M.R. Ungureanu: In 2013 romanii vor trai mult mai prost decat in 2012

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 20:05
4256 citiri
M.R. Ungureanu: In 2013 romanii vor trai mult mai prost decat in 2012
Foto: Realitatea

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu critica proiectul de buget pe 2013 aprobat de guvernul USL condus de Victor Ponta, care da "greutate chetuielilor axate pe salarii" in detrimentul cresterii economice, avertizand ca traiul romanilor se va inrautati in acest an.

"In primul rand nu este o filosofie noua in interiorul sau. In al doilea rand, este un buget care, nefiind axat pe crestere economica si dand greutate chetuielilor asumate pentru salarii, condamna Romania la o situatie foarte proasta", a spus Ungureanu, vineri seara, la Realitatea TV.

In opinia fostului premier, "taxele vor omori IMM-urile", iar "suprataxele se vor recunoaste in buzunarul fiecarui cetatean".

"In anul 2013 cetatenii Romaniei vor trai mult mai prost decat in 2012", a afirmat Ungureanu.

De asemenea, liderul partidului Forta Civica a identificat o parte dintre hibele clasei politice autohtone, printre care incapacitatea de a se reforma sau de a urmari proiecte in afara intereselor personale.

"Avem de a face cu o clasa politica incapabila sa se reformeze. Uitati-va in nomenclatorul numelor si al pozitiei pe care diferiti membri cu rang inalt pe scena politica le tot ocupa incontinuu, intr-un fel cerc vicios, din care nimeni nu iese si in care nimeni nu patrunde.

(...) Clasa politica romaneasca s-a transformat intr-o sursa de profit si intr-un consumator de profit pe bani publici. Raportul dintre clasa politica si electorat este complet intrerupt in momentul in care alegerile au trecut", a mentionat fostul premier.

In opinia sa, "capacitatea clasei politice de a se regenera sau de a se articula in jurul unor proiecte depasesc interesul personal e aproape de zero".

"Trebuie spart acest zid de interese personale comune. Cum se poate sparge acest zid? Aruncand prima piatra. (...) Patru oameni, de exemplu, care nu vin din politica dura, care nu au facut pana acum cariera de parlamentar si au in constitutia lor morala exact nevoia de a fi altceva decat ceea ce este astazi clasa politica", a continuat Ungureanu.

Il respect si il admir pe Traian Basescu

"Il respect si il admir pe Traian Basescu, este un om politic absolut remarcabil; ca presedinte al Romaniei, in doua mandate, a facut istorie", a spus Ungureanu, referitor la relatia sa cu presedintele, adaugand ca sunt, de asemenea, importante proiectele care raman in urma mandatului sau.

"Reforma justitiei este, in opinia mea, intr-un punct in care a depasit criticul, dar nu e destul. (...) Pe langa justitie, toate celelalte elemente care ar fi trebuit asezate intr-o succesiune aproape logica pentru a reconstrui Romania nu au apucat sa fie duse la bun sfarsit", a aratat el, amintind de Legea educatiei, Legea sanatatii.

"Legea sanatatii, aproape de un compromis"

In legatura cu activitatea sa de prim-ministru, Ungureanu a precizat ca, in timpul mandatului sau, ajunsese foarte aproape de un compromis pe Legea sanatatii.

"Sunt convins ca pe seama unei discutii aplicate cu cei care erau atunci in Opozitie, USL, Legea sanatatii ar fi trecut", a spus acesta.

"Primele presiuni, cand am deschis problema restituirii proprietatilor"

In continuare, Ungureanu a precizat ca guvernul sau a avut doua categorii de proiecte: proiecte pozitive, legate de fondurile europene si continuarea reformelor, si poiecte de ordin critic, precum restructurarea institutiilor fundamenatale ale statului.

"Primul moment sever cand am simtim presiunea negativa a retelelor transpartinice (...) a fost cand am deschis problema Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor. (...) A fost pentru prima data cand cineva a pus degetul pe rana", a spus el.

In legatura cu candidatura la alegerile prezidentiale: "In primul rand, daca partidul ar cere-o, evident ca ar trebui sa dau un raspuns. In al doilea rand, chestiunea candidaturii la presedintie trebuie pusa in alti termeni: e vorba de competitia intre proiecte referitoare la Romania, nu de competitia intre oameni", a conchis fostul premier.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ungureanu buget 2013, #Ungureanu politica, #Ungureanu candidat presedintie , #Forta Civica