Primarul Mihai Chirica va contesta decizia DNA privind plasarea sa sub control judiciar. "Nu voi abdica de la principiile pe care le-am promovat"

Vineri, 04 Februarie 2022, ora 14:55
2207 citiri
Primarul Mihai Chirica va contesta decizia DNA privind plasarea sa sub control judiciar. "Nu voi abdica de la principiile pe care le-am promovat"
Mihai Chirica, primarul municipiului Iași FOTO Facebook/ Mihai Chirica

Primarul Mihai Chirica a anunţat că va contesta decizia controlului judiciar impusă de procurorii DNA la adresa sa şi că, începând de vineri după-amiază, nu îşi va mai execita atribuţiile timp de 60 de zile. Acestea vor fi preluate de viceprimarul Daniel Juravle.

"Începând din după-amiaza de astăzi, 4 februarie 2022, primarul Mihai Chirica nu îşi va exercita atribuţiile pentru o perioadă de 60 de zile ca urmare a unei măsuri de control judiciar decise de procurorii DNA într-o speţă care priveşte eliberarea unor documente semnate de mai mulţi angajaţi ai Primăriei şi al căror conţinut se presupune că ar fi fals. Primarul Mihai Chirica va contesta chiar astăzi această măsură la judecătorul de drepturi şi libertăţi”, a anunţat Biroul de Presă al Primăriei Iaşi.

Atribuţiile de primar pe perioda controlului judiciar impus lui Chirica vor fi preluate de viceprimarul Daniel Juravle.

"În funcţie de decizia instanţei, voi decide ce voi face în continuare. Cert este că voi apela la toate argumentele şi la toate prevederile legale pentru a-mi dovedi nevinovăţia în această speţă şi în toate celelalte cazuri în care mi-au fost aduse acuzaţii. Nu voi abdica de la principiile pe care le-am promovat, nu voi înceta să cred în valorile democraţiei şi statului de drept, nu voi renunţa să îmi fac datoria de cetăţean ales al ieşenilor!”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA pentru fals intelectual în formă continuată şi instigare la uzurparea funcţiei. Chirica şi fostul viceprimar Gabriel Harabagiu sunt suspectaţi că au semnat documente, cu încălcarea legii, legate de atestarea construirii şi extinderea unui bloc din Iaşi. Pe timpul controlului judiciar, Chirica nu poate desfăşura activitatea de primar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din 4 februarie, faţă de inculpatul Mihai Chirica, la data faptelor şi în prezent primar al municipiului Iaşi, pentru fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi instigare la uzurparea funcţiei, a anunţat DNA, vineri, într-un comunicat de presă.

În acelaşi dosar a fost dispusă şi efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Gabriel Vasile Harabagiu, la data faptelor viceprimar al municipiului Iaşi, pentru fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi uzurparea funcţiei.

Procurorii DNA au afirmat că există date şi probe care indică faptul că Mihai Chirica şi Gabriel Harabagiu, în exercitarea funcţiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iaşi.

"Concret, blocul ar fi fost construit şi intabulat ilegal, cu mai multe niveluri faţă de cele prevăzute în autorizaţie, iar suprafaţa imobilului este mai mare decât cea din autorizaţie fiind încălcat planul urbanistic zonal. Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii şi al unor funcţionari din cadrul autorităţii publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcţiei, datat 10.10.2018, emis de Municipiul Iaşi. Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existenţa, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcţiei, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conţinutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având acelaşi număr de înregistrare şi aceeaşi dată", a arătat sursa citată.

Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară şi de a proceda la vânzarea apartamentelor din imobil.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Chirica trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu iasă din ţară fără încuviinţarea prealabilă a procurorului, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârşit fapta.

Potrivit sursei citate, inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, inculpatului Chirica Mihai şi suspectului Harabagiu Gabriel Vasile li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală.

DNA a precizat că în acest dosar se fac cercetări şi faţă de alte persoane.

În 26 ianuarie, o echipă de procurori din cadrul DNA Iaşi s-a aflat în sediul Primăriei ieşene pentru a ridica mai multe documente, într-o anchetă privind săvârşirea unor fapte de corupţie. Surse din cadrul municipalităţii afirmau că ar fi vorba despre afaceri imobiliare derulate de Primăria Iaşi. Edilul Mihai Chirica declara atunci că procurorii DNA au venit la Primărie pentru a ridica documente emise începând cu 2012 de mai multe servicii ale municipalităţii.

Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Sivache, este acuzată de procurorii DNA că ar fi primit mită de la managerul Spitalului...
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Procurorii DNA au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar şi restricţiile impuse iniţial preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova Iulian Dumitrescu, fost...
#mihai chirica, #DNA, #contestare, #control judiciar , #Stiri Mihai Chirica