Ce să mănânci neapărat de două ori pe săptămână. Mihaela Bilic vine cu recomandarea

Vineri, 14 Februarie 2025, ora 11:35
4265 citiri
Ce să mănânci neapărat de două ori pe săptămână. Mihaela Bilic vine cu recomandarea
Miahaela Bilic. Pixabay

Experții în nutriție recomandă diversificarea surselor de proteine, iar mazărea devine un ingredient tot mai important în alimentația sănătoasă. Cu multiple beneficii pentru organism, acest aliment aduce atât proteine vegetale, cât și fibre și minerale.

Mazărea, un aliment cu beneficii evidente, a devenit tot mai populară în ultimii ani, mai ales în contextul în care soia, considerată mult timp o sursă principală de proteine vegetale, a fost criticată din cauza modificărilor genetice pe care le suferă.

Aproape 80% din culturile de soia sunt modificate genetic, iar acest fapt a determinat mulți oameni să își regândească alegerea alimentelor pe bază de proteine vegetale. În acest context, mazărea se află pe cale de a deveni una dintre cele mai apreciate surse de proteine vegetale, înlocuind soia în multe dintre preparatele dietetice.

Conform nutriționiștilor, măcar de două ori pe săptămână, în dieta noastră ar trebui să includem leguminoase-boabe pentru a asigura o alternanță între proteinele animale și cele vegetale.

Mazărea este considerată o proteină vegetală ideală, datorită proprietăților sale nutritive. Spre deosebire de fasolea boabe, care necesită o gătire îndelungată și mai multe etape pentru a preveni balonarea, mazărea este mult mai ușor de preparat, având un timp de gătire mult mai scurt.

Mazărea: o sursă valoroasă de nutrienți

Mazărea este un aliment bogat în fibre, iar acest aspect o face un aliat perfect în menținerea senzației de sațietate. În plus, ajută la menținerea unui echilibru glicemic corect, fiind un aliment care se absoarbe lent și, astfel, ține de foame pe termen lung.

De asemenea, mazărea este o sursă excelentă de minerale, dar și de proteine vegetale. Deși proteinele din mazăre nu au aceeași valoare ca cele de origine animală, ele sunt esențiale pentru dietă și contribuie la satisfacerea necesarului zilnic de proteine.

În ceea ce privește combinațiile alimentare, nutriționiștii susțin că leguminoasele, precum mazărea, pot fi combinate eficient cu cereale pentru a acoperi întregul spectru de aminoacizi esențiali. Aceasta înseamnă că, alături de o felie de pâine sau de o porție de orez, mazărea devine o sursă completă de proteine vegetale.

De asemenea, când mazărea este gătită cu sos de roșii, absorția fierului este semnificativ îmbunătățită, ceea ce adaugă o componentă suplimentară de beneficii nutriționale.

Cum să prepari mazărea pentru o masă rapidă și sănătoasă

Mazărea congelată reprezintă varianta cea mai practică pentru orice sezon. Indiferent de momentul anului, mazărea congelată este disponibilă și poate fi folosită în orice moment pentru a crea o masă rapidă și sănătoasă. Dacă folosești o oală de fiert sub presiune, mazărea va fi gata în aproximativ 20 de minute, ceea ce face ca prepararea acesteia să fie rapidă și convenabilă.

Un alt secret pentru un preparat mai gustos este adăugarea unui ingredient aromatic precum mărarul. Conform specialistului Mihaela Bilic, mărarul nu doar că îmbogățește gustul preparatului, dar poate înlocui necesitatea de a adăuga sare, având în același timp un efect benefic asupra celulitei. Astfel, prin combinarea mazărei cu mărar, obținem un preparat sănătos și gustos, ideal pentru orice masă.

Mihaela Bilic: „Mazăre cu pui și muuuuult mărar”

„Măcar de 2 ori pe săptămână ar trebui să avem în meniu leguminoase-boabe ca să alternăm proteinele animale cu cele vegetale. După ce soia a picat în dizgrație, de modificată genetic ce este (80% din culturi sunt cu OMG-uri), mazărea s-a trezit încoronată drept proteina vegetală perfectă!

Dacă fasolea boabe trebuie fiartă în multe ape ca să nu baloneze, mazărea nu are acest inconvenient. E plină de fibre, deci satură. Ajută și la menținerea echilibrului glicemic, pentru că amidonul din ea se absoarbe lent și ține de foame. Are minerale din belșug plus proteine vegetale, chiar dacă nu sunt de calitatea I.

Prin combinarea leguminoaselor cu cereale acoperim tot spectrul de aminoacizi esențiali, deci nu-i greșit să o mâncăm cu o felie de pâine. Apoi, dacă o gătim cu sos de roșii, creștem absorția fierului. Și nu în ultimul rând, dacă îi punem mărar din belșug nu mai are nevoie de sare și ajută la ameliorarea celulitei.

Mazărea congelată este cea mai practică variantă în orice sezon și dacă folosiți o oală de fiert sub presiune, în 20 de minute masa e gata.” - a explicat Mihaela Bilic, pe Facebook.

Meniul de post cel mai sănătos dezvăluit de nutriționistul Mihaela Bilic. "Ține burta plină cu puține calorii"
Meniul de post cel mai sănătos dezvăluit de nutriționistul Mihaela Bilic. "Ține burta plină cu puține calorii"
Peste doar o lună creștinii ortodocși celebrează Sărbătoarea Învierii Domnului. În tot acest timp mulți oameni țin postul Paștelui, dar nu toată lumea o face sănătos....
Leurda, elixirul sănătății! Cum se ține cura cu usturoi sălbatic
Leurda, elixirul sănătății! Cum se ține cura cu usturoi sălbatic
Cunoscută și sub denumirea de usturoi sălbatic, leurda este unul dintre cele mai puternice alimente-medicament ale primăverii. Fie că vrei să slăbești, să previi astenia de primăvară sau...
#mihaela Bilic, #Mazare, #sanatate , #stiri sanatate
  1. Se apropie minivacanța de Paște și 1 Mai. Topul destinațiilor europene care merită vizitate. Vremea e bună și vacanța nu este costisitoare VIDEO
  2. Cum reușește să jongleze cu 6 locuri de muncă remote un bărbat care vrea să câștige o avere anul acesta. Niciunul dintre angajatorii săi nu bănuiește nimic
  3. Povestea cuplului care a demisionat și a vândut casa pentru a trăi permanent pe nave de croazieră: „Nu trebuie să fii milionar să faci ce facem noi”
  4. Descoperirile cercetătorilor dau peste cap tot ce am știut în legătură cu necesarul de ore de somn. „Este cea mai naturală formă de îngrijire personală”
  5. Speli mașina greșit: Experții dezvăluie cum să cureți eficient autoturismul. De ce nu ar trebui să o faci niciodată într-o zi însorită
  6. Date alarmante în legătură cu rata mortalității prin cancer de sân. Categoria de vârstă a femeilor celor mai expuse
  7. Nouă complicație tragică în epidemia de cancer de colon la tineri. "Este necesară o abordare agresivă"
  8. Cum a obținut un rol principal Owen Cooper, tânărul fără experiență din Adolescence, serialul fenomen de pe Netflix. "Parcă s-ar fi născut pentru asta"
  9. Dieta pe care o urmează un om de știință specializat în longevitate: susține că și-a redus cu 15 ani vârsta biologică. Cele trei alimente pe care le evită
  10. De ce nu ne amintim primii ani de viață. Studiul Universității Yale care clarifică una dintre cele mai mari curiozități