Mihaela Bilic anunță care sunt dietele care “lovesc sub centură”, dar și că berea crește imunitatea

Joi, 05 Decembrie 2024, ora 15:30
2725 citiri
Mihaela Bilic anunță care sunt dietele care “lovesc sub centură”, dar și că berea crește imunitatea
Mihaela Bilic, medic nutriționist. FOTO: Facebook/Mihaela Bilic

Mihaela Bilic a făcut o listă cu alimentele și băuturile pe care le putem consuma în această perioadă pentru a ne întări imunitatea. Contrar așteptărilor, berea se află printre alimentele pro sănătate, după cum medicul a scris pe Facebook, însă probabil și cantitatea este esențială în acest caz.

Alimentația zilnică nu presupune doar aport de nutrienți, ci și hrană pentru microbiota intestinală, esențială pentru sănătatea întregului organism. Pentru a menține echilibrul și buna funcționare a microbiotei, este vital să includem în dietă toate cele trei categorii de nutrienți esențiali: prebiotice, probiotice și postbiotice.

O alimentație sănătoasă este diversificată și include toate categoriile de nutrienți. Dietele moderne care exclud făinoasele și fibrele pot afecta negativ microbiota intestinală, ceea ce duce la probleme de sănătate generale. Pentru un organism sănătos, este esențial să menținem echilibrul microbiotei printr-o dietă echilibrată.

Mihaela Bilic: „Dietele la modă, care exclud făinoasele și fibrele, ele ne “lovesc sub centură”

„Dacă vreți imunitate/sănătate, includeți în dietă pre- pro- și post-biotice!

Alimentația zilnică nu înseamnă doar aport de nutrienți, ci și hrană pentru microbiota intestinală. De echilibrul și buna ei funcționare depinde sănătatea întregului organism. Aveți în vedere să includeți în dietă toate cele 3 categorii de nutrienți esențiali pentru microbiotă.

PRObiotice, adică alimente fermentate care conțin bacterii vii. Rolul lor este să completeze și să regenereze coloniile bacteriene din intestin. De la iaurt și lapte bătut, la drojdie, bere, murături și borș, tot ce este obținut prin fermentație conține lactobacili și bifidobacterii, deci are efect probiotic.

PREbiotice, adică hrana de care are nevoie microbiota intestinală. Cele mai cunoscute prebiotice sunt fibrele și amidonul rezistent. Ele nu pot fi digerate, nu au rol nutritiv, dar ajung în colon și constituie substrat hrănitor pentru bacteriile benefice. Care sunt alimentele cu rol prebiotic?

Amidonul rezistent din pastele făinoase, cartofii și orezul consumate după ce s-au răcit. Acesta amidon recristalizat nu mai poate fi absorbit din intestin, dar este fermentat în colon de către microbiotă. Lintea și fasolea boabe conțin și ele amidon.

Pectinele din piersici, mere și caise sunt o categorie de fibre solubile care hrănesc microbiota. Astfel de pectine găsim și în căpșuni, morcov, dovlecel și cartof dulce.

Fibrele insolubile din sparanghel, anghinare, ceapă și praz. Se numesc FOS, adică fructo-oligo-saharide și au rolul de a hrăni bacteriile benefice din intestin.

POSTbiotice, adică compușii activi care iau naștere din fermentarea alimentelor prebiotice. Concret este vorba de acizi grași cu lanț scurt care acționează la nivelul intestinului, dar au și efect la distanță asupra altor organe. Cel mai cunoscut și mai studiat postbiotic este butiratul. Acesta ameliorează permeabilitatea intestinului și reduce trecerea de toxine, poluanți și bacterii nocive în circulația sangvină.

Acidul butiric echilibrează tranzitul intestinal, tratează disbioza și tulburările digestive, ameliorează colonul iritabil și alte boli inflamatorii cronice. Acizii grași cu lanț scurt sintetizați de bacteriile intestinale au și efecte la distanță: reglează nivelul de colesterol și glicemia din sânge, scad riscul de diabet și obezitate, reduc riscul de astm și alergie, blochează multiplicarea celulelor canceroase.

Unde găsim postbiotice? În unt și grăsimea din produsele lactate. Pe lângă vitaminele A și D, calciu, acid linoleic și acizi grași antiinflamatori, laptele este unul din puținele alimente care conține butirat în mod natural.

Concluzia? O alimentație sănătoasă înseamnă alimentație diversificată, care include toate categoriile de nutrienți. Cât despre dietele la modă, care exclud făinoasele și fibrele, ele ne “lovesc sub centură”. De dragul slăbitului facem un genocid la nivel intestinal! Și când microbiota merge rău, tot organismul merge rău.”, scrie Mihaela Bilic pe social media.

Mihaela Bilic este un medic nutriționist român, cunoscută pentru activitatea sa în domeniul nutriției și dieteticii. Ea a devenit o personalitate publică datorită aparițiilor frecvente în mass-media, unde oferă sfaturi și informații despre alimentația sănătoasă și stilul de viață echilibrat. Mihaela Bilic a publicat mai multe cărți pe teme de nutriție și este adesea invitată să vorbească în emisiuni TV și radio, precum și la diverse conferințe și evenimente legate de sănătate și nutriție.

Ce alimente trebuie să conțină ”farfuria ideală” și ”farfuria de slăbit”. O cunoscută nutriționistă explică de ce nu este sănătos să fie eliminate complet făinoasele
Ce alimente trebuie să conțină ”farfuria ideală” și ”farfuria de slăbit”. O cunoscută nutriționistă explică de ce nu este sănătos să fie eliminate complet făinoasele
Cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe Facebook, ce trebuie să conțină o ”farfurie ideală” și una ”de slăbit”. Ea susține că, deși este recomandat...
Iei echinacea zilnic? Ce se întâmplă în corpul tău. Efectele secundare ale consumului de echinacea
Iei echinacea zilnic? Ce se întâmplă în corpul tău. Efectele secundare ale consumului de echinacea
Dacă pandemia COVID-19 ne-a învățat ceva, este importanța crucială de a avea grijă de sănătatea imunitară. Și, odată cu sezonul răcelii și al gripei, acum este momentul să îți...
#mihaela Bilic, #imunitate, #bere, #alimente , #stiri life style
  1. Cine a fost dragostea vieții actriței Tora Vasilescu. Bărbatul a fugit și a părăsit-o înainte de căsătorie: „Am purtat după mine povara acestui regret toată viaţa”
  2. Cum arată jacheta Chanel de 9.600 de dolari purtată de Taylor Swift la meciul dintre Kansas City Chiefs și Houston Texans
  3. Afacerea de succes pe care Elena Cârstea a dezvoltat-o în Statele Unite: „Prețurile variază între 2.000 și 3.000 de dolari”
  4. Richard Gere, mai fericit ca niciodată după ce a părăsit Statele Unite și s-a mutat într-o țară din Europa: „Ne-a unit karma vieților noastre anterioare”
  5. Ilona Brezoianu, făcută praf de fanii emisiunii „Te cunosc de undeva”, după ce i-a luat locul Andreei Bălan VIDEO
  6. Schimbări majore la „Asia Express”. Unde se va filma noul sezon și cine sunt concurenții
  7. După România și Republica Moldova se retrage de la Eurovision. Motivul din spatele deciziei: „O scădere a calității pieselor”
  8. Ce alimente trebuie să conțină ”farfuria ideală” și ”farfuria de slăbit”. O cunoscută nutriționistă explică de ce nu este sănătos să fie eliminate complet făinoasele
  9. Cuplul controversat care va apărea la „Te cunosc de undeva”. Concurenții emisiunii sunt personaje surpriză în acest sezon
  10. Cristina Cioran, gravidă în opt luni, de urgență la spital. Ce i-au descoperit medicii VIDEO