Mihai Necolaiciuc a fost eliberat

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 21:48
2206 citiri
Mihai Necolaiciuc a fost eliberat

Fostul director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane, Mihai Necolaiciuc, - adus in Romania in 20 aprilie 2011 din SUA, pentru a fi judecat pentru prejudicierea companiei cu 70 de milioane de euro - a parasit joi inchisoarea, dupa revocarea celor patru mandate de arestare emise pe numele sau.

Fostul director general CFR, Mihai Necolaiciuc, a parasit arestul, joi seara, el spunand ca primul lucru pe care il va face in libertate este sa-si vada familia si ca va continua sa se apere, asa cum a facut-o pana acum.

La cererea procurorilor anticoruptie, in cursul anului 2009, Judecatoria sectorului 1 Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si de urmarire internationala pe numele inculpatului Necolaiciuc Mihai. In data de 22 iunie 2009, Necolaiciuc Mihai a fost arestat de autoritatile judiciare din SUA si, dupa derularea procedurilor de extradare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extradarea acestuia in Romania.

Tribunalul Bucuresti a admis, joi, recursul lui Necolaiciuc, care reclamase decizia Judecatoriei sectorului 1 prin care i-a fost prelungit mandatul de arestare.

Decizia tribunalului este definitiva.

Intrucat si celelalte trei mandate de arestare au fost revocate in timp, fostul director general al CN CFR, Mihai Necolaiciuc, va fi judecat, in continuare, in stare de libertate, pentru prejudicierea companiei feroviare cu 70 de milioane de euro.

Intr-una din deciziile de revocare a mandatului de arestare, instanta a impus in cazul lui Necolaiciuc interdicitia de a nu parasi localitatea de domiciliu.

Necolaiciuc este casatorit si are gemeni, o fetitita si un baiat, in varsta de cinci ani.

In 16 februarie 2009, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe Mihai Necolaiciuc pentru doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Alaturi de el sunt judecati Mihail Gabriel Misir, fost director comercial al CN CFR, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice, Dragos Vasile Vladut, fost sef al Serviciului Aprovizionare, Ilie Vladut, fost functionar la Serviciul Aprovizionare, Alexandru Nicolae, fost director al Bazei de Aprovizionare Basarab si coordonator achizitii la Serviciul Aprovizionare, toti acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al CN CFR, a semnat 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC General Com Electrica SA Bucuresti. Aceste comenzi ar fi fost semnate cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei, furnizorul nefiind neautorizat de Autoritatea Feroviara Romana, precum si fara a fi derulate proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute de lege.

Ulterior, Necolaiciuc a semnat personal, in mod nelegal, instrumente de plata in valoare totala de 55.676.765.698 de lei vechi, reprezentand contravaloarea unor marfuri "inutile si cumparate la suprapret", si a acceptat semnarea nelegala de catre alte persoane a unor instrumente de plata. In demersul sau, Necolaiciuc a fost ajutat de subordonatii sai Mihail Gabriel Misir, Viorica Olaeru, Vladut Dragos Vasile si Nicolae Alexandru.

In aceasta modalitate, CN CFR ar fi fost prejudiciata cu suma de 71.628.080.358 de lei vechi, pentru care compania s-a constituit parte civila in cauza.

De asemenea, in perioada 2002-2003, Mihai Necolaiciuc a semnat patru comenzi catre SC Nurelo Prest Com SRL Targu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei. Comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute de lege.

Ulterior, in mod nelegal, Necolaiciuc a semnat instrumente de plata in valoare totala de 25.230.049.630 de lei vechi, acceptand plati pentru intreaga cantitate de marfa furnizata, reprezentand "contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret". Pentru unele cantitati de marfuri nu au existat comenzi scrise, insa CN CFR le-a receptionat si platit. Necolaiciuc a fost ajutat de subordonatii sai Mihail Gabriel Misir, Vladut Dragos Vasile, Vladut Ilie si Nicolae Alexandru.

In aceasta modalitate, CN CFR a fost prejudiciata cu suma de 61.909.121.680 de lei vechi. In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra a doua imobile (teren si cladire, pensiune agroturistica situata in Busteni, judetul Prahova) apartinand lui Vladut Ilie. Celelalte bunuri imobile, precum si sume de bani din conturile bancare ale inculpatilor au fost indisponibilizate in alte doua dosare penale aflate pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

Mihai Necolaiciuc s-a sustras de la urmarirea penala pe tot parcursul acesteia, precum si de la cercetarile desfasurate in alte doua dosare penale, astfel ca Judecatoria sectorului 1 Bucuresti a emis mandate national si european de arestare si de urmarire internationala.

Necolaiciuc a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in alte doua dosare penale.

La 1 februarie 2008, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Mihai Necolaiciuc, director general al CN CFR in perioada iulie 2000 - octombrie 2003, pentru sapte infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave si trei infractiuni de utilizare a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, care au produs companiei un prejudiciu de peste 18 milioane de euro.

Intr-un alt dosar, in 24 iunie 2008 procurorii l-au trimis in judecata pe Mihai Necolaiciuc pentru trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. Alaturi de el sunt judecati Mihail Gabriel Misir si Viorica Olaeru.

In al patrulea dosar, deferit justitiei in 12 mai 2011, procurorii DNA il acuza pe Mihai Necolaiciu, alaturi de Viorica Olaeru - fost director al Directiei Economice in cadrul CN CFR SA in perioada 26 noiembrie 2001 - 10 octombrie 2003, - de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, in forma continuata (66 de acte materiale).

Concret, in cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea "Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor", ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori. In ceea ce priveste CFR, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si consolidare a liniilor de cale ferata in valoare de 34,3 milioane euro.

Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor menttionate. Fondurile necesare rambursarii imprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

In aceste conditii, in perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, Necolaiciuc si Olaeru si-ar fi incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele contractului de imprumut, ar fi utilizat suma de 86.099.721.567 ROL (aproximativ 2.754.728 de euro), provenita din creditul acordat de BEI, in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende etc.).

In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atat din Romania cat si din SUA, apartinand celor doi inculpati.

Citește și:
Senatorul AUR, Claudiu Târziu, despre faptul că Austria se va opune aderării României la spaţiul Schengen. ”E doar un pretext ruşinos”
Senatorul AUR, Claudiu Târziu, despre faptul că Austria se va opune aderării României la spaţiul Schengen. ”E doar un pretext ruşinos”
Senatorul AUR Claudiu Târziu a declarat miercuri, 7 decembrie, că autorităţile din Austria se folosesc de "un pretext ruşinos" pentru a se opune intrării ţării noastre la spaţiul Schengen,...
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Medicii de la Direcția de Sănătate Publică Bacău au emis un buletin de analiză în baza căruia directoarea instituției, Mihaela Arim, încasează un spor de 12% pentru „solicitare...