Necolaiciuc scapa din arest - magistratii l-au eliberat sub control judiciar

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 16:29
4706 citiri
Necolaiciuc scapa din arest - magistratii l-au eliberat sub control judiciar
Foto: B1TV

Fostul director CFR Mihai Necolaiciuc va fi judecat in stare de libertate, a decis joi Tribunalul Bucuresti. Decizia este definitiva si va fi pusa in aplicare in cateva ore.

Avocatul lui Necolaiciuc, Gheorghita Mateut, a declarat joi, la Antena 3, ca magistratii au decis eliberarea provizorie sub control judiciar, o masura preventiva care, spre deosebire de arestare, nu are continut privativ de libertate . Inculpatului i s-a fixat o limita sectoriala pe care nu o va putea parasi si o serie de obligatii judiciare, cum ar fi prezentarea la termene.

Avocatul a mai precizat ca Mihai Necolaiciuc nu mai este arestat in nicio alta cauza, celelalte trei mandate de arestare emise pe numele lui fiind revocate succesiv, in diverse forme. El a precizat ca decizia de joi a Tribunalului Bucuresti a fost obtinuta la instanta de recurs si este una corecta, tinand cont de perioada in care clientul sau a fost deja in spatele gratiilor, in stare de arest preventiv.

Conform spuselor sale, in toate cele 4 dosare in care au fost emise mandatele de arestare faptele sunt aproape similare. "In esenta, este vorba despre abuz in serviciu contra interesului public, incheierea de contracte neavantajoase pentru Compania Nationala de Cai Ferate, deturnare de fonduri de la BEI si utilizarea lor pentru alte scopuri decat cele pentru care au fost contractate", a explicat avocatul Gheorghita Mateut.

Fostul director general CFR Mihai Necolaiciuc a lasat in urma, in 2003, la finele mandatului sau, o gaura in bugetul companiei de 111 milioane de euro si datorii de peste 500 de milioane de euro.

Chiar daca nu mai este arestat preventiv, Mihai Necolaiciuc va fi judecat in continuare pentru prejudicierea companiei feroviare cu 70 de milioane de euro.

Alaturi de el sunt judecati Mihail Gabriel Misir, fost director comercial al CN CFR, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice, Dragos Vasile Vladut, fost sef al Serviciului Aprovizionare, Ilie Vladut, fost functionar la Serviciul Aprovizionare, Alexandru Nicolae, fost director al Bazei de Aprovizionare Basarab si coordonator achizitii la Serviciul Aprovizionare, toti acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al CN CFR, a semnat 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC General Com Electrica SA Bucuresti. Aceste comenzi ar fi fost semnate cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei, furnizorul nefiind neautorizat de Autoritatea Feroviara Romana, precum si fara a fi derulate proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute de lege.

Ulterior, Necolaiciuc a semnat personal, in mod nelegal, instrumente de plata in valoare totala de 55.676.765.698 de lei vechi, reprezentand contravaloarea unor marfuri "inutile si cumparate la suprapret", si a acceptat semnarea nelegala de catre alte persoane a unor instrumente de plata.

In aceasta modalitate, CN CFR ar fi fost prejudiciata cu suma de 71.628.080.358 de lei vechi, pentru care compania s-a constituit parte civila in cauza.

CFR are depozite pline de achizitii inutile, marca Necolaiciuc

De asemenea, in perioada 2002-2003, Mihai Necolaiciuc a semnat patru comenzi catre SC Nurelo Prest Com SRL Targu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei. Comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute de lege.

Ulterior, in mod nelegal, Necolaiciuc a semnat instrumente de plata in valoare totala de 25.230.049.630 de lei vechi, acceptand plati pentru intreaga cantitate de marfa furnizata, reprezentand "contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret". In aceasta modalitate, CN CFR a fost prejudiciata cu suma de 61.909.121.680 de lei vechi.

Necolaiciuc a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in alte doua dosare penale.

La 1 februarie 2008, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Mihai Necolaiciuc, director general al CN CFR in perioada iulie 2000 - octombrie 2003, pentru sapte infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave si trei infractiuni de utilizare a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, care au produs companiei un prejudiciu de peste 18 milioane de euro.

Intr-un alt dosar, in 24 iunie 2008 procurorii l-au trimis in judecata pe Mihai Necolaiciuc pentru trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

Mihai Necolaiciuc a fost urmarit international aproape cinci ani, fiind judecat in lipsa. In 2011, in luna aprilie, acesta a fost adus in tara din Statele Unite de o escorta a Biroului National Interpol din Romania.

Citește și:
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Medicii de la Direcția de Sănătate Publică Bacău au emis un buletin de analiză în baza căruia directoarea instituției, Mihaela Arim, încasează un spor de 12% pentru „solicitare...
Adio dosar cu șină și copie legalizată! Ce prevede amendamentul votat de parlamentari
Adio dosar cu șină și copie legalizată! Ce prevede amendamentul votat de parlamentari
Deputaţii au adoptat miercuri, 7 decembrie, o propunere legislativă privind simplificarea şi eficientizarea prestării serviciilor publice, reducerea timpilor în relaţia cu publicul şi...