Micul dejun este adesea considerat cea mai importantă masă a zilei și nu fără motiv. Pentru copii, adolescenți și adulți deopotrivă, mâncatul de dimineață este un obicei sănătos cu beneficii multiple. Celulele organismului sunt mai sensibile la insulină dimineața, astfel că pot prelua zahărul din sânge cu ușurință, oferind energia necesară pentru începutul unei zile active. Această „hrană” pe care o primim dimineața nu este doar sursă de energie, ci și „combustibilul care ne ține în viață.”
Pe măsură ce ziua înaintează, sensibilitatea la insulină scade. În mod concret, acest lucru înseamnă că aceleași alimente consumate seara vor avea nevoie de mai multă insulină pentru a fi procesate. Consumul de calorii suplimentare în acest context crește riscul de a dezvolta rezistență la insulină, o afecțiune ce poate duce în timp la probleme de sănătate, arată Știrile Protv.
Dr. Bogdan Pascu, specialist în endocrinologie pediatrică, explică: „Există mulți părinți care îmi spun: << Copilul nu vrea să mănânce dimineața >> sau << Nu are poftă de mâncare dimineața >>. Dacă copilul a mâncat mult la masa de seară, dimineață nu va fi înfometat. Mănânc seara puțin și dimineață mă trezesc înfometat. Rupem cercul vicios. Reacția de a mă trezi dimineața înfometat e o reacție importantă a organismului. Dacă mă culc la 10:00 și iau masa la 07:00, mă trezesc dimineața înfometat, adică bine.”
Această foame matinală este, de fapt, un semn că metabolismul funcționează în parametri optimi.
Dimineața, organismul se trezește și, odată cu el, și hormonii ce asigură bunul mers al funcțiilor vitale. Hormonul cortizol, supranumit „hormonul vieții”, crește dimineața, în timp ce melatonina, responsabilă cu inducerea somnului, scade. Această schimbare hormonală influențează modul în care pancreasul produce insulina. Astfel, prima masă a zilei devine extrem de eficientă pentru a satisface nevoile energetice ale corpului.
„Insulina e hormonul care reglează practic glicemiile și, în momentul acela, e important să iau micul dejun. Dacă decalăm mesele spre seară, observăm o scădere a sensibilității și apariția rezistenței la insulină”, explică dr. Pascu. De asemenea, el recomandă ca micul dejun să fie o masă consistentă și să includă proteine, cum ar fi oul, alături de salată și pâine integrală.
Părinții joacă un rol esențial în formarea obiceiurilor alimentare ale celor mici.
Ema Mărgineanu, dietetician și nutriționist, subliniază că părinții ar trebui să implice copiii în pregătirea meselor și în alegerea ingredientelor: „Ca părinți, trebuie să venim întotdeauna cu ceva nou. Îi cerem părerea sau mergem împreună la cumpărături, sau face el lista, gătește cu părintele și își gustă propriile creații alimentare.” Această interacțiune creează o relație pozitivă cu mâncarea și contribuie la formarea obiceiurilor sănătoase pe termen lung.
Masa de dimineață joacă un rol crucial în echilibrarea caloriilor de-a lungul zilei. Săritul peste micul dejun poate duce la un consum excesiv de calorii seara, în special alimente nesănătoase. Organismul poate compensa astfel lipsa de energie acumulată, însă acest obicei poate duce la kilograme în plus și la probleme de sănătate.
„Dacă la micul dejun ținem post, adică nu mâncăm, vom mânca seara compensator, mult și prost. Și așa apar riscurile să vină mai multe kilograme nedorite”, spune medicul. Seara, pancreasul este nevoit să elibereze o cantitate mare de insulină, deoarece celulele devin mai rezistente la acest hormon.
"Masa de dimineata s-o mananci... Vezi tot