Noua Alianta Dreptate si Adevar - copie sau populism? (Opinii)

Sambata, 16 Martie 2013, ora 20:01
3120 citiri
Noua Alianta Dreptate si Adevar - copie sau populism? (Opinii)
Foro: ghimpele.ro

Cum se construiesc partidele, formatiunile, aliantele politice in Romania? Dupa cheful cuiva, la intamplare, fara o minima si necesara legatura nici cu realitatea, nici cu stiintele politice, nici macar cu sumare cunostinte de marketing, PR si advertising. De demonstrat.

Orice perioada postelectorala e propice unor noi calcule si unor reasezari pe scena politica. Desi esichierul nostru politic este unul excesiv de variat si bogat, totusi doar o alianta, USL, doua partide PDL si PP-DD, plus UDMR, o formatiune etnica maghiara, fac parte din Parlamentul Romaniei.

Celelalte cateva sute de partide exista doar pe hartie la Tribunal, iar unele dintre ele reapar in campanii electorale, reconsiderandu-si sansele de a trece pragul electoral. Ceea ce nu s-a intamplat in ultimele campanii, cu exceptia partidului lui Dan Diaconescu.

E nevoie de clarificari

Ca scena politica incepe sa se limpezeasca iarasi e laudabil. Dar a iesi cu anuntul reconstituirii Aliantei de succes, Dreptate si Adevar, de acum aproape un deceniu, miroase a tupeu, a lipsa de imaginatie, a comoditate si suna a plictiseala.

Sa nu stie Mihai Razvan Ungureanu, fost sef al spionilor, cum se lanseaza o formatiune politica si care sunt etapele de parcurs pentru a nu se afla inutil in treaba? Se vede ca nu. Probabil ca uitat exemplul Aliantei D.A. din care a facut si el parte.

Or atunci alianta a aparut ca urmare a unui foarte minutios pregatit mainstream care a corespuns unui anume nivel al asteptarilor populare.

Respectivul mainstream continea niste vectori extraordinar de puternici precum: "putem trai mai bine, daca vom avea o buna si cinstita guvernare, una in interesul cetateanului", si "traim prost deoarece Puterea (din 2004) e corupta".

FC + PNTCD = ?

Astazi MRU (FC) si Aurelian Pavelescu (PNTCD) vor sa reediteze succesul din 2004 numai in baza refolosirii unui brand, facut si el praf in 2006, sperand ca lumea a uitat necazurile si-si va aminti doar reusita. Au iesit cu declaratii arogante ca: "Alianta Dreptate si Adevar inseamna dreapta autentica", "unirea face puterea", individualizandu-si inamicul din pozitia de singur luptator impotriva acestuia. Or, daca ar fi adevarat, atunci inseamna ca luptatorul acesta singuratic e aproape insignifiant.

Doua lucruri trebuie spuse despre respectivele declaratii: dreapta confirmata in ultimele doua scrutine o constituie PNL, partid component al USL, si nimeni nu va putea construi o alternativa la acesta fara a se raporta la respectiva realitate; mitul ca unirea face puterea nu se sustine atunci cand madularele componente nu reprezinta repere importante, iar simplul fapt ca s-au unit nu le va umple sarsanaua de voturi. Nu s-a invatat lectia ARD de anul trecut?

Cu ce e mai buna Alianta D.A. ca ARD?

Si mai este o situatie: la auzul vestii ca fostii sai clienti isi dau mana, PDL a reactionat indeajuns de ironic, de nu sarcastic, pentru a ne da seama ca nu va mai repeta greseala din 2012, cand, prost sfatuiti, s-au integrat in ARD, o alta alianta construita dupa acelasi tipic ca si duplicatul actual al Aliantei DA.

Cauzele care au dus la prabusirea ARD sunt inca de mare actualitate: da, "calculele mici, vanitatile personale, ambitiile politice de mana a doua" n-au disparut. Din contra, au mai aparut si altele ca oportunismul, graba si amatorismul pagubos.

Cele doua partide ale noii-vechi aliante sunt lipsite aproape complet de notorietate si vizibilitate publica.

In plus, ambele sufera de schimbari de azimut politic, iar PNTCD are pe deasupra nenorocirea schismei: nimeni nu mai stie care e proprietarul adevarat al sigiliului si al sediilor.

Oare nu era bine ca respectivii lideri sa fi mers in primul catun ivit in cale si sa intrebe de ce stima se mai bucura partidele lor cu tot cu lideri si apoi sa fi procedat in consecinta?

Pe cand se va trezi Opozitia?

Fiindca, iata, Opozitia nu reuseste sa iasa la atac si sa constituie o alternativa la USL, zbatandu-se inca in marasmul provocat de pierderea puterii. Cu toate ca pericolul e cat casa: o majoritate de peste 70% care se tot inmulteste prin transfugi de la alte partide si o Opozitie fara ideologie, program si vointa.

Cu toate ca scena politica e dezechilibrata, iar proiecte importante precum Constitutia si Regionalizarea vor trece prin Legislativ fara ca opozantii actuali sa aiba la indemana un instrument politic adecvat. In afara vorbelor si a atitudinii publice.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Mihai Razvan Ungureanu Alianta DA ARD, #Pavelescu PNTCD PDL noua dreapta , #ARD