Jumătate din mierea consumată în Europa e contrafăcută. Cum stau lucrurile în România

Luni, 27 Martie 2023, ora 20:47
3642 citiri
Jumătate din mierea consumată în Europa e contrafăcută. Cum stau lucrurile în România
Mierea găsită la raft era făcută din siropuri de zahăr sau din diverse substanțe extrase din sfeclă de zahăr şi orez FOTO Pixabay

Un raport al Oficiului European de Luptă Anti-fraudă, realizat în urma controalelor făcute la operatorii economici din 18 state, arată că jumătatea din mierea vândută este contrafăcută.

Specialiștii au analizat peste 320 de probe. În majoritatea cazurilor, mierea găsită la raft era făcută din siropuri de zahăr sau din diverse substanțe extrase din sfeclă de zahăr şi orez. Cele mai multe suspiciuni de fraudă au fost găsite în produse din China, Turcia, Brazilia și Marea Birtanie.

Analize miere din import:

China: Din 89 de mostre, 66 erau neconforme

Brazilia: Din 18 mostre, 8 erau neconforme

Tucia: Din 15 mostre, 14 erau neconforme

Marea Birtanie: Din 10 mostre, toate erau neconforme.

Lucrurile stau la fel și la noi în România unde, în fiecare an, mii de tone de miere pleacă spre țările europene, iar pe rafturile magazinelor ajung produse din China, ieftine și de multe ori mai slabe calitativ.

”Oamenii caută produse ieftine și uite că și acest produs mixat din mai multe țări coboară foarte mult prețul”, a declarat Marian Pătrașcu, apicultor, potrivit Știrile PROTV.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, însă prea puțin din mierea produsă de ei ajunge la români.

”Din păcate, România este un mare improtator de miere, am important peste patru mii de tone de miere în anii 2021 și 2022, iar asta sigur că afectează și producătorul și consumatorul. Consumatorul în sensul în care etichetarea nu este corectă”, a precizat Președinte Asociația Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.

Legislația actuală nu îi obligă pe producători să treacă pe etichetă proveniența și procentul ingredientelor.

”Pe lângă țara de origine trebuie arătat și procentul care trebuie arătat consumatorului pentru a nu fi înșelat. Provine 10% din China 90% din România, un exemplu. Omul când cumpără să știe ce consumă. Tot ce intră în UE se fac analize undeva la 4%, iar asta la alegere, iar din ele nu cred că se verifică nici 1%”, a spus Răzvan Coman, directorul unui complex apicol.

Cum putem afla dacă mierea este contrafăcută

Specialiștii spun că nu există metode prin care putem să aflăm cu certitudine dacă mierea este sau nu contrafăcută. Singura variantă este cea a unei analize de laborator. Tocmai de aceea, ANPC a demarat o anchetă privind mierea făcută din siropuri.

”Așteptăm rezultatele, dar din informațiile pe care le aveam, da, rezultă că mierea din spațiul extracomunitare este contrafăcută, fie neînregulă. Măsurile sunt variate, fie interzicearea comercializării, fie sancțiuni către operatorii economici”, a transmis Horia Constantinescu, directorul instituției.

Pentru a combate fraudele, Comisia Europeană vrea să schimbe legea, obligându-i pe producători să scrie țara de origine a produsului și compoziția acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa a înregistrat în 2023 un număr-record de zile în care căldura resimţită de corpul uman a fost ”extremă”, din cauza unei temperaturi de peste 35°C-40°C. Efectul asupra...
#miere contrafacuta, #Europa, #frauda , #frauda