Ziare.com

Mihail Dumitru: Peste 70% din ferme nu sunt competitive

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 11:35

   

Mihail Dumitru: Peste 70% din ferme nu sunt competitive
Fermierii romani vor rezista in economia de piata doar prin asociere si nu prin subventionarea masiva a productiei, in conditiile in care sectorul agricol autohton este "incoerent ca voce", este de parere fostul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru.

"Am avut perceptia unui sector agricol mult mai structurat. Are doar doua componente, vocile celor mari si ale celor mici, si e greu sa le armonizezi. Iar cei mici sunt de trei ori mai multi, insa au o putere direct proportionala cu dimensiunea terenului aflat in proprietate.

Astfel, peste 70% din agricultura rurala nu este integrata in economia de piata si produce tot ca pe vremuri pentru consumul familiei", a declarat Mihai Dumitru, care este in prezent presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Agricultura, pentru Adevarul.

Din punctul sau de vedere, singura cale pentru reducerea importurilor de alimente este tocmai modernizarea si impulsionarea productiei acestor ferme.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Afirmatiile lui Dumitru vin in contextul in care datele oficiale arata ca din cele 4,2 milioane de ferme existente la nivel national, circa 1,9 milioane sunt atat de mici incat nu pot primi nici macar subventii pe suprafata (terenul agricol este sub un hectar).

In ceea ce priveste posibila comercializare a produselor micilor producatori in marile lanturi de magazine, fostul ministru sustine ca principalele probleme sunt imposibilitatea de a asigura constanta livrarilor si vanzarea produselor cu acte.

Dumitru vede drept solutie asocierea si vanzarea la comun la fel ca in celelalte state europene si inregistrarea la Registrul Comertului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 871 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

D-NUL DUMITRU SPUNE ACUM DE LA COTROCENI, CUM NU FACE?!

Nu faceti de ras Presedintele Romaniei care v-a salvat si v-a oferit un loc de munca!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor