Reguli dure pentru liberalii cu probleme cu legea: Sanctiuni in functie de fazele procesuale

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 19:17
2501 citiri
Reguli dure pentru liberalii cu probleme cu legea: Sanctiuni in functie de fazele procesuale
Foto: B1 TV

Vicepresedintele PNL, Mihai Voicu, a declarat luni ca la nivelul partidului se discuta despre introducerea de sanctiuni in functie de etapele procesuale in cazul membrilor PNL, pornind de la inceperea urmaririi penale pana la verdictul definitiv, mentionand ca se doreste clarificarea Statutului PNL.

Voicu a fost intrebat cand ar putea lua PNL o decizie in privinta deputatilor Thuma Hubert si Verginel Gireada, condamnati definitiv pentru fapte de coruptie care intra sub incidenta Statutului PNL, avand in vedere decizia de excludere din partid a senatorului Tudor Chiuariu.

"Nu a fost subiect al discutiei de astazi pentru simplul motiv ca pentru cateva zile, o saptamana probabil, nu depinde de noi, prevederile Statutului unificat inca... (nu au intrat in vigoare prin inregistrarea in Registrul partidelor politice, n.red.) in sfarsit, trebuie ca fiecare partid sa-si aplice prevederile statutare. Nu a fost un subiect al discutiei de astazi (a comisiei de unificare PNL-PDL, n.red.). Dar nu exista in niciun caz, in niciunul dintre cele doua foste partide care au fuzionat, vreun motiv sau o intentie de a nu aplica unitar, pentru toata lumea, indiferent despre cine este vorba, prevederi statutare cu privire la sanctiuni legate de problema cu justitia", a raspuns vicepresedintele PNL.

Chiuariu, exclus din PNL: Alti doi parlamentari in pericol de "radiere"

Excluderea lui Tudor Chiuariu, un precedent in PNL? Ce spune purtatorul de cuvant

Totodata, Voicu a mentionat ca liberalii intentioneaza sa introduca sanctiuni etapizate pentru membrii de partid, in functie de etapele procesuale.

"In acest moment si juristii, si secretariatele noastre generale, au in vedere prevederi in documente constitutive, ca o fi Statut, ca o fi Cod etic, vom vedea, pentru a elimina orice fel de neclaritate si de a introduce in mod expres, pentru fiecare etapa a unei probleme cu justitia, incepand de la inceperea urmaririi penale si terminand cu un verdict definitiv, pasii statutari care trebuie urmati.

Ca e vorba de suspendarea din calitatea de functia de conducere, ca e vorba de suspendarea din calitatea de membru, sau pierderea definitiva a acestei calitati, vom defini exact toti acesti pasi, fara niciun fel de confuzie sau contradictie, si evident ca aceste lucruri vor fi aplicate fara niciun fel de dubiu si fara niciun fel de discriminare sau chestiuni subiective care tin de persoane la toti cei aflati in astfel de situatii", a mai spus Voicu.

Alti parlamentari PNL cu probleme

Alti doi parlamentari PNL, condamnati definitiv pentru fapte de coruptie la inchisoare cu suspendare, ar intra sub incidenta Statutului noului PNL, in baza caruia senatorul Tudor Chiuariu a fost exclus din partid prin procedura radierii, acestia fiind deputatii Thuma Hubert si Verginel Gireada.

Deputatul PNL Thuma Hubert Petru a primit in 13 octombrie 2014 o condamnare definitiva de "6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite". Lui Thuma Hubert Petru i s-a stabilit de catre ICCJ suspendarea pedepsei de inchisoare "pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 6 luni".

De asemenea, deputatul PNL Dumitru Verginel Gireada a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu suspendare, avand un termen de incercare de 4 ani, incepand cu 5 aprilie 2012. Decizia a apartinut Curtii de Apel Cluj si a vizat infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice si uz de fals. Dosarul sau a vizat perioada in care acesta era primar al comunei Mihai Eminescu, din Botosani, iar o persoana fizica a reclamat modificarea nejustificata a titlului sau de proprietate, astfel incat terenul pe care il detinea ar fi ajuns in proprietatea lui Gireada.

Un alt caz, care ar intra sub incidenta Statutului noului PNL in sensul suspendarii de drept din calitatea de membru de partid, este cel al senatorului Dian Popescu. Acesta a fost condamnat de ICCJ, in prima instanta, pentru complicitate la abuz in serviciu la cinci luni de inchisoare cu suspendare. Termenul de incercare mentionat de instanta, in noiembrie 2014, este de doi ani si cinci luni.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Orban, despre colaborarea pentru alegerile locale: "Am discutat de principiu să ne unim forţele unde e benefic"
Orban, despre colaborarea pentru alegerile locale: "Am discutat de principiu să ne unim forţele unde e benefic"
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat duminică, 25 februarie, la Ploieşti, referindu-se la colaborarea partidelor care formează Dreapta Unită la alegerile locale, că încă nu...
Ludovic Orban spune că România e în mare pericol: „Există două mafii care deţin puterea astăzi”
Ludovic Orban spune că România e în mare pericol: „Există două mafii care deţin puterea astăzi”
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat duminică, 25 februarie, la Ploieşti, că România "este prost condusă" şi se află într-un mare pericol. Politicianul susține că...
#Mihai Voicu sanctiuni liberali condamnati, #statul PNL sanctiuni, #Chiuariu exclus PNL , #PNL