SUA spera ca extradarea lui Necolaiciuc sa transmita un semnal de intoleranta

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 22:13
1550 citiri
SUA spera ca extradarea lui Necolaiciuc sa transmita un semnal de intoleranta
Foto: B1TV

Statele Unite spera ca, odata ajuns in Romania, Mihai Necolaiciuc va avea parte de un proces echitabil, care sa trimita un puternic semnal celor implicati in activitati similare, si anume ca actele de coruptie nu vor fi tolerate, indiferent de nivel, se arata intr-un comunicat de presa remis de Ambasada SUA la Bucuresti.

Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, a ajuns miercuri la Bucuresti, unde este acuzat de coruptie.

Necolaiciuc a fost adus in tara de Interpol

In comunicatul de presa al Ambasadei SUA este prezentat opiniei publice foarte clar parcursul juridic al lui Necolaiciuc de la plecarea sa din Romania si pana astazi.

In mai 2007, Biroul Federal de Investigatii (FBI) a primit o solicitare de asistenta din partea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). In solicitare se mentiona ca DNA il investigheaza pe Mihai Necolaiciuc impreuna cu sase alte persoane pentru "coruptie (publica) la nivel inalt".

Necolaiciuc si ceilalti au fost acuzati "de achizitii publice ilegale", de "cumpararea unor produse de proasta calitate la preturi exagerat de mari" precum si "de alte infractiuni de coruptie". Acestea au rezultat in pierderi de 69 milioane de euro pe care Directorul General al Cailor Ferate Romane le-a cauzat bugetului de stat al Romaniei.

Cand s-a aflat ca Necolaiciuc a fugit din Romania in SUA la inceputul lui 2007, a inceput o investigatie comuna a U.S. Department of Homeland Security, U.S. Marshals Service si FBI. In urma acesteia, Necolaiciuc a fost arestat in West Palm Beach, Florida si a fost retinut in asteptarea audierii privind extradarea sa de catre tribunalul districtual din Middle District of Florida.

La 1 martie 2011, judecatorul Douglas N. Frazier a dat o decizie in acest caz si a ordonat ca Necolaiciuc sa fie predat Romaniei in baza tratatului de extradare existent intre Statele Unite si Romania.

Pe baza tratatului de extradare existent intre Romania si SUA, Secretarul de Stat Hillary Clinton a semnat la 8 aprilie 2011 decretul de extradare a lui Necolaciuc facand astfel posibila extradarea acestuia in Romania. FBI a ajutat Politia Romana in procedurile de extradare.

C.B.

Citește și:
Senatorul AUR, Claudiu Târziu, despre faptul că Austria se va opune aderării României la spaţiul Schengen. ”E doar un pretext ruşinos”
Senatorul AUR, Claudiu Târziu, despre faptul că Austria se va opune aderării României la spaţiul Schengen. ”E doar un pretext ruşinos”
Senatorul AUR Claudiu Târziu a declarat miercuri, 7 decembrie, că autorităţile din Austria se folosesc de "un pretext ruşinos" pentru a se opune intrării ţării noastre la spaţiul Schengen,...
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Medicii de la Direcția de Sănătate Publică Bacău au emis un buletin de analiză în baza căruia directoarea instituției, Mihaela Arim, încasează un spor de 12% pentru „solicitare...