Cine este Mihai Fifor, filologul pus de PSD sef la Economie

Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 17:18
14582 citiri
Cine este Mihai Fifor, filologul pus de PSD sef la Economie
Foto: Digi 24 TV

Social-democratul Mihai Fifor, propus sa preia conducerea Ministerului Economiei, este licentiat in Filosofie, doctor in Antropologie Sociala si in 2015, a fost refuzat de presedintele Klaus Iohannis pentru a prelua Ministerul Transporturilor.

Fifor s-a nascut intr-o familie de profesori, in Drobeta Turnu Severin, pe data de 10 mai 1970.

In 1994, Fifor a absolvit Facultatea de Litere si Istorie, specializare Filosofie, la Universitatea Craiova, iar in 1995 a urmat Masterul in "Literatura romana".

Mihai Fifor a devenit, in 2003, doctor in Antropologie Sociala, iar in 2007 a mai absolvit Masterul "Managementul Afacerii Publice" la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative.

In 2009 a urmat cursurile Colegiului National de Afaceri Interne "Managementul afacerilor interne", Academia de Politie Al. I. Cuza, precum si cele ale Colegiului National de Aparare "Securitate si buna guvernare".

In ceea ce priveste activitatea profesionala, Fifor a fost, intre anii 1994-2001, cercetator stiintific principal la Institutul de Cercetari socio-umane "C. S. Nicolaescu-Plopsor" al Academiei Romane, dupa care a detinut functiile de director al Centrului judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale din Dolj si manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

In 2009, a devenit secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, post pe care l-a mai avut si in 2012.

De asemenea, timp de trei ani, intre 2009-2012, a fost manager la Muzeul Olteniei.

Incepand din 2012, Mihai Fifor este senator.

In 2014, el a fost ales presedintele comisiei parlamentare de ancheta privind terenurile achizitionate de familia fostului presedinte Traian Basescu la Nana.

Mihai Fifor este presedintele Consiliului National al PSD.

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, el detine o casa in Isalnita, cu o suprafata de 150 mp si un autoturism Dacia Logan pe care l-a dobandit prin contract de credit auto.

Senatorul are deschis un cont in lei la BRD, cu un sold de 49.840,37. De asemenea, Fifor are un credit ipotecar la Volksbank Craiova, scadent in 2031 cu o valoare de 17.170 euro, precum si un contract de credit auto la RCI Leasing Romania IFN de 43.500,50 RON.

La venituri, senatorul PSD a trecut indemnizatia de la Parlament de 64.471 lei si 83 lei de la Universitatea Craiova. Sotia sa, Adina Fifor, a castigat 17.659 lei de la Muzeul Oltenitei.

La sectiunea Venituri din investitii, social-democratul a declarat 7184,95 lei de la SC Fondul Proprietatea SA. El a mai incasat 100.000 lei din decizii de despagubire ANRP.

Mihai Fifor a mai fost propus pentru functia de ministru al Transporturilor in 2015, de premierul de la acea vreme, Victor Ponta. Presedintele Klaus Iohannis a respins aceasta desemnare, invocand faptul ca acesta "nu are expertiza si experienta manageriala necesare gestionarii domeniului complex al transporturilor".

Fifor a fost luat in calcul de doua ori de PSD pentru a prelua sefia Guvernului: in iarna, odata cu primul Cabinet PSD, si dupa demiterea lui Grindeanu. El a refuzat, in sedinta CExN de luni, sa devina premier, potrivit liderilor PSD.

Senatorul s-a remarcat in ultimele luni si ca presedinte al comisiei de ancheta privind alegerile din 2009.

Intrebat despre ce l-a recomandat pe Fifor pentru postul de ministru al Economiei, avand in vedere ca nu are studii economice, premierul desemnat Mihai Tudose a explicat ca nu este nevoie de ele pentru acest portofoliu.

"Confundati partea de Minister al Economiei ca un Minister de Finante. Nu trebuie sa fii economist la Ministerul Economiei, trebuie sa intelegi cum functioneaza economia, sa ai bunul simt sa ii pui la treaba pe cei care se ocupa de acest lucru si sa impingi proiectele spre directia buna, ceea ce domnul Mihai Fifor are", a spus Tudose.

Eveniment Quarterly Report

Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
Preşedintele AUR George Simion a declarat că cei de la USR i-au transmis că nu vor semna cu AUR moţiunea de cenzură pentru că sunt extremişti, iar el le-a transmis “daţi-vă jos de pe...
#Fifor biografie ministru Economie , #ministrul Economiei