Deputatul care a declansat dosarul Lucan: Exista suspiciuni ca mai multe institutii ar fi fost implicate in traficul de organe

Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 17:08
3921 citiri
Deputatul care a declansat dosarul Lucan: Exista suspiciuni ca mai multe institutii ar fi fost implicate in traficul de organe
Foto: Arhiva Facebook/ Emanuel Ungureanu

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a declansat dosarul Lucan, sustine ca exista suspiciuni ca mai multe institutii ar fi fost implicate in traficul de organe si ca va cere explicatii publice in acest sens.

"Traficul de organe se facea in miezul zilei la Cluj. Noi nu o sa ne vindecam ca tara daca MApN nu va raspunde cu ce avioane au fost transportati cetateni azeri veniti sa isi cumpere un rinichi, ce implicare a avut MAE in activitatea de rezolvare a unor acte prin Ambasada Romaniei la Vatican si fostul ambasador Gheorghe Gheorghiu Iuliu Pangratiu, ce implicare au avut SIE si SRI in musamalizarea acestor grave acte de trafic de organe, dar si Aeroportul International Cluj. Prin interpelari depuse la aceste institutii voi cere explicatii publice pentru a clarifica cine a stiut de aceste fapte si nu a facut nimic. Sunt suspiciuni ca institutiile respective ar fi fost implicate in acest trafic de organe", a declarat, marti, Emanuel Ungureanu.

Potrivit acestuia, suspiciunile se bazeaza pe marturiile lui Iulian Iacob, care, in anul 2000, si-ar fi vandut un rinichi la ICUTR Cluj-Napoca, care ar fi fost transplantat de medicul Mihai Lucan unui cetatean din Azerbaidjan.

"Am refacut, marti, la ICUTR Cluj-Napoca, traseul pe care trebuiau sa il parcurga romanii saraci, care si-au traficat rinichii si au fost pacaliti de o retea coordonata de Mihai Lucan sa isi vanda rinichii pe bani foarte putini, iar sumele importante intrand in buzunarul lui sau a altor medici de la institut. Eu, personal, cand eram asistent social la ICUTR, am vazut cum Mihai Lucan traficheaza rinichi de la persoane in moarte cerebrala, un rinichi fiind transplantat unui cetatean german", a afirmat Emanuel Ungureanu.

Marturia lui Iulian Iacob

Iulian Iacob a declarat presei ca si-a vandut rinichiul din cauza unor probleme materiale. El a spus ca, initial, voia sa-l vanda unui tanar din Galati, pentru 7.000 de lei, dar ar fi fost contactat de un apropiat al medicului Mihai Lucan, Emil Sabo, cu propunerea sa-si vanda rinichiul pentru 7.500 de dolari unui cetatean din Azerbaidjan.

"Am acceptat oferta lui Sabo, mi-a convenit, iar acesta mi-a spus ca profesorul Lucan l-a pus pe avion pe strain si vine sa ii faca transplantul. Am aflat ca era din Azerbaidjan si, insotit de profesorul Lucan, am facut teste de compatibilitate, iar acesta m-a intrebat daca sunt multumit de suma cu care m-am inteles cu Sabo. Am vazut ca azerul era insotit de patru garzi de corp, trei inarmati cu pistoale si unul cu un pistol mitraliera Kalashnikov, in incinta ICUTR. Ne pazeau sa nu fugim din spital, ca sa fie siguri ca are loc transplantul", a spus Iulian Iacob.

El a adaugat ca, pana la urma, a primit doar 2.500 de dolari.

"Sabo (...) mi-a spus ca nu imi poate da bani mai multi deoarece trebuie sa isi achite rata la masina, iar Lucan trebuie sa isi plateasca lucrarile la vila pe care o are in constructie. Ca sa imi recuperez banii, Sabo mi-a propus sa mai aduc donatori de rinichi, iar eu am mai adus ulterior la ICUTR inca doi barbati, Petru Ivascu si Costica Herlea. Dar nici pentru acestia nu am primit sumele pentru care m-am inteles. Un cetatean german sau italian platea intre 200.000 si 220.000 de dolari pentru un rinichi, iar unul din Azerbaidjan suma de 300.000 de dolari, pentru ca erau costuri suplimentare cu avioanele, platite in regim charter", a mai spus Iacob.

Acesta sustine ca ar fi aflat de la Emil Sabo ca cetateni din Azerbaidjan au venit pe Aeroportul Cluj cu avioane militare de tip Hercules, aflate in dotarea Armatei Romane, si ca de la Ambasada Romaniei din Vatican primeau documente diplomatice pentru a fi scutiti de control.

"SRI si SIE si cei de la Aeroportul Cluj si Brigada Antidrog stiau ce se intampla, stiau de mafia de trafic de organe care era. Pe rinichii mei si ai celorlalti doi donatori, Lucan si mafia lui au bagat in buzunar 900.000 de dolari, si-au facut vile, conturi in Elvetia, clinica LukMed a lui Lucan a fost facuta din rinichii nostri", a sustinut Iulian Iacob.

Acesta s-a autodenuntat, in anul 2005, si a depus o plangere la autoritati impotriva lui Mihai Lucan pentru trafic de organe.

Pe 12 ianuarie, Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv ca medicul Mihai Lucan, cercetat de DIICOT intr-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane de lei, sa fie plasat in arest la domiciliu.

Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia DIICOT si a desfiintat o decizie a Tribunalului Bucuresti din 22 decembrie 2017, instanta care dispusese ca Mihai Lucan sa fie cercetat sub control judiciar. In acelasi dosar, fiul medicului va fi cercetat in libertate sub control judiciar.

Dosarul a fost deschis de DIICOT in baza unui denunt formulat de deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Eveniment Quarterly Report

Partidul Verde-Verzii protestează față de măsurile luate de Guvern: ”Ar reprezenta piedici în calea accesului la tehnologii”
Partidul Verde-Verzii protestează față de măsurile luate de Guvern: ”Ar reprezenta piedici în calea accesului la tehnologii”
Partidul Verde-Verzii cere Guvernului să nu crească TVA pentru tehnologii verzi, pentru produse bio și pentru hrana animalelor de companie. ”Protestăm față de propunerea guvernului de...
Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel din Iași a respins contestația fostului președinte al CJ Vaslui
Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel din Iași a respins contestația fostului președinte al CJ Vaslui
Curtea de Apel Iași a respins, vineri, 29 septembrie, solicitarea lui Dumitru Buzatu de a fi eliberat din arest preventiv.Sentința este definitivă. ”Respinge, ca fiind nefondată,...
#dosarul Lucan detalii donator rinichi, #marturie donator Iacob rinichi dosar Lucan , #trafic organe
Comentarii