Calculatoarele din intreaga lume in fata Apocalipsei Windows XP! Iata scaparea

Joi, 27 Martie 2014, ora 23:44
9071 citiri
Calculatoarele din intreaga lume in fata Apocalipsei Windows XP! Iata scaparea

Utilizatorii de calculatoare care folosesc sistemul de operare Windows XP se gasesc in fata "Apocalipsei" din 8 aprilie? Atunci, Microsoft nu va mai oferi update-uri de securitate, iar calculatoarele vor fi expuse unor uriase amenintari din spatiul cibernetic.

Potrivit ultimelor estimari, in intreaga lume exista unu din trei calculatoare care utilizeaza vechea versiune Windows XP, cel mai popular sistem din randul utilizatorilor mondiali de computere, scrie Phys.

Expertii in securitate avertizeaza ca aceste calculatoare vor deveni mult mai vulnerabile la virusi, spyware si alte programe malware, dupa retragerea sprijinului de securitate din partea Microsoft.

Nimeni nu prezice un cataclism in stilul mayas, dar utilizatorii Windows XP trebuie sa tina cont de anumite lucruri.

Microsoft a inceput sa vanda XP in anul 2001, cu mult inaintea versiunii Vista si a celor ulterioare Windows 7 si Windows 8. Compania americana a anuntat ca a extins deja prea mult ciclul versiunii XP, in timp ce noile sisteme de operare ofera mult mai multa securitate si performanta.

Compania de cercetare Net Market Share estimeaza ca aproape 30% dintre computerele din intreaga lume mai foloseste Windows XP, in timp ce altii considera ca exista mai mult de 200 de milioane de utilizatori de XP.

"Programele de securitate pot detecta si neutraliza malware-ul, dar nu pot repara vulnerabilitatile sistemului de operare XP", a declarat Gerry Egan, director in cadrul firmei de securitate Symantec.

Variante optime pentru utilizatorii de Windows XP

El "recomanda insistent" utilizatorilor de XP un upgrade al sistemului, practic trecerea la o versiune mai noua de Windows.

Computerele care ruleaza XP "vor fi o tinta usoara pentru hackeri", avertizeaza Ondrej Vlcek, sef de operatiuni in cadrul firmei care produce antivirusul Avast.

Optiunile pentru utilizatorii de XP, dupa data de 8 aprilie nu sunt prea multe. Una dintre ele ar fi, daca trebuie sa folositi in continuare XP, atunci asigurati-va ca programele antivirus si anti-malware sunt actualizate.

Utilizati browser-ele Chrome si Firefox pentru a naviga pe Internet si nu pastrati sau transmiteti date personale sensibile de pe PC. Si mai bine ar fi daca va deconectati de la Internet si folositi calculatorul doar cu software-ul deje instalat.

O alta varianta, mult mai eficienta din punct de vedere al securitatii, este aceea de a face un upgrade al sistemului, trecand la Windows 7 sau Windows 8. Insa pentru calculatoarele mai vechi este recomandat instalarea Windows 7, din motive tehnice legate de memoria si performantele computerului.

O ultima optiune, ar fi cumpararea unui nou calculator, care evident va fi echipat cu un sistem de operare actual, fara a mai avea grija unor amenintari, asa cum ar fi fost in cazul XP.

Citește și:
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Gabriela Firea, ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat luni, 20 martie, că a inițiat un proiect prin care propune introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia...
Salarii de nabab la conducerea ASF. Câți bani primesc lunar șefii instituției care supraveghează piața asigurărilor
Salarii de nabab la conducerea ASF. Câți bani primesc lunar șefii instituției care supraveghează piața asigurărilor
După eșecul pe piața asigurărilor cu City Insurance, acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este implicată în scandalul Euroins, companie intrată recent în insolvență. În...
#sistem Windows XP, #avertisment utilizatori Windows XP, #variante schimbare Windows XP, #calculatoare vulnerabile XP virusi , #Windows 7