Judecătorii au revocat măsura controlului judiciar impusă lui Mihai Chirica. Suspect de fapte de corupție, politicianul se întoarce să exercite funcția de primar al Iașiului

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 17:16
1968 citiri
Judecătorii au revocat măsura controlului judiciar impusă lui Mihai Chirica. Suspect de fapte de corupție, politicianul se întoarce să exercite funcția de primar al Iașiului
Mihai Chirica, primarul municipiului Iași FOTO Facebook/ Mihai Chirica

Magistraţii din Iași au ridicat vineri, 11 februarie, măsura controlului judiciar impusă primarului Iaşiului, Mihai Chirica, de către procurorii DNA în urmă cu o săptămână.

Edilul îşi poate exercita din nou funcţia.

Tribunalul Iaşi a admis, vineri, contestaţia formulată de primarul Mihai Chirica împotriva ordonanţei prin care procurorii DNA au dispus instituirea controlului judiciar în cazul său.

Astfel, măsura interdicţiei exercitării funcţiei a fost ridicată, astfel că Mihai Chirica poate reveni la muncă în Primăria Iaşi. Decizia instanţei este definitivă.

Marius Striblea, avocatul lui Mihai Chirica, susţine că a încercat să convingă instanţa că DNA nu poate înlătura un ales din funcţia pe care acesta o ocupă.

El a afirmat că nu se poate face confuzia între funcţie şi atribuţii.

Potrivit lui Striblea, legea se referă la interzicerea unor activităţi în exercitarea cărora primarul este suspectat că a săvârşit o infracţiune şi nu vizează funcţia.

"Funcţia de primar, aşa cum am arătat în instanţă, presupune o multitudine de activităţi. Nu poţi să interzici întreaga funcţie a primarului, interzicând în acelaşi timp să încheie căsătorii, să încheie contracte pentru Primărie, pentru comunitate, să participe la şedinţe de Consiliu Local, să se deplaseze în străinătate pentru interesul comunităţii. Sunt activităţi cu totul diferite, adevărat că fac parte din aceeaşi funcţie, dar nu au nicio legătură cu dosarul în cauză. O interdicţie care s-ar fi referit la coordonarea Direcţiei de Urbanism ar fi fost una care putea să pară cât de cât temeinică. Celelalte chestiuni sunt aberante, mai ales că prin această interdicţie, primarul rămâne şi fără indemnizaţia de care are dreptul. Este singurul venit al primarului", a declarat Marius Striblea, avocatul lui Mihai Chirica.

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost pus în urmă cu o săptămână sub control judiciar, pentru 60 de zile, de procurorii DNA pentru fals intelectual în formă continuată şi instigare la uzurparea funcţiei. Chirica şi fostul viceprimar Gabriel Harabagiu sunt suspectaţi că au semnat documente, cu încălcarea legii, legate de atestarea construirii şi extinderea unui bloc din Iaşi. Pe timpul controlului judiciar, Chirica nu poate desfăşura activitatea de primar.

Primarul Mihai Chirica a scris marţi pe Facebook că are încredere în actul de justiţie, efectuat cu celeritate şi fără patimă politică, dar care respectă prezumţia de nevinovăţie.

El susţine că ultimele zile nu au fost uşoare şi că s-a trezit pus într-o situaţie dificilă, atât personal, cât şi prin prisma îndatoririlor atribuite de ieşeni.

Totodată, Mihai Chirica afirma că în ultimii ani a semnat zeci de mii de documente, sugerând că ar fi putut greşi, pentru că de fiecare dată se bazează pe expertiza şi legalitatea opiniilor subordonaţilor săi din Primărie.

Încă un pas spre libertate pentru fostul baron PSD Dumitru Buzatu. Ce a decis instanța
Încă un pas spre libertate pentru fostul baron PSD Dumitru Buzatu. Ce a decis instanța
Dumitru Buzatu, fostul preşedinte al PSD Vaslui şi al Consiliului Judeţean, nu va mai sta în arest la domiciliu, fiind plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia a fost luată...
Marcel Ciolacu, ”radiografiat” de Recorder. Ce spun cei care au avut curajul să vorbească despre începuturile actualului premier: "Un șmecheraș"
Marcel Ciolacu, ”radiografiat” de Recorder. Ce spun cei care au avut curajul să vorbească despre începuturile actualului premier: "Un șmecheraș"
Biografia premierului Marcel Ciolacu, probabil viitor candidat PSD la alegerile prezidențiale, stârnește interes în aceste zile, mai ales că există mari diferențe între informațiile...
#mihai chirica, #control judiciar, #MIhai Chirica Iasi , #Stiri Mihai Chirica
Comentarii
Poza Ionut175
Ionut175
rank 5
felicitari.vrednic este.onoratastimabilainaltainstantaindependenta.
  1. Reacțiile ucrainenilor după ce România a decis să le doneze un sistem Patriot: "Dacă pierdeam la Euro cu 5-0, poate ne dădeau două"
  2. Momentul când un comandant Hamas este ucis de israelieni. Era cunoscut ca fiind un lunetist de elită VIDEO
  3. Peste 1.000 de morți la pelerinajul de la Mecca. Temperaturile au depășit 51 de grade VIDEO
  4. Avertizări de vreme severă imediată. Județele lovite de vânt puternic în următoarele ore
  5. Amenzi uriașe pentru comercianții de băuturi răcoritoare. Ce marfă le vând clienților în plină caniculă
  6. A murit medicul psihiatru și scriitorul Ion Vianu la 90 de ani. A fost colaborator la Radio Europa Liberă. Anunțul făcut de nepotul său
  7. UE propune măsuri disciplinare împotriva Franței pentru deficit excesiv. Cu ce se confruntă economia țării înainte de alegerile anticipate
  8. Un muncitor a fost lăsat să moară pe marginea drumului de către șeful său. El își pierduse un braț FOTO/VIDEO
  9. Probleme pentru șoferi pe Autostrada Bucureşti-Piteşti. Administratorul drumului a fost amendat după ce mai multe mașini au fost avariate
  10. A făcut o mică donație pentru o organizație din Ucraina și acum riscă 20 de ani de închisoare în Rusia. Ce acuzații i se aduc