Esec rasunator pentru Windows 8: Cum isi va recastiga Microsoft utilizatorii?

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 18:52
6343 citiri
Esec rasunator pentru Windows 8: Cum isi va recastiga Microsoft utilizatorii?
Foto: Arhiva

Microsoft se pregateste sa recunoasca faptul ca Windows 8 este cel mai mare esec din istoria sa, urmand a modifica interfata ultimului sistem de operare, lansat in toamna anului trecut.

Aspecte cheie ale modului de utilizare a sistemului Windows vor fi modificate, in momentul cand Microsoft va lansa o versiune actualizata, in acest an, a declarat Tami Reller, directorul de marketing pentru divizia Windows.

"Procesul de invatare pentru utilizatori este, cu siguranta, unul real", a spus aceasta, referindu-se la faptul ca noua interfata creata pentru Windows 8 a fost complet diferita de versiunile anterioare, desktop-ul fiind ascuns.

Astfel, analistii considera interfata Windows 8 unul din cele mai mari esecuri pentru un produs de masa, asemanandu-l cu fiasco lansarii unei noi formule de Coca Cola, in urma cu 30 de ani, relateaza Financial Times.

In octombrie 2012, cand s-a lansat Windows 8, Steve Ballmer, directorul executiv al companiei, a declarat ca acest nou sistem de operare este "pariul pe care il face Microsoft", drept raspuns la succesul iPad produs de Apple.

Windows 8, spre deosebire de sistemele de operare anterioare, dar si de alte sisteme de operare ale concurentilor, are o interfata unica atat pentru PC-uri, cat si pentru tablete sau smartphone-uri, fiind, de altfel, mai potrivit pentru ecranele tactile.

"Este un lucru oribil ca tocmai produsul de baza sa fie un esec. Steve Ballmer va suferi consecintele acestui lucru", a explicat Mark Anderson, analist independent.

"Dar, pe de alta parte, este responsabil pentru o renastere in interiorul companiei. Exista un nivel de creativitate care nu ar fi existat in urma cu doi ani", a adaugat el.

Potrivit lui Richard Doherty, analist la firma de cercetare Envisioneering, esecul Windows 8 este similar celui inregistrat de Coca Cola. "Insa Coca Cola a ascultat mai bine. La numai trei luni de la lansare, s-a renuntat de tot la formula New Coke, in urma protestelor consumatorilor", a explicat acesta.

Noua interfata, o greseala?

Windows 8 a reprezentat un proiect ambitios de a moderniza computerele personale pentru era tabletelor, avand un ecran de start bazat pe asa-numitele dale, ce pot fi personalizate de fiecare utilizator.

Problema, insa, este faptul ca utilizatorii sunt mult prea obisnuiti cu interfata veche, fiindu-le mai dificil sa acceseze ceea ce ii intereseaza.

In plus, specialistii au ajuns la concluzia ca, desi noua interfata este foarte buna pentru dispozitivele cu touchscreen, este destul de proasta pentru cele care folosesc tastatura si mouse.

Chiar inainte de lansare, Tim Cook, directorul executiv al Apple, a declarat ca Windows 8 este ca si cum ai combina un prajitor de paine cu un frigider: ceva ce este posibil din punct de vedere tehnic, dar nu placut pentru utilizator.

Directorul de marketing al Windows a refuzat sa dea detalii despre modul in care Windows 8 va fi schimbat, insa a admis ca utilizatorii au dificultati cu noua interfata, ceea ce ar putea insemna o intoarcere la vechea interfata.

Oficialii Microsoft au recunoscut si faptul ca nu au facut destul pentru a educa vanzatorii pentru a putea explica, mai departe, clientilor noul sistem si ca nu a sustinut destul de mult din punct de vedere financiar PC-uri cu touchscreen, potrivite pentru Windows 8. "Este foarte clar ca puteam sa facem mai mult", a conchis Reller.

Citește și:
Klaus Iohannis, întrebat la Bruxelles cum vede reforma pensiilor speciale: "Nu se realizează pentru a lua anumiţi bani de la unii sau pentru a da bani la alţii" VIDEO
Klaus Iohannis, întrebat la Bruxelles cum vede reforma pensiilor speciale: "Nu se realizează pentru a lua anumiţi bani de la unii sau pentru a da bani la alţii" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis participă joi și vineri, 24 martie, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro, evenimente care au loc la Bruxelles. Șeful statului a susținut o...
Klaus Iohannis, nesigur de aderarea României la Zona Euro în 2026: Nu cred că este realist să fixăm un termen
Klaus Iohannis, nesigur de aderarea României la Zona Euro în 2026: Nu cred că este realist să fixăm un termen
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, 23 martie, la Bruxelles, că nu consideră că este realist ca România să fixeze orice termen pentru intrarea în Zona Euro Întrebat dacă anul...
#modificari interfata Windows 8, #Windows 8 esec, #interfata windows 8 , #Windows 8