De ce nu creste ARD? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 12:08
9834 citiri
De ce nu creste ARD? (Opinii)

Nu cred ca exista Opozitie care sa nu-si doreasca o Putere ca aceea de acum din Romania. Guvernul USL face prostie dupa prostie, scade in sondaje, isi incalca promisiunile si, in general, vadeste o imesna neputinta.

Desi USL scade sustinut in sondaje, ARD pare a avea bolovani legati de glezna. Opozitia, nici macar rebranduita in noua alianta de dreapta, nici cu noi purtatori de mesaj, nu reusete sa capitalizeze caderea USL si ramane blocata undeva pe la 20%, scor de unde foarte greu poate visa sa devina centrul unei coalitii de guvernare.

Se pare ca scaderea USL nu face decat sa ingroase scorul mutantului PP-DD sau sa sporeasca absenteismul. Una peste alta, cei dezamagiti de USL din motive economice sau politice, nu par a vedea in ARD o reala solutie. De ce oare? Pentru ca nu are lideri, nu are oferta si nu lasa impresia unei forte politice coerente si reformate.

Vasile Blaga a crescut mult, mai ales in perioada de pierdere a prim planului. Dar oricate eforturi ar face, domnia sa nu are datele necesare pentru un lider autentic. Nu are magnetism, nu este carisma, nu trece sticla. De altfel, nu a castigat niciun scrutin uninominal la care a participat. Este un exceptional organziator, un regizor bun, dar un slab actor principal. Rolul aceasta ar fi trebuit sa-i revina lui MRU. Din nefericire, fostul premier este el insusi intepenit in sonadaje, incapabil sa profite de prabusirea lui Crin Antonescu.

Mihai Razvan Ungureanu nu convinge si nici nu are cum cat timp este un liberal care a pus la cale o noua nationalizare, un reformist care vrea sa faca refroma cu traseisti, unii chiar penali, cat timp discursul sau, uneori ostentativ, elitist, nu patrunde in Romania profunda pentru care silogimsul atat de drag lui MRU este un fel de martian cu antene verzi. Cine sa fie atunci figura emblematica pentru ARD?

PDL nu este la Putere, dar a parasit recent guvernarea, iar impresia lasata a fost mai proasta decat rezultatele efective. Dar, pana la urma, in politica perceptia e mai importanta decat realitatea. Este motivul pentru care, pentru a convinge, ARD ar trebui sa umple ecranele si paginile ziarelor cu solutii, cu idei, cu proiecte cat mai accesibile care sa convinga electoratul ca democrat-liberalii au inteles din propriile erori.

Cand tu insuti nu ai depasit faza decontului politic al guvernarii, nu iti poti permite o campanie axata strict pe un mesaj negativ, dupa cum incearca PDL, pentru ca parte din el se va rasfrange inevitabil asupra ta. Ai nevoie de un mesaj pozitiv puternic care sa lase adversarul in off side. ARD nu vadeste asa ceva, in schimb, intra in jocul pagubos al USL.

ARD nu a reusit sa aduca in prim plan figuri cu adevarat noi si credibile. E drept ca unii grei au facut pasul inapoi, de exemplu Berceanu si Videanu. E drept ca exista candidaturi care au fost blocate in utltima clipa, precum a toxicilor Pirpiliu si Liga, zestrea dezamagitoare a lui MRU. Dar au venit alte "valori" incontestabile, precum Aurelian Pavelescu, unul dintre campionii traseismului in politica romaneasca, om care mai ieri tocea microfoanele Antenelor cu cele mai aprigi critici impotriva lui Traian Basescu si a PDL.

ARD pare mai degraba o improvizatie insailata in mare graba pentru a oferi o umbrela PDL. Nici macar liderii ei nu par convinsi de viabilitatea noii constructii si de sansele ei. Si cat lucrurile stau asa, nici electoratul nu poate fi convins.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#strategie alegeri parlamentare ARD, #Alianta Romania Dreapta MRU, #Mihai Razvan Ungureanu alegeri , #ARD
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Poza Guvernul Ponta Elodia Munchhausen
Guvernul Ponta Elodia Munchhausen
rank 5
Care tari mai au premier ca Ponta?