mai publica estimari referitoare la rezultatele financiare pentru restul anului fiscal.

"Pe de o parte, avem pachete foarte solide de stimulente guvernamentale, iar pe de alta parte, ne confruntam cu o economie foarte slaba si cu un trimestru IV oribil", a spus Philippe Gijsels, strateg la Fortis Bank.

Titlurile bancare au avansat dupa pierderile recente. Actiunile KBC au urcat cu 50%, dupa ce grupul bancar si de asigurari belgian a obtinut o injectie de capital de 2 miliarde euro (2,58 miliarde dolari) de la guvernul flamand. Titlurile bancii se depreciasera cu aproape 63% in cele patru sedinte anterioare.

Actiunile Commerzbank s-au apreciat cu 1,9%, ale Lloyds Banking Group, cu 8,9%, iar cele ale UBS, cu 5,3%.

Cat priveste evolutia marilor piete europene, indicele FTSE 100 al bursei londoneze a coborat cu 0,19%, la 4.052,23 puncte, indicele Dax al pietei germane de la Frankfurt, cu 0,98%, la 4.219,42 puncte, iar indicele CAC 40 al bursei pariziene, cu 1,24%, la 2.869,62 puncte.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#burse europene, #soc rezultate Microsoft, #actiuni Nokia scadere , #stiri Microsoft