M.R. Ungureanu: Ponta se va prabusi in curand, Antonescu sacrifica partidul Interviu (II)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 28 Martie 2013, ora 07:09
7947 citiri
M.R. Ungureanu: Ponta se va prabusi in curand, Antonescu sacrifica partidul Interviu (II)

Mihai Razvan Ungureanu, senator Forta Civica, considera ca Victor Ponta putea fi un premier bun la 50 de ani, daca ar fi avut timp pentru experiente administrative majore, dar acum isi rateaza sansa de om tanar.

Cat despre Crin Antonescu, MRU a apreciat intr-un interviu acordat Ziare.com ca liderul PNL va ramane in istorie doar ca un presedinte interimar in lungul sir al persoanelor care au ocupat fotoliul de la Cotroceni.

Mihai Razvan Ungureanu afirma ca noua Alianta DA are portile deschise pentru toate fortele de dreapta si rolul ei este sa faca o opozitie autentica la USL, prodemocratica si proeuropeana. Fostul premier afirma ca marca sa politica este respectul fata de cetatenii Romaniei.

In ceea ce priveste eventuala candidatura prezidentiala, MRU afirma ca, "in momentul in care Crin Antonescu candideaza la presedintie, devine obligatie civica sa-l cotracandidezi".

Forta Civica nu ia politicieni la vrac

Dupa rezultatele Conventiei PDL din 23 martie, rezultate contestate de aripa Elena Udrea, dar si de catre reformisti, sunt posibile plecari din acest partid. Portile Fortei Civice, partid pe care il conduceti, sunt deschise pentru eventualii demisionari?

Depinde ce intelegem prin asta. Portile Fortei Civice au fost intotdeauna deschise. Indeobste fiind un partid alcatuit din oameni, 80%, care nu au facut niciodata politica. Spre FC nu vin oameni care au state vechi in politica, decat in cazuri foarte rare. Nu scontez pe un transfer masiv de parlamentari catre FC. Nu cred ca e posibil.

Intentionati sa impuneti criterii eventualilor doritori sa se alature Fortei Civice?

Criteriile exista. Exista criteriile unui cod etic al partidului. Sunt chestiuni de bun simt, incepand cu faptul ca nu trebuie sa aiba dosare penale. Nu luam la vrac. Nu suntem un partid flamand sa inghita tot ce misca in viata politica. Vom fi foarte selectivi, bob cu bob. Daca exista intr-adevar deschidere totala pentru ceva, sunt tinerii.

Ei sunt foarte repede dezamagiti de propriii seniori. Cred ca un partid ca Forta Civica are capacitatea de a primi tineri, fiind un partid tanar. Media de varsta este de 36 de ani. Este partidul care acopera generatia decreteilor, din care eu fac parte, cea mai numeroasa si mai reprezentativa din punctul de vedere al performantei profesionale.

Fundatia Miscarea Populara preia modelul Initativei Civice, ONG care si-a asumat proiectul politic Forta Civica

Cristian Diaconescu a anuntat aparitia Fundatiei Miscarea Populara spunand ca este deschisa tuturor persoanelor care impartasesc un set de valori reformiste de dreapta. Credeti ca aceasta fundatie ar putea fi un prim pas catre crearea unui nou partid?

Ma bucur ca aparitia Initiativei Civice de Centru Dreapta, anul trecut in iulie, a generat un model. ICCD a aparut ca o revolta. La inceput a fost o adresa de e-mail prezentata intr-o emisiune TV. Au fost mii de mesaje venite in cateva saptamani. Mesajele au creat ICCD, un ONG care, ulterior, si-a asumat un proiect politic pentru a deveni vocala. Proiectul politic se numeste Forta Civica.

Vedeti acelasi scenariu in cazul Miscarii Populare?

Vad preluarea unui model. Dupa cum vad in obiectivele asumate in Fundatia Miscarea Populara lucruri de bun simt pe care le-am profesat public din iulie pana astazi in numele ICCD si al FC.

Voi ce faceti, luptati singuri?

Ati relansat impreuna cu PNTCD, condus de dl. Pavelescu, Alianta DA. A fost o miscare privita cu rezerve de o anumita parte a PDL care s-a simtit lezata de folosirea unei formule, care, socotesc ei, le apartine. Ati propus PDL sa faca parte din noua Alianta DA?

Nu. Nu trebuie sa propun cuiva sa faca parte din Alianta DA. Cine considera ca exista sanse de succes in lupta impotriva USL pe seama unitatii de actiune a formatiunilor politice ale dreptei ar trebui sa gandeasca pragmatic si sa inteleaga ca primul pas a fost facut de doua partide mici, FC si PNT.

Alianta DA nu este un experiment, este rezultatul unui proces indelung de negociere, dintre care una, PNT, vine cu experienta si incarcatura istorica, cealalta, FC, vine cu entuziasm si multa expertiza tanara. Calitatile acestea sunt complementare. Le-am pus impreuna intr-o alianta care a preluat partial un brand care a avut succes si insemna in 2004, 2005 si 2006 unitatea a doua partide care militeaza pentru democratie, stat de drept, independenta Justitiei, drepturi cetatenesti, economie de piata.

Alianta aceea a dat un presedinte, un guvern si o majoritate parlamentara. A fost un succes. Am preluat acest succes, pentru ca dreptatea si adevarul, proiectul din 2004, nu a fost dus la capat. Cineva a tradat. Pentru noi a tradat PNL. Si sub conducerea actuala tradeaza in continuare afundandu-se intr-un concubinaj cu socialismul.

Asteptati ca PDL sa se alature Aliantei DA?

Usa este deschisa. Asteptam pe oricine, fie partid, fie ONG, cine crede in valorile afisate in manifestul nostru, crede ca trebuie trasa granita intre USL si o opozitie prodemocratica, proeuropeana este binevenit. Nu este o alianta inchisa. Daca nu intelegem profund ca "unirea face puterea", nu avem nicio sansa.

Oricum suntem fragmentati si din fragmentare rezulta mai multe hartuieli. Dorim unitatea de actiune a dreptei, am facut primul pas. Si provocarea noastra catre ceilalti e: voi ce faceti, luptati singuri?

Alianta DA, la origini cel putin, avea la baza principii destul de ferme si promova reforma politicii romanesti. Nu va temeti ca dl. Pavelescu, aliatul dvs, unul dintre traseistii politicii romanesti, creeaza probleme de credibilitate noii Aliante DA?

Ar insemna sa ma pronunt asupra identitatii politice a d-lui Pavelescu. Nu am sa fac acest lucru, din colegialitate fata de dl. Pavelescu.

Identitatea politica a unui lider al unei constructii politice se proiecteaza asupra constructiei.

Dl. Pavelescu este presedintele unui partid politic, in spatele sau se afla un vot, o sustinere majoritara a membrilor PNT. Nu am ce comenta. Ce stiu este ca PNT nu s-a abatut niciodata de la propria doctrina. Nu a facut un pas necumpanit in afara liniei sale doctrinare. PNT nu s-a dus in bratele stangii ca sa se infrupte din placinta puterii.

Dar dl. Pavelescu a fost si pe la stanga.

E o alianta intre doua partide, nu intre doi oameni.

Dar despre fosta DA s-a spus ca a fost o constructie in care combinatia Basescu - Stolojan a fost fundamentala. In jurul lor, a personalitatii si credibilitatii lor, a fost construita aceasta alianta care a avut un succes mare si a ajuns sa guverneze Romania

Inteleg ca va doriti sa avem acelasi succes. O sa-l avem. Dar nu intotdeauna comparatiile se sustin. Noi avem un proiect, dreptatea e cu capul spart, iar adevarul nu e pe buzele tuturor. Continuam proiectul, suntem alte forte politice, alti oameni, nu suntem intr-un tandem presedinte-premier, precum Theodor Stolojan si Traian Basescu. Suntem co-presedintii acestei aliante si stim care sunt tintele strategice. Este o alianta construita pentru a opune USL o voce profesionista coerenta si unica in expresie.

"Unificarea se face nu pe seama unui solist, ci a unui cor de voci egale"

Care e mesajul cu care sperati sa remobilizati electoratul Aliantei DA?

E un mesaj care se adreseaza oricarui cetatean care doreste ca munca sa-i fie recompensata. Este o alianta construita in jurul unui mesaj adresat oamenilor onesti, care muncesc, care construiesc plus valoare, in jurul celor care sunt promovati pe merit, care au cariere de orice natura.

Suntem pentru un stat care sa nu se amestece in economia privata si sa permita concurentei libere sa se dezvolte. Suntem pentru meritocratie, pentru demnitate umana si nu intr-o forma umflata de propaganda. Noi garantam ca vom face in asa fel ca prin masurile pe care le luam sa va oferim ceea ce dvs nu vi se ofera de 23 de ani: respectul fata de cariera, fata de libertatea proprie, fata de recompensa muncii.

Reconstructia dreptei romanesti, atat de divizata si framantata, are nevoie de un lider unificator. Cine credeti ca ar putea fi el?

Eu cred ca unificarea se face nu pe seama unui solist, ci a unui cor de voci egale. Solistii sunt proiectele prezidentiale, de ministri, prim ministri, dar proiectul mare, de reconstructie a Romaniei, nu se poate face pe seama unui om. Nu Mesia salveaza Romania, nu un om da solutiile, ci mai multi oameni.

Dar un om trebuie sa le intruchipeze in mentalul colectiv.

Un om intr-o pozitie executiva inalta trebuie sa aiba, pe langa o biografie fara gres, o dedicatie reala pentru continuarea reformelor structurale in statul roman.

Dvs ati putea fi un lider unificator al dreptei?

Incerc. Imi doresc, ca orice lider responsabil.

Mai doriti sa candidati la presedintie?

In momentul in care Crin Antonescu candideaza la presedintie, devine obligatie civica sa-l cotracandidezi pe dl. Antonescu, a carui inadecvare la functia suprema e evidenta.

Am o datorie fata de tara mea

Desi sunteti in opozitie, deocamdata nu aveti un scor spectaculos in sondaje. Nu ati reusit sa va castigati colegiul la parlamentare. Ce credeti ca va lipseste, cel putin deocamdata, pentru a deveni un contracandidat periculos pentru Crin Antonescu?

Am sa va spun ce nu imi lipseste si, prin contrast, veti gasi raspunsul. Nu-mi lipseste hotararea, cunoasterea. Ca sa poti candida la functia prezidentiala iti trebuie expertiza in doua domenii care pretind cunoasterea in detaliu - politica externa, politica de securitate si aparare. Prin cariera mea am trecut prin asa ceva. Mai trebuie si viziune.

Dar e nevoie de sustinere. Si sustinerea unui proiect de asemenea anvergura ca o candidatura prezidentiala pretinde foarte mult mult efort. Efortul prezentarii publice oneste, nu doar al sustinerii politice partinice. Dar pentru a ajunge candidat la presedintie trebuie sa am acceptul partidului. Nu am pus inca intrebarea.

Cum va definti ca politician. Care este marca MRU?

Respectul. Respect fiecare cetatean al Romanei, iar asta nu se invata pe seama ambitiei politice, ci in momentul in care stii ca ai ce oferi celorlalti. Si mai este ceva. Pana la 44 de ani, cati am acum, am trecut prin aproape toate capitolele vanitatii umane: premier, ministru de Externe, inalt functionar international, seful unui serviciu de informatii, o cariera didactica de profesor universitar. Nu mai e loc de vanitati. Ce simt eu e ca am o datorie catre tara mea.

Ce ar motiva PSD sa aiba un presedinte din parea PNL?

Frictiunile din USL sunt destul de evidente. Credeti ca se va rupe in viitorul apropiat?

Se prea poate sa se rupa, nu cred ca se va intampla foarte repede, eroziunea insa se poate accelera in conditiile in care, pe de-o parte, gafele guvernarii se inmultesc si devin tot mai vizibile, cu consecinte mai mari, si, pe de alta parte, isi pierde rabdarea candidatul la functia prezidentiala.

Ajunge USL in actuala formula la alegerile prezidentiale?

As spune nu, dar pariul meu nu are pretentia ca ar fi castigator. Antonescu are nevoie de PSD pentru alegerile prezidentiale. Fara aceasta sustinere, domnia sa este un candidat cu sanse mici. Dar ce ar motiva PSD sa aiba un presedinte din parea PNL?

Ati gasit vreun raspuns la aceasta intrebare?

Nu cred ca exista raspuns.

Victor Ponta se va prabusi de la inaltime mare si gravitatia il va zdrobi

Cum i-ati defini pe Crin Antonescu si pe Victor Ponta?

Victor Ponta rateaza sansele unui om tanar. A venit prea repede in functia de premier, mult prea devreme. Si ceva imi spune ca putea fi un premier bun la 50 de ani, daca ar fi avut timp pentru experiente administrative majore. Saltul e mult prea radical, se va prabusi de la inaltime mare si gravitatia il va zdrobi, probabil in scurt timp.

In ceea ce-l priveste pe dl. Antonescu, el vrea, dar nu poate si nu are cum sa reuseasca. Nu e doar natura lui, probabil benigna, ci si-a ales foarte prost tovarasii de drum. Va ramane ceva in urma d-lui Antonescu in istoria recenta a Romaniei: intr-un sir al persoanelor care au ocupat fotoliul de la Cotroceni va ramane ca interimar si asta va fi el pentru istorie. Va fi insa definitoriu pentru istoria PNL.

In ce sens?

Pragmatic politic vorbind, a reusit sa aduca PNL la un maximum de expresie politica parlamentara si electiva. Nu e putin lucru, dar a facut asta sacrificand un partid. E ca un filament de bec care arde mai tare pentru ca fost supus la tensiune mai mare. PNL, dupa ce episodul va trece, va suferi dramatic. Fiecare ardere grabita distruge.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#MRU Ponta Alianta DA, #MRU Antonescu PNL, #Ungureanu Pavelescu alianta , #Forta Civica