Windows 8, un pariu de 18 miliarde de dolari

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 09:21
4196 citiri
Windows 8, un pariu de 18 miliarde de dolari
Foto: Daylife

Windows a fost una din cele mai profitabile produse ale Microsoft pentru mai mult de trei decenii, iar gigantul din industria de software isi joaca viitorul pe noul sistem de operare Windows 8, complet redesenat.

Fara sa aiba vreo schimbare drastica de design din 1995 pana in prezent, sistemul de operare a fost o sursa continua de profituri uriase pentru Microsoft. Doar anul trecut, Windows a avut vanzari in valoare de 18 miliarde de dolari si profituri de 11,5 miliarde de dolari. Luat separat, Windows este destul de mare pentru a intra in top 150 a companiilor americane dupa venituri, iar marja de profit de 62% este printre cele mai mari din lume.

Insa lucrurile incep sa nu mai arate atat de bine. Vanzarile de PC-uri incetinesc, iar cifra de afaceri a Windows a scazut pentru doi ani la rand, Microsoft ratand startul in cursa pentru tablete.

Doar in urma cu cativa ani, Windows era sistemul de operare instalat pe aproximativ 90 la suta din computerele conectate la Internet din lume, potrivit Net Applications. Acum, odata cu raspandirea smartphone-urilor si tabletelor, cota de piata a Microsoft a scazut la doua treimi.

Doar Apple a vandut 100 de milioane de tablete iPad in doi ani si jumatate. Tim Cook, directorul executiv al companiei, a declarat ca Apple a vandut mai multe iPad-uri in al doilea trimestru din 2012 decat PC-uri vandute de producatorii acestor dispozitive.

Astfel, Microsoft are doua alegeri, potrivit analistilor de la CNN: sa schimbe radical ceva sau sa riste o moarte lenta, agatandu-se de trecut.

Microsoft a ales prima optiune si a creat Windows 8. Sistemul de operare ce se adreseaza in special dispozitivelor cu touchscreen, dar functioneaza pe orice fel de PC-uri. "Este un produs absolut esential", a spus Bill Gates, presedintele companiei, pe un video blog.

Poate cea mai radicala schimbare este deschiderea platformei Windows pentru alte dispozitive, bazate pe procesoare ARM, cu ajutorul carora functioneaza aproximativ 95 la suta din tablete, smartphone-uri si alte dispozitive mobile.

Va prinde la utilizatori Windows 8?

Totusi, mai exista o mare problema: acceptarea din partea utilizatorilor. Potrivit analistilor, acestia vor fi usor speriati si indusi in eroare de modul total diferit in care arata noul sistem de operare. Meniul de Start foarte familiar a fost inlocuit de "caramizi", icon-uri imense prin care toate programele sunt aratate direct pe ecranul de start. Desi nu este dificil de utilizat, clientii vor trebui sa invete noile functii.

Mai exista inca o noutate importanta: Windos 8 va permite aplicatii in genul celor de pe tablete, pe care utilizatorii le pot cumpara sau descarca doar de pe Windows Store, asemenea celor care folosesc iPad si trebuie sa ia aplicatiile din App Store. Pana in prezent, Microsoft ignorase complet aceasta piata, care a adus profituri imense si pentru Apple si pentru Google, prin magazinul dedicat sistemului Android.

"Acesta este raspunsul Microsoft la presiunile concurentei, care au determinat compania sa regandeasca nu doar cum arata produsele sale, ci si care este arhitectura lor", a spus Michael Silver, analist la Gartner.

Schimbarea ar putea fi lucrativa. Apple si Google iau, fiecare, 30% din profitul din fiecare aplicatie vandute pentru dispozitivele lor. Microsoft, in prezent, nu primeste nimic. Insa acum, daca Adobe, de exemplu, vrea sa faca o aplicatie Photoshop pentru Windows 8, va trebui s-o vanda prin Windows Store.

Aceasta este o abordare complet diferita a modelului de afaceri din partea Microsoft. Insa, daca dezvoltatorii de aplicatii nu se vor inghesui sa produca aplicatii pentru Windows, planul Microsoft va fi riscant.

"Microsoft va esua daca nu va convinge dezvoltatorii sa adopte Windows in viitorul apropiat, in special pentru segmentul consumer", a explicat Silver. "Microsoft deja a intarziat, nu mai are cativa ani la dispozitie", a conchis acesta.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Windows 8 aplicatii, #lansare windows 8, #Microsoft Windows 8 , #Windows 8