Ai Windows XP? Hackerii iti pregatesc o serie de atacuri masive - Cum te poti proteja

Joi, 22 August 2013, ora 07:30
6602 citiri
Ai Windows XP? Hackerii iti pregatesc o serie de atacuri masive - Cum te poti proteja
Foto: bubblews.com

Microsoft a anuntat ca va retrage de pe piata in aprilie 2014 sistemul de operare Windows XP, astfel ca utilizatorii vor fi vulnerabili in fata unor atacuri ale hackerilor, din cauza ca nu vor mai exista update-uri care sa rezolve problemele aparute dupa aceasta data. Din fericire, exista cateva metode de protejare a calculatorului.

Specialistul in securitate informatica, Bogdan Botezatu, care ocupa pozitia de Senior E-Threat Analyst la Bitdefender, a precizat pentru Ziare.com ca in acest moment exista un numar de vulnerabilitati zero-day (care sunt de obiciei exploatate de hackeri in aceeasi zi in care sunt descoperite, inainte ca acea companie care detine produsul sa le rezolve) pe care atacatorii le-au pregatit pentru utilizare dupa aprilie 2014.

Avertisment pentru utilizatorii Windows XP: Hackerii vor ataca masiv

Avand in vedere ca actualizarile de securitate nu vor mai fi oferite de catre Microsoft, exploatarea vulnerabilitatilor de tip zero-day va deveni un lucru obisnuit.

"Nu mai vorbim, asadar, de o fereastra de oportunitate intre identificarea exploit-ului si remedierea acestuia, ci de folosirea acestuia in permanenta", a avertizat Bogdan Botezatu.

Ce vor face hackerii dupa aprilie 2014

Specialistul de la Bitdefender sustine ca este foarte posibil ca dupa aprilie 2014, hackerii sa scoata pe piata toate vulnerabilitatile zero-day descoperite. In plus, ei nu se vor teme ca acestea vor fi remediate.

"Windows XP va fi un sistem permanent expus la risc, iar atacatorii vor putea reutiliza aceste exploit-uri in diverse campanii, in functie de ce doresc sa obtina de la victime", a punctat Bogdan Botezatu.

Cine sunt cei mai vulnerabili utilizatori

Decizia Microsoft va afecta cel mai mult utilizatorii obisnuiti, deoarece ei nu dispun de masuri suplimentare de protejare ale sistemelor informatice, ca in cazul companiilor.

"Cele mai vulnerabile sisteme vor fi cele ale utilizatorilor obisnuiti. E adevarat ca si companiile vor avea partea lor de atentie, mai ales ca migrarea catre sisteme de operare suportate (Windows 7/8) se va face, probabil cu rescrierea completa a aplicatiilor interne, insa companiile au un mare avantaj fata de clientii obisnuiti - mecanisme de control intern si politici de securitate stabilite de un departament de IT dedicat.

In contrast, utilizatorii obisnuiti nu au astfel de mecanisme hardware (firewall la nivelul retelei, IDS etc), nici resursele umane care sa securizeze accesul la calculator", a mentionat Bogdan Botezatu.

Cum se pot proteja cei care au Windows XP dupa aprilie 2014

In aceste conditii, singura optiune viabila pentru protejarea calculatorului pe care ruleaza Windows XP este instalarea unui antivirus si actualizarea periodica a acestuia.

De asemenea, expertul in securitate informatica aminteste ca utilizatorul trebuie sa aiba ceele mai recente versiuni ale aplicatiilor terte (Flash Player, de exemplu), pentru a minimiza suprafata de atac.

"Pe termen mediu si lung insa, utilizatorii ar trebui sa considere migrarea catre un sistem de operare pentru care se ofera sprijin (de exemplu, Windows 7 sau 8 de la Microsoft sau Linux - n.red.) ", a conchis Bogdan Botezatu.

Cat de grav va fi atacul hackerilor

Amploarea atacurilor hackerilor ar putea fi una uriasa, avand in vedere ca doar in a doua jumatate a anului 2012, rata de infectare a sistemului Windows XP a fost de 11,3 computere din 1.000 de unitati, mai mult decat dublu fata de 4,5 din 1.000 la Windows 7 SP1 pe 32 de biti si 3,3 din 1.000 pentru versiunea pe 64 de biti. Iar aceste atacuri au avut loc cu toate ca Microsoft a oferit sprijin si update-uri.

De asemenea, la ora actuala, peste 37% dintre calculatoarele lumii folosesc inca Windows XP.

Procentul va scadea doar cu putin pana pe 8 aprilie 2014, data la care Microsoft va inceta sa mai ofere sprijin.

#protejare hackeri Windows XP, #hackeri Windows XP, #protejare Windows XP , #Windows 8