Mihai Necolaiciuc, fostul director CFR, condamnat la 4 ani si jumatate de inchisoare cu executare

Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 15:35
15550 citiri
Mihai Necolaiciuc, fostul director CFR, condamnat la 4 ani si jumatate de inchisoare cu executare
Foto: radiotop.ro

Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 4 ani si jumatate de inchisoare cu executare, intr-un dosar de deturnare de fonduri europene.

Decizia este definitiva, arata Realitatea Tv.

In dosarul judecat de magistratii Curti de Apel Bucuresti, acesta a fost gasit vinovat de producerea unui prejudiciu de 2.754.728 milioane de euro, bani proveniti din fonduri europene deturnate de la destinatia lor fireasca.

Necolaiciuc, condamnat la inchisoare: A fost ridicat si dus la Penitenciarul Rahova

Necolaiciuc contractase fonduri destinate repararii infrastructurii CFR avariate in urma unor inundatii din anul 2000, insa, dupa accesarea banilor, acestia au fost indreptati in alta parte.

Necolaiciuc, dupa achitare: S-a facut din mine cel mai mare escroc in calea ferata. Sunt nevinovat!

Necolaiciuc mai are doua dosare la Judecatoria Sectorului 1, pentru devalizarea CFR. La aceeasi judecatorie el fusese achitat pentru acuzatia de deturnare de fonduri europene, insa procurorii au atacat solutia instantei cu apel.

In rechizitoiul procurorilor se arata ca Romania contractase de la Banca Europeana de Investitii (BEI) suma de 34,3 milioane euro.

Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de reparatii a cailor ferate.

In aceste conditii, in perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al C.N.C.F.R.S.A. si Viorica Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au utilizat suma de aproximativ 2.754.728 euro, provenita din creditul acordat de catre B.E.I., in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

Mai exact, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende etc.).

In 2003, la finele mandatului sau, Necolaiciuc a lasat in urma, la CFR, o gaura de 111 milioane de euro, si datorii de peste 500 de milioane de euro.

El a fost urmarit international aproape cinci ani, fiind judecat in lipsa, in trei dosare in care au fost inregistrate prejudicii de peste 100 de milioane de euro.

In 2011, in luna aprilie, acesta a fost adus in tara din Statele Unite de o escorta a Biroului National Interpol din Romania. Din condamnare ii va fi scazuta perioada stata in arest, din 17 iunie 2009 pana in 18 octombrie 2011.

Citește și:
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Medicii de la Direcția de Sănătate Publică Bacău au emis un buletin de analiză în baza căruia directoarea instituției, Mihaela Arim, încasează un spor de 12% pentru „solicitare...
Adio dosar cu șină și copie legalizată! Ce prevede amendamentul votat de parlamentari
Adio dosar cu șină și copie legalizată! Ce prevede amendamentul votat de parlamentari
Deputaţii au adoptat miercuri, 7 decembrie, o propunere legislativă privind simplificarea şi eficientizarea prestării serviciilor publice, reducerea timpilor în relaţia cu publicul şi...