USL: Nu trebuie impus cvorum la referendum, sunt si oameni care se abtin de la vot

Joi, 12 Iulie 2012, ora 16:20
4834 citiri
USL: Nu trebuie impus cvorum la referendum, sunt si oameni care se abtin de la vot
Foto: Antena 3

La referendum nu ar trebui sa fie impus un prag minim de prezenta la vot, deoarece exista si cetateni care se vor abtine de la a vota si care pot fi asimiliati uneia sau alteia dintre optiuni, crede vicepresedintele PNL Mihai Voicu.

Liderul liberal a prezentat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, un document cu recomandari privind libertatea votului, la punctul 7 al documentului facandu-se referire la cvorumul de organizare a referendumului.

"Recomand ca in toate situatiie, in organizarea unui referendum, sa nu se impuna un prag minim de prezenta la vot. Exista si o justificare: cei care se abtin si nu se prezinta la vot pot fi asimilati uneia sau alteia dintre optiuni", a spus Mihai Voicu.

CCR: Referendumul pentru demiterea lui Basescu e valabil doar cu prezenta la vot peste 50%

Acesta a precizat ca nu a vazut motivarea CCR privind presupusa existenta a unui cvorum, care prevede prezenta a cel putin 50 la suta plus unu a numarului de alegatori inscrisi pentru ca referendumul pentru demiterea presedintelui sa fie declarat valid.

"Forma Legii referendumului, aflata azi in vigoare, a fost declarata constitutionala de CCR in anul 2007. Ma intreb daca sustinatorii lui Basescu citeaza selectiv din documentele europene", a afirmat liderul PNL.

Acesta a mai explicat ca este necesara o participare masiva la vot, indiferent de prevederile legii si ca este vorba despre "un examen final, un examen decisiv in care sa aflam care este alegerea romanilor - Basescu sau normalitatea in Romania".

Curtea Constitutionala a decis, in sedinta de marti, ca modificarile la Legea referendumului sunt constitutionale.

Magistratii au stabilit, insa, ca, pentru a fi validat referendumul, trebuie sa se prezinte la vot jumatate plus unu din numarul de alegatori, iar ceea ce decide majoritatea dintre acestia se va aplica. Potrivit unui comunicat al CCR, decizia a fost luata cu unanimitate de voturi.

Basescu a iesit la cersit cu copilul in brate

Referindu-se la declaratiile presedintelui suspendat Traian Basescu, de miercuri seara, Mihai Voicu a spus ca acesta este "domnul acela dragut care a iesit aseara la cersit cu copilul in brate".

"A iesit la cersit clementa. A iesit la cersit pastrarea in functie. Daca va ramane in functie, Videanu va semna in continuate contracte de curent, Blejnar va da din continuare din tentacule si doamna Udrea si-ar cumpara o noua serie de posete", a declarat vicepresedintele PNL.

Basescu incepe campania cu un copil in brate, ca-n vremurile bune

Traian Basescu a tinut un copil in brate, la finalul primei sale conferinte de presa, la noul sediul de campanie. La finalul conferintei de presa, in curtea sediului de campanie, un copil s-a desprins de mama sa. "Dati-o incoace", i-a spus Basescu mamei, fara a sta pe ganduri.

Presedintele suspendat a luat copilul in brate, pentru cateva minute, in uralele sustinatorilor prezenti la sediul de campanie.

Nu in ultimul rand, Mihai Voicu a refuzat sa faca comentarii pe seama informatiei ca referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu ar putea fi monitorizat de Comisia Europeana, precizand ca se va lua ulterior o decizie in acest sens.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Mihai Voicu cvorum referendum, #USL referendum demitere Basescu, #Mihai Voicu declaratii Traian Basescu, #Comisia Europeana monitorizare referendum demitere , #PNL