Mihai Necolaiciuc, fost director CFR, pus de judecatori sub control judiciar

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 16:31
2551 citiri
Mihai Necolaiciuc, fost director CFR, pus de judecatori sub control judiciar
Foto: Digi24 (Arhiva)

Judecatoria Sectorului 1 a admis cererea DNA si a dispus luarea masurii controlului judiciar in cazul lui Mihai Necolaiciuc in dosarul in care este judecat pentru abuz in serviciu, prin care compania CFR ar fi fost prejudiciata cu aproximativ 56,7 milioane de euro.

Decizia Judecatoria Sectorului 1 nu este definitiva, ci poate fi contestata de Mihai Necolaiciuc.

Fostului director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost eliberat conditionat, vineri 17 iulie, din Penitenciarul Rahova, dupa ce a executat noua luni din pedeapsa de patru ani si sase luni primita in dosarul privind o frauda de 2,7 milioane de euro.

Necolaiciuc, dupa eliberarea din inchisoare: Nu stiu cine imi vrea raul, dar am sa il caut

La trei zile dupa ce a fost eliberat, DNA a cerut Judecatoriei Sectorului 1 sa dispuna masura controlului judiciar in cazul lui Mihai Necolaiciuc, in celalalt dosar in care este judecat tot pentru abuz in serviciu, prejudiciul produs in acest caz fiind estimat de anchetatori la 56,7 milioane de euro, au declarat atunci surse judiciare.

In dosarul in care procurorii DNA au cerut control judiciar pentru Mihai Necolaiciuc, fostul director al companiei CFR a fost condamnat, in 2 iunie, de Judecatoria Sectorului 1, la zece ani de inchisoare cu executare, insa decizia nu este definitiva si a fost contestata la Tribunalul Bucuresti.

Condamnare in dosarul JAF la CFR: Necolaiciuc, 10 ani de inchisoare (Video)

In acest dosar au fost comasate trei cauze in care Mihai Necolaiciuc, alti fosti sefi din compania CFR si administratori de firme sunt acuzati pentru fraudarea companiei cu aproximativ 56,7 milioane de euro.

Potrivit surselor citate, anchetatorii arata, in motivarea cererii, ca in cazul lui Mihai Necolaiciuc, atat in timpul urmaririi penale, cat si in cursul cercetarii judecatoresti s-a dispus luarea masurii arestarii preventive, in lipsa, instanta a emis mandate de arestare nationala, europeana, respectiv, mandat de urmarire internationala, fostul sef al CFR a fost depistat in SUA si s-a dispus extradarea acestuia, fiind astfel posibila judecarea cauzelor in care a fost trimis in judecata.

Totodata, procurorii mai arata, ca instanta Judecatoriei Sectorului 1, care a judecat in fond dosarul lui Necolaiciuc, iar in iunie l-a condamnat la zece ani de inchisoare, a mentinut controlului judiciar la fiecare termen, insa in 7 aprilie, Tribunalul Bucuresti a dispus revocarea acestei masuri.

Procurorii arata ca, in conditiile in care, la 17 iulie, Mihai Necolaiciuc a fost eliberat conditionat, printr-o hotarare definitiva, se impune luarea fata de acesta a controlului judiciar, intrucat la acest moment nu mai are nicio masura preventiva, iar judecarea apelului de la Tribunalul Bucuresti "nu se va putea realiza in mod eficient in aceasta situatie".

Anchetatorii mai sustin ca exista probe la dosarul cauzei ca Necolaiciuc s-a sustras anterior raspunderii penale, fiind depistat si adus in fata organelor judiciare din SUA.

Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv, in 17 octombrie 2014, la patru ani si sase luni de inchisoare, pentru utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice. In acelasi dosar, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice din CN CFR SA, a fost condamnata la trei ani ani de inchisoare cu executare, pentru aceeasi infractiune.

Judecatorii au admis actiunea civila formulata de Ministerul Transporturilor si i-au obligat pe inculpati sa ii plateasca, in solidar cu SC CNCF-CFR SA, suma de 8.459.972 de lei.

Necolaiciuc a stat in penitenciar noua luni, iar din pedeapsa de patru ani si sase luni primita in dosarul privind frauda de 2,7 milioane de euro i-a fost scazuta perioada in care a stat in arest (17 iunie 2009 - 18 octombrie 2011). Astfel, dupa ce a executat o treime din pedeapsa, instanta a admis propunerea comisiei de specialitate de la Penitenciarul Rahova si a dispus eliberarea lui conditionata, din 17 iunie.

Necolaiciuc a fost acuzat ca, in perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, impreuna cu Viorica Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul companiei CFR la data faptelor, au folosit suma de 2.754.728 de euro, dintr-un credit acordat de BEI, in alte scopuri decat cele pentru care a fost acordata. Cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul, cum ar fi servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Necolaiciuc control judiciar, #Necolaiciuc eliberat, #Necolaiciuc dosare , #inchisoare