Mihai Necolaiciuc va fi adus miercuri in tara

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 12:13
898 citiri
Mihai Necolaiciuc va fi adus miercuri in tara
Foto: Arhiva

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, va fi adus, miercuri, in tara, in urma mandatului semnat de autoritatile americane de predare a acestuia in favoarea Romaniei.

Avocatul acestuia, Gheorghita Mateut, a declarat ca Necolaiciuc va fi dus la Judecatoria Sectorului 1, instanta urmand sa verifice mandatul de arestare emis in lipsa de catre aceasta instanta.

"Potrivit procedurii, inculpatul trebuie audiat, deoarece mandatul de arestare nu a fost pus in executare. Instanta poate decide mentinerea mandatului de arestare emis, sau poate decide eliberarea sa. Necolaiciuc nu a fost retinut in baza acestui mandat de arestare, ci in baza cererii de extradare", a declarat, marti, vicepresedintele Judecatoriei Sectorului 1, Emilia Madularescu.

Judecatoarea a spus ca nu poate sa confirme aducerea lui Necolaiciuc la Judecatoria Sectorului 1, instanta nefiind informata inca despre acest lucru.

Ministerul Justitiei a confirmat, pe 11 aprilie, ca mandatul de predare a lui Mihai Necolaiciuc in favoarea Romaniei a fost semnat de catre secretarul de stat al SUA.

Mihai Necolaiciuc se afla in custodia autoritatilor americane, fiind arestat in vederea extradarii catre Romania, incepand cu data de 23 iunie 2009. In 17 martie 2011, Ministerul Justitiei a fost informat de catre Departamentul de Justitie al SUA ca Mihai Necolaiciuc a anuntat ca nu intentioneaza sa declare apel impotriva ordinului de extradare, urmand ca el sa fie predat autoritatilor romane.

MJ preciza ca in aceste conditii ar urma ca Departamentul de Stat al SUA sa emita ordinul de predare efectiva, aceasta urmand a avea loc pe cale de cooperare politieneasca.

Fostul director general al SNCFR a fost arestat de autoritatile americane pentru incalcarea legilor emigrarii la 17 iunie 2009 si arestat provizoriu in vederea extradarii pe 23 iunie 2009.

In 2 martie, MJ informa ca Departamentul de Justitie al SUA a anuntat aprobarea extradarii catre Romania a lui Mihai Necolaiciuc, ca urmare a solicitarilor in februarie 2008 si septembrie 2009.

La inceputul anului trecut, magistratii Judecatoriei sectorului 1 au decis citarea fostului director al CFR Mihai Necolaiciuc in Statele Unite ale Americii printr-o copie a rechizitoriului prin care acesta a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

Deoarece Mihai Necolaiciuc s-a sustras urmaririi penale pe tot parcursul acesteia, pe 16 martie 2007, Judecatoria sectorului 1 a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe o perioada de 30 de zile, fiind emise, totodata, mandatul european de arestare si mandatul de urmarire internationala in vederea extradarii.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Mihai Necolaiciuc director cfr, #Mihai Necolaiciuc adus tara, #Mihai Necolaiciuc ungaria romania , #CFR