România este țara din Europa cu cei mai mulți cetățeni care trăiesc în alte state din UE. Exodul acestora peste hotare afectează, însă, piaţa muncii din țara natală.
Italia este destinația principală pentru românii care pleacă în străinătate. Aproximativ 80% dintre cei care s-au stabilit acolo în căutarea unui loc de muncă au vârste între 15 și 64 de ani, reprezentând astfel forța de muncă activă. În plus, în fiecare an, zeci de mii de români aleg să se mute în alte țări, iar jumătate dintre aceștia au între 20 și 40 de ani, relatează observatornews.ro.
"România este statul membru UE cu cel mai mare număr de persoane care locuiesc în alte țări UE (aproximativ 3,2 milioane, dintre care 34% în Italia), 76% dintre emigranți reprezentând forță de muncă activă (15-64 ani). În acest context, recrutarea de forță de muncă adecvat pregătită reprezintă una dintre cele mai presante probleme pentru firmele autohtone, 4 din 5 angajatori raportând dificultate în găsirea de personal calificat", susține un studiu realizat de BNR.
De la Revoluția din 1989 și până în prezent, mai mult de 4 milioane de români au ales să emigreze, ceea ce explică de ce patru din cinci angajatori locali se confruntă cu dificultăți în a găsi personal calificat.
Salariile mai mari față de cele din țară, alături de oportunitățile de avansare și dezvoltare profesională, reprezintă principalele motive pentru care românii își caută bunăstarea în alte țări. De asemenea, deficitul de forță de muncă din România este agravat de lipsa competențelor digitale. Conform unui studiu, România ocupă ultima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește abilitățile digitale fundamentale.