Presa internationala: Compania lui Buffett, retrogradata

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 09:05
4531 citiri
Presa internationala: Compania lui Buffett, retrogradata

Berkshire Hathaway, compania miliardarului Warren Buffett, si-a pierdut ratingul Aaa acordat de Moody, ca urmare a faptului ca, in contextul actualei recesiuni, valoarea companiei si puterea financiara a acesteia s-au dimininuat.

Moody a declarat ca Berkshire si companiile sale de asigurare nu mai sunt la fel de puternice financiar deoarece valoarea de piata a investitiilor a scazut, conform Associated Press. De asemenea, sunt afectate si companiile Bershire care nu activeaza in domeniul asigurarilor.

Analistii Moody au mai aratat si faptul ca averea companiei Berkshire este foarte volatila, in aceasta perioada, dat fiind faptul ca este pastrata in produse bursiere derivate.

Oficialii Berkshire nu au comentat imediat scaderea ratingului. Berkshire detine 48 milioane de actiuni la Moody, ceea ce reprezinta mai mult de 20 de procente din compania de rating.

Buffett prefera sa vorbeasca despre compania sa ca fiind similara stramtorii Gibraltar din cauza faptului ca dispune de cantitati enorme de lichiditati in exces si are datorii foarte mici. Berkshire a incheiat anul 2008 cu lichiditati in valoare de 24.3 miliarde de dolari.

Totusi, unii analisti considera ca aceasta retrogradare este efectul unei politici extrem de conservatoare a agentiei de rating in conditiile in care, totusi, pozitia financiara a Berkshire nu a suferit schimbari semnificative recente.

Retrogradarea operata de Moody vine in continuare celorlalte companii de rating; Standard&Poor's a anuntat perspective "negative" in privinta ratingului de creditare AAA al Berkshire, luand in calcul retrogradarea companiei, in vreme ce Fitch Ratings a retrogradat Berkshire de la AAA la AA+.

Microsoft plateste daune 388 milioane de dolari, pentru drepturi de autor

Un tribunal american a decis ca gigantul IT american Microsoft sa plateasca 388 milioane de dolari pentru incalcarea patentului pentru un program anti-virus detinut de Uniloc, o companie americana, anunta AFP.

Plangerea impotriva Microsoft a fost facuta de catre Uniloc in octombrie 2003. Uniloc acuza Microsoft de incalcarea dreptului de proprietate in sistemele de operare Windows, prezente pe majoritatea calculatoarelor personale, la nivel mondial, dar si in programele pachetului Office.

Microsoft a declarat ca va face recurs. "Suntem foarte dezamagiti de verdictul juriului", a declarat David Bowermaster, purtator de cuvant al Microsoft. "Credem ca nu am incalcat niciun drept de proprietate, ca patentul este invalid si ca aceasta penalizare este atat ilegala cat si nerealista".

Microsoft castigase initial procesul insa Uniloc a solicitat si a obtinut rejudecarea, argumentand ca judecarea cazului a fost influentata de depozitia unui expert care avea conflicte de interese.

Primul efect al deciziei tribunalului a fost o pierdere semnificativa din valoarea de piata a actiunilor Microsoft.

Microsoft duce inteligența artificială la următorul nivel. Cum funcționează aplicația care poate transforma o imagine într-un videoclip realist
Microsoft duce inteligența artificială la următorul nivel. Cum funcționează aplicația care poate transforma o imagine într-un videoclip realist
Microsoft a introdus recent pe piață AI VASA-1, un model revoluționar de inteligență artificială capabil să transforme imagini în videoclipuri realiste, în care subiectul poate vorbi....
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Buffett, #Berkshire, #rating, #criza financiara, #Microsoft , #stiri Microsoft
Comentarii